bencin Svet24.si

Nič več spreminjanja cen bencina na 14 dni?

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 15.11.2014 14:52:19

Pozor, hitro gre lahko kaj narobe

Nikola Miljković
Zadnji pogovor s slovenskim selektorjem pred današnjo tekmo njegove čete z Angleži.

Srečko Katanec je kot selektor Makedonije že prekrižal načrte Angliji, zdaj namerava enako storiti še kot prvi mož slovenske reprezentance. Izkušeni Ljubljančan sicer pravi, da morajo njegovi varovanci danes na Wembleyju tudi uživati, toda hkrati jih opozarja, da to vendarle ni prijateljska tekma. In hkrati dodaja: morebitna zmaga bi bila velika stvar za Slovenijo. V marsikaterem pogledu.


Slovenska javnost od vas v prvi vrsti pričakuje, da se boste dostojno kosali z Anglijo. Česa pa si vi najbolj želite od četrte tekme Slovenije v kvalifikacijah za Euro 2016?
Da bi odigrali čim boljšo tekmo. Vemo, da je Anglija favoritinja, toda mi se ji želimo zoperstaviti kot resna, dobra reprezentanca. Pripravljali smo se relativno dobro. Vedno me sprašujete, kako smo delali med pripravami ... Ampak na to vprašanje bi vam raje odgovoril po tekmi. Ponavljam, dejstvo je, da je Anglija favoritinja. Tako ali drugače. Ni prav nobenega dvoma o tem. Kakor ni dvoma, da želimo mi nadaljevati našo pozitivno serijo. Zakaj ne bi? V športu je vse mogoče. Dve zaporedni zmagi imamo, lepo bi bilo, če bi vknjižili še tretjo.

Ni želel zaradi vraževerja

Prvotna ideja je bila, da bi poleg Srečka Katanca na tiskovno konferenco na Wembleyju prišel tudi Boštjan Cesar. Spodobilo bi se – vendarle bo postal rekorder po številu nastopov za Slovenijo. A načrte je prekrižalo igralčevo vraževerje. Izkušeni Ljubljančan je bil prepričan, da bi na takšen način priklical zle sile nad slovensko izbrano vrsto. Zakaj? Zato ker je nazadnje na tiskovno konferenco prišel pred tekmo z Estonijo, nato pa je Slovenija v Talinu izgubila. Namesto kapetana je pred zbrane novinarje nato stopil manj vraževerni Valter Birsa.

Igrali boste na Wembleyju. Vas morda ni strah, da bi ta osupljivi objekt negativno vplival na vaše fante? Da se jim bodo pred polnimi tribunami zatresla kolena?
Imamo nemalo nogometašev, ki so vajeni igrati takšne tekme. Tedensko. Ne vsi, veliko pa. Mogoče bo kdo malce preveč prevzet, toda dejstvo je, da okostje reprezentance sestavljajo fantje, ki so bili že na svetovnem prvenstvu. Vedno je lepo igrati v takšnih okoljih, v takšnem vzdušju. To je samo po sebi dovolj velik motiv. Za izgubiti nimamo nič. No, to samo tako rečem, v žargonu. Vemo, kaj lahko izgubimo: tri točke. Ampak dejstvo je, da gremo lahko po dveh zaporednih zmagah sproščeni na Wembley. Toda ne preveč, ker gre lahko hitro kaj narobe. Bo pa dodaten motiv igrati pred toliko gledalci. Za pravega nogometaša je to motiv. Če je obratno, je pa obratno. A kot sem rekel, imamo več kot dovolj izkušenih fantov.


Glavno vprašanje je seveda naslednje: bo Kevin Kampl lahko igral?
(smeh) Pravim, da bo okej ... Tako mislim. Ampak ne pozabite, kako je bilo v Argentini. Dan pred tekmo smo šli spat v popolni zasedbi, zbudili smo se s šestimi nogometaši, ki dejansko niso mogli igrati zaradi želodčnih težav. Zagotovila ni. Nasploh me vedno sprašujete o postavi. Lahko vam povem, kdo bo igral, ampak kdo ve, kaj vse se lahko zgodi pred tekmo. Upam, da bo Kevin v redu. Toda v prvi vrsti želim biti previden. Ne molčim kar tako, ko me sprašujete po postavi.


Angleži pravijo, da je igrišče na Wembleyju slabo. Bo to prednost za Anglijo in slabost za vas? Ali obratno?
Igrišče bo za oboje enako dobro oziroma enako slabo. Če je nekdo tehnično bolj podkovan kot nasprotnik, bo to do izraza prišlo ne glede na zelenico. Je pa res tudi naslednje: kdor se brani, ima rahlo prednost, če je igrišče slabo. Tedaj je žogo težje nadzirati, bolj se odbija. Je, kar je. Igrišče je lahko dobro ali slabo, tekmo moramo odigrati. Tega se ne da spremeniti. Lahko je slabo, lahko je dobro, lahko je umetno. Vseeno, tekmo moraš odigrati.


Wayne Rooney bo odigral stoto tekmo za Anglijo. Imate kakšen poseben načrt zanj?
Moram mu čestitati, to je lepa številka. To pomeni, da za reprezentanco ne igraš šele nekaj mesecev, ampak vrsto let. Če se bo le dalo, mu bomo pokvarili jubilej. Ampak ne bo igral le on. Je super strelec, super igralec, toda le eden od enajstih. Na začetku kariere je bil malce divji, zdaj je njegovo obnašanje postalo precej boljše. Čestitke torej tudi vsem tistim, ki so delali z njim. Vsekakor je poseben igralec.

Ampak tudi v vaših vrstah je igralec, za katerega bo to posebna tekma.
Drži, za Boštjana Cesarja bo to velik dogodek. To so lepe številke. Toda če sem iskren: mene to ne zanima. Lahko igra stoto, petindvajseto tekmo, vseeno mi je. Dosežek je dosežek, treba ga je spoštovati, toda na koncu dneva je številka vseeno le številka. Vsekakor pa upam, da se bo Boštjan po tekmi počutil bolje kot Wayne.

772-8-2trening nm
Nikola Miljković

Bi bila morebitna zmaga na Wembleyju jasna in glasna napoved bitke za prvo mesto v skupini?
Zakaj pa ne? V nogometu je vse mogoče. To je čuden šport. Smo dovolj izkušeni, imamo igralce iz dobrih klubov, zakaj torej ne? Je pa res, da včasih igraš dobro, pa izgubiš. Spet drugič si slab, pa zmagaš. Kot je bilo na tekmi s Švico. No, tudi tokrat bi raje videl, da bi bili slabši, pa bi vseeno dobili tri točke.

Veliko se govori o tem, da Anglija ni več takšna, kot je bila še pred nekaj leti. Da je slabša.
Dejstvo je, da so zamenjali generacijo. Občudujem, da je Roy Hodgson to storil pred začetkom svetovnega prvenstva. Pomladiti takšno zasedbo pred tako velikim tekmovanjem – to ni kar tako. Ve pa se, kako je z mladimi igralci. Lahko odigrajo super tekmo, naslednji dan pa jih ne boš več prepoznal. In seveda si želim, da bi tokrat igrali slabo. Pošteno povem, kaj pa naj? Je pa v angleški zasedbi vseeno ogromno talentiranih nogometašev. Welbeck, Sterling, Sturridge ... So hitri, tehnično odlično podkovani. Ne, ni veliko selektorjev, ki bi si pred SP upali narediti kaj takšnega.

Članki iz rubrike