nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 08.02.2016 22:23:21

Milijonskega dolga ni bilo

Kot kaže, zgodbi o ND Gorica ni ne konca ne kraja. Poklical nas je Anton Kosmačin, nekdanji predsednik društva, ki ga je na predsedniškem mestu nadomestil Robert Vrtovec.

Kosmačina je zmotilo predvsem to, da je Vrtovec v odgovoru zapisal (citat): "Klub je imel ob našem prevzemu leta 2010 950.000 evrov bilančne izgube, ob našem odhodu pa 27.000 evrov bilančnega dobička ..." To naj bi seveda pomenilo, da je prejšnji predsednik Kosmačin pustil klub v milijonskem dolgu. Prek Ajpesa smo dobili v vpogled poslovni poročili ND Gorica za leti 2009 in 2010. V poslovnem poročilu jasno piše, da je imel klub v izkazu poslovnega izida za leto 2009 za 948.931 evrov dolga. Toda bilančna izguba kluba na dan 31. 12. 2009 je bila 57.031 evrov. To pomeni, da je klub poslovno izgubo iz leta 2009 pokril z dobičkom iz leta 2008. Anton Kosmačin torej kluba ni zapustil z izgubo skoraj 950.000, ampak nekaj več kot 57.000 evrov. To pa je seveda bistvena razlika. V poslovnem poročilu za leto 2010 pa je razvidno, da se je v prvem letu predsednikovanja Roberta Vrtovca izguba ND Gorica povečala s 57.031 evrov na 248.352 evrov. Torej je nova uprava pridelala 191.321 evrov izgube.
Nekdanjemu predsedniku Kosmačinu torej res ne more biti vseeno.
"Klub so prevzeli marca 2010. Bilanca za leto 2009 je seveda vsem dostopna. Tam se točno vidi, kakšno je bilo stanje v bilančnem letu 2009 in kakšno je bilo finančno stanje kluba na dan 31. 12. 2009. Malce me preseneča, da gospod Vrtovec, ki je moj kolega po izobrazbi – univerzitetni diplomirani gradbeni inženir – ne pozna osnov knjigovodstva. Človek bi pričakoval, da bo znal prebrati najosnovnejše številke. Na odgovor gospoda Vrtovca na vaš članek so me opozorili kolegi. Tam sem videl, da naj bi Vrtovec prevzel klub z 950.000 evri minusa, kar seveda ni res. Ne vem, od kod jim taki podatki. Veste, koliko je to denarja. Imeli pa smo kredit, okoli 50.000 evrov, ki pa je bil zavarovan s sponzorskimi prihodki. Takrat, ko sem bil jaz predsednik, tudi ni bilo težav z likvidnostjo. Kaj se je dogajalo pozneje, ne vem, kot nisem vedel, da Društvu mladi nogometaš Gorica niso nakazovali dogovorjenih 40.000 evrov. Mi smo jih vsako leto dajali, saj smo imeli medsebojne obveznosti. Igralci so bili registrirani za nas, mi pa smo za njihovo vzgojo prispevali 40.000 evrov. Vse pa je bilo transparentno," je dejal Kosmačin, ki se je iz kluba pravzaprav umaknil sam. »Robert Vrtovec in Miha Uršič sta tri mesece pred skupščino odstopila in potem »pripeljala nov avtobus«, če bi se izrazil po domače. Ko sem to videl, sem ugotovil, da se nima pomena boriti z njimi. Poleg tega pa sem jaz zasebnik in sem moral delati. Zadnje tri mesece sem sam vodil klub, ker so oni odstopili. Sam sem imel v klubu samo moralne interese, nikakor pa ne materialnih. Živim od svojega dela, ki pa nima nobene povezave z nogometom. Povedati pa moram še nekaj. Predsedniki pred Vrtovcem in tudi člani upravnega odbora si nikoli, razen kakšnih izrednih stroškov, nismo ničesar izplačali. Kot kaže, pa so si oni izplačevali, pa tudi če so to sredstva, ki so jih navedli oni,« je še povedal Kosmačin, ki se je v zadnjih petih letih povsem umaknil iz nogometa.

Članki iz rubrike