cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Iztok Lukner
Iztok Lukner
0 05.02.2016 15:45:50

Delamea Mlinar: Naključno so ugotovili, da sem brez križne vezi

ALESFEVZER.COM
Čeprav je v Olimpiji že vse od julija 2011 in ima (skupaj z Aleksandrom Šeligo in Maticem Finkom) najdaljši staž pri zeleno belih, so nekateri kar malo pozabili na Antonia Delameo Mlinarja.

Štiriindvajsetletni branilec je imel v svoji karieri nekaj težav s poškodbami, zaradi katerih je bil večkrat prisiljen počivati. Nekaj podobnega se mu je zgodilo tudi lani. Zaradi težav s kolenom je moral konec maja pod kirurški nož.

Potrebna je bila rekonstrukcija sprednjih križnih vezi, vsem pa je jasno, da gre za eno pogostejših in težjih poškodb v profesionalnem športu, ki se je seveda boji vsak nogometaš. Vračanje po tovrstnih težavah ter zahtevnem posegu je namreč naporno in dolgotrajno. To Delamea Mlinar zelo dobro ve, saj se je s podobnimi težavami spopadal že v preteklosti.

"V Zagreb sem odšel na pregled zaradi nekih povsem drugih bolečin. Pregled z magnetno resonanco pa je pokazal, da sem brez križne vezi." 

Leta 2009, ko je štel vsega osemnajst let, so se zdravniki zbali celo za njegovo nogometno prihodnost. Vprašljivo je bilo nadaljevanje kariere, govorilo se je o tem, da nikoli več ne bo sposoben brcati na profesionalni ravni.

Toda fant tega v tistem času sploh ni vedel, besed, ki jih najstnik nikakor noče slišati, mu (načrtno) nihče ni prenesel. "Za to sem izvedel nekaj let pozneje. So pa bili o tem obveščeni moj fizioterapevt in starši. Takratni športni direktor Interblocka Nenad Protega je želel, da mi tega ne povejo. Zbal se je, da bi zaradi tega preveč trpel in bi mi posledično vse 'padlo dol'. Tako pa sem se brez nepotrebnega nerviranja uspel vrniti," je Delamea Mlinar zadovoljen, kako se je pred šestimi leti in pol vse izteklo; po trdem in mukotrpnem delu se je vrnil k stvari, ki jo počne najraje.

TO JE BIL PRAVI ŠOK
Kot rečeno, je bil novi operaciji levega kolena spet podvržen konec lanskega maja. Zelo zanimivo pri tem pa je, da je do diagnoze prišlo povsem naključno. "V Zagreb sem odšel na pregled zaradi nekih povsem drugih bolečin. Pregled z magnetno resonanco pa je pokazal, da sem brez križne vezi. Vzroka za to mi niso znali povedati, možnih je več teorij, verjetno pa sem brez nje že dlje časa," je dejal naš sogovornik, ki je bolečine začutil po prvenstveni tekmi z Radomljami.

Dogajalo se je v sezoni 2014/15, natančneje 2. maja 2015, ko sta se ekipi Olimpija in Radomlje v 31. krogu razšli z zmago zeleno-belih s 3:1. Delamea Mlinar pa je na tisti tekmi vknjižil asistenco ob zadetku Ezekiela Hentyja za vodstvo z 2:0. Sicer gre za koleno, na katerem je imel manjši kirurški poseg tudi pred enim letom, ko je imel težave z zadnjo vezjo.

84

tekem je v prvi ligi odigral Antonio Delamea Mlinar.

Potem ko v prvo ni vedel, kaj vse ga čaka, preden se bo lahko vrnil na nogometne zelenice, je imel tokrat na tem področju že izkušnje. Po svoje bi mu moralo biti zaradi tega mogoče malo lažje, vendar vseeno ni bilo tako. "Mislim, da mi je bilo v prvo lažje, ker je bilo zame vse novo. Zdaj sem se moral psihično pripraviti na vse, kar je sledilo po operaciji. Že način, na katerega sem izvedel slabo novico, je bil pravi šok. Neprimerno večji kot prvič. Tega res nisem pričakoval, kar je glede na prej povedano povsem normalno. Mislim, da je bilo to najhujše, kar se mi je lahko zgodilo," se je spomnil neprijetnih dogodkov izpred približno devetih mesecev. 


Ko se je s težko diagnozo srečal prvič, je bil še tako mlad, da je vse skupaj sprejel povsem drugače. Na srečo je tudi zadnji poseg minil brez zapletov in tudi pri rehabilitaciji ni bilo nikakršnih posebnosti. Prvi trije meseci so minevali bolj počasi, delo je bilo monotono, nato pa so se stvari le začele odvijati. "Po treh mesecih sem že začel počasi teči, takrat je tudi napredek precej hitrejši in bolj viden. Je pa res, da moraš biti v glavi zelo močen. Nikakor ne smeš prehitevati stvari."

KOŠARKARSKE VRAGOLIJE SO UMETNOST
Odkar je prišel v Olimpijo, za ljubljanskim klubom še ni bilo tako uspešne polsezone, kot je bila zadnja. Ker soigralcem ni mogel pomagati na igrišču, mu je bilo seveda težko. Zato pa se je prelevil v navijača, tako da si je skoraj vse dvoboje svojega moštva ogledal s tribune in v veliki večini predstav tudi neizmerno užival.

"Seveda imaš željo, da bi bil na igrišču, vendar je določene stvari v življenju pač treba sprejeti. Vse se zgodi z razlogom. Lepo je bilo na tekmah, na katerih sem bil v vlogi navijača, zdaj pa bom naredil vse, da bi imel na preostalih vlogo akterja na igrišču," optimizem ne zapušča Delamee Mlinarja, ki je nekoč dejal, da sicer precej nerad gleda nogometne tekme.

delamea SPS_5461
ALESFEVZER.COM

Ogleda si velike derbije oziroma boljše tekme lige prvakov, veliko večji užitek pa mu predstavlja ogled košarkarskih tekem, predvsem tistih iz lige NBA. "To je res, toda soigralce sem zelo rad spremljal, ker gre za moje fante. Drugače pa moram priznati, da tujih lig ne gledam preveč, to me preprosto ne zanima," je pogovor o tej temi začela ljubljanska dvajsetica in se v isti sapi navezala na košarko in ligo NBA: "Košarka mi je sploh v zadnjih letih prirasla k srcu. Od malih nog sem navijal za Chicago Bulls, a nisem človek, ki bi bil privrženec samo ene ekipe. Bolj me zanimajo igre tehnično odlično podkovanih igralcev, lahko bi rekel kar virtuozov v igri z oranžno žogo. Rad gledam njihove vragolije, to je zame prava umetnost."

2

gola in dve podaji je branilec iz Mozirja vknjižil na prvoligaški sceni.

Dodal je še, da je vesel, ker je nogometaš, saj mu je ta igra vseeno bolj všeč in je ne bi zamenjal za igranje košarke. Postregel pa je tudi z anekdoto iz zasebnega življenja, ki zadeva gledanje nogometnih tekem. "Moj dedek je pravi fanatik, gleda vsako tekmo, od mlajših kategorij naprej, zato mi včasih reče, da me sploh ne razume," se je ob pripovedovanju široko nasmejal Delamea Mlinar.

NAKLJUČJE ALI KAJ DRUGEGA?
Nato smo se spet vrnili k resnejšim temam in beseda je vnovič nanesla na še eno zelo neprijetno zadevo. Tudi ta je povezana z zdravjem in se je branilcu zgodila tik pred začetkom zimskih priprav. Delu z ekipo se je pridružil z zamudo, za to pa je bilo krivo hudo vnetje srednjega ušesa. Pri tem prav tako ni šlo brez operativnega posega.

"Če sem iskren, si sploh nisem mislil, da bo to kaj resnejšega. Na začetku je bilo videti precej nedolžno, dobil sem vročino, sledila je bolečina v grlu, ki se je razširila na uho. To se je vleklo slab teden, in ko sem pri zdravniku izvedel, da bom moral na operacijo, sem šele dojel, da je resno," je dejal nekdanji mladi reprezentant, ki se je zaradi vnetja ušesa ubadal še s težavami z ravnotežjem.

"Sploh nisem mogel hoditi naravnost, zanašalo me je v desno. Bila je kar panika, zadržali so me v bolnišnici in me operirali." Dan pred začetkom priprav so mu cevko odstranili iz ušesa, tako da mora biti nekaj časa še zelo previden.

Soigralcem se je pri vadbi tako priključil zadnji dan januarja v Novigradu. V torek pa se je razveselil prvih igralnih minut po vrnitvi. Trener Marko Nikolić ga je v dvoboju z madžarskim drugoligašem Gyirmotom (0:1) v igro poslal v 78. minuti. Pri tem lahko dodamo, da je svojo zadnjo tekmo v dresu Olimpije z Radomljami zapustil v istem času, torej v 78. minuti.

Zdaj štiri dni trenira na polno, dvakrat na dan, tako da se njegova pripravljenost počasi dviguje. "Kje natančno sem, bom še najbolje videl, ko bom prvič odigral celotno tekmo. Ob koncu jesenskega dela sem pod vodstvom trenerja Marijana Pušnika vadil na polno in takrat sem podzavestno že poskušal z drsečimi starti, da strah čim prej mine. Težave s kolenom so preteklost, sploh ne razmišljam o tem in igram povsem normalno."

Poleg poraza z madžarskim tekmecem je torkovo tekmo zaznamovalo tudi izjemno težko igrišče. "Iskreno mislim, da smo jo v torek dobro odnesli in da se nihče ni resneje poškodoval. Igrišče je bilo zelo težko, veliko je bilo blata, lukenj. Ne bom pa rekel, da je bil to razlog za naš poraz, saj določene stvari v naši igri res niso bile dobre."

delamea SPS_2436
ALESFEVZER.COM

RAZMIŠLJA SAMO O OLIMPIJI
Do začetka spomladanskega dela so ostali še dobri trije tedni in v tem času bo prioriteta fantov, da se dokažejo trenerju in posledično postanejo del udarne zasedbe. Konkurenca je zelo velika, toda s prihodom novega šefa strokovnega štaba so vsi igralci priprave začeli iz istega izhodišča. Vsi naj bi torej imeli enako možnost, da si izborijo mesto pod soncem.

78.

minuta se je igrala, ko je Delamea Mlinar zapustil igrišče na zadnji prvenstveni tekmi, v isti minuti se je v torek vrnil na nogometne zelenice.

Ker Delamea Mlinar še ni povsem pripravljen, je njegovo delo še nekoliko težje. "Povedali so mi, da se bo vsak igralec moral izkazati na treningu in da bo na tak način dobival priložnost za igro. Tako kot drugi soigralci bom naredil vse, da bom igral. Trener pa je tisti, ki se bo odločil, kdo bo v postavi. Na slednje nimamo vpliva, imamo pa vpliv na to, kako se izkažemo na treningu, in to je treba izkoristiti."

Ko smo ga vprašali o možnosti, da bi ga Olimpija mogoče nekam posodila in bi si tako zagotovil konstantno igranje, pa nam je odvrnil: "Rekli so mi, da me potrebujejo, tako da razmišljam samo o Olimpiji."

SKRIVNOST JE V ZDRAVI KONKURENCI
Do konca sezone je ostalo še štirinajst tekem, Olimpija pa ima na lestvici tri točke prednosti pred najbližjim zasledovalcem Mariborom. Jasno je, da je boj za naslov prvaka odprt kot že dolgo ne. Odgovor na vprašanje, kaj je treba storiti, da Ljubljančani zadržijo vodstvo in prvi prečkajo ciljno črto, ni prav nič filozofski. "Nadaljevati moramo igre, ki smo jih jeseni pokazali na večini tekem. Stremeti moramo k temu, da igramo v visokem ritmu in taktično pametno, vsi moramo delati za ekipo. Želje so zelo velike, a ne bi rad ničesar napovedoval, saj so se napovedi do zdaj že večkrat razblinile."

"Bistvena razlika je, da sta na vsaki poziciji vsaj dva enakovredna igralca. Zdrava konkurenca nas žene naprej, treba je gristi, 'jesti' travo, da prideš v ekipo, in to nas dela boljše."

V zeleno-beli družini je poleg Marka Nikolića še nekaj novih obrazov, ki so se dobro vključili v okolje in skupaj s "staroselci" spoznavajo zamisli novega stratega. Jasno je, da ima vsak trener svoj sistem dela. Delamea Mlinar pa nam je ob koncu pogovora razkril, zakaj je Olimpija po njegovem mnenju letos močnejša kot v prejšnjih sezonah. "Bistvena razlika je, da sta na vsaki poziciji vsaj dva enakovredna igralca. Zdrava konkurenca nas žene naprej, treba je gristi, 'jesti' travo, da prideš v ekipo, in to nas dela boljše."

Članki iz rubrike