sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 21.05.2015 12:04:56

Kopičenje zalog piva

Sezona 2014/15 se bliža h koncu. Slovenski prvak je že znan, sinoči smo dobili pokalnega zmagovalca, v prvenstvu bosta odigrala le še zadnja dva kroga. Potem pa – dopust!

Ampak ne za vse. Nekaj posameznikov bo moralo sezono še malce podaljšati. Toda to jim ne bi smelo biti v preveliko breme. Ko bo klubskih bojev konec, bo pred nami namreč čisto pravi reprezentančni spektakel. Izjemno pomembna tekma z Anglijo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo se nezadržno bliža; še dobrih 20 dni in stadion v Stožicah se bo po dolgem času spet napolnil do zadnjega kotička. Nogometna zveza Slovenije pričakuje, da bo objekt razprodan, čeprav v tem trenutku še ni povsem. Na voljo je še okoli tisoč vstopnic, kdor si torej želi na delu videti Slovenijo, kako se bori z eno najbolj uglednih reprezentanc v svetu nogometa, še ni prepozen.

Selektor Srečko Katanec in predvsem njegovi varovanci bodo sicer glasno podporo s tribun še kako potrebovali. Tudi zaradi tega, ker bo v Slovenijo pripotovalo kar nekaj privržencev angleške izbrane vrste. Na stadionu jih bo okoli dva tisoč, toda v Ljubljani naj bi jih bilo še občutno več – omenja se celo številko pet tisoč. Zato gre pričakovati, da bo kmalu zacvetel črni trg z vstopnicami, tudi gostinci v središču prestolnice že skrbno kopičijo zaloge piva in drugih alkoholnih pijač. Lokalov, v katerih se bo dalo tekmo ogledati v neposrednem prenosu, je kar nekaj, za Angleže pa je Slovenija že tako ali tako zelo atraktivna turistična destinacija zaradi za njih dokaj nizkih cen. Skratka, obeta se nam čisto prava angleška invazija, navijači tamkajšnje reprezentance so že vrsto let znani po tem, da svoje ljubljence v velikem številu spremljajo pravzaprav povsod, kjer igrajo. Lani jih je recimo v Talin odšlo več kot 2500, čeprav so jim Estonci namenili zgolj 1140 vstopnic za tekmo.

Tokrat bo podpora s tribun za slovensko izbrano vrsto še toliko pomembnejša, ali bodo navijači 14. junija, ko se bo tekma začela ob 18. uri, zvečer domov odhajali zadovoljni, pa bo kakopak v prvi vrsti odvisno od Katanca in njegovih izbrancev. Selektor je trenutno še v fazi odločanja, koga poklicati in koga pustiti na hladnem, svoje karte pa bo javnosti razgrnil 1. junija. Dva dni pozneje se bodo nogometaši zbrali na Brdu pri Kranju, na Gorenjskem bodo trenirali vse do tekme. Skupaj bodo torej preživeli kar nekaj časa, a Katanec bo zagotovo poskrbel, da se ne bodo preveč dolgočasili. Njegov angleški kolega Roy Hodgson bo svoje izbrance poskušal motivirati tudi s prijateljsko tekmo z Irsko, Katanec se za takšno potezo ni odločil, čeprav drži, da bi bilo časa za to več kot dovolj.

haris vuckic
Profimedia


Marsikoga v tem trenutku seveda najbolj zanima, ali bo Katanec s tokratnim seznamom presenetil ali ne. Slovenija že res niti po naključju nima tako velikega bazena igralcev, iz katerega bi selektor lahko zajemal, toda v zadnjem času so vendarle nase opozorili tudi nekateri takšni, ki v reprezentanci še niso bili oziroma je minila že cela večnost, odkar so bili nazadnje vpoklicani. Eden takšnih je zagotovo Haris Vučkić, ki po selitvi iz Newcastle Uniteda v Rangers navdušuje iz tekme v tekmo. Kako dobro mu gre od nog, priča podatek, da so ga v Glasgowu uvrstili med tri nominirance za klubskega nogometaša sezone, pa čeprav je prišel šele sredi tekmovalnega leta. Je eden glavnih adutov padlega velikana pri vračanju med elito, z všečnimi predstavami in tudi kopico zadetkov pa je nase hkrati opozoril že kar nekaj klubov. Omenjata se Burnley in Nottingham Forest, gledal ga je tudi trener grškega velikana Olympiacosa, morda še kdo. Toda ali je Vučkić, ki bi bil pred obračunom z Anglijo zagotovo še toliko bolj motiviran, pokazal dovolj za Katanca? Če bo Domžalčan vpoklican, bo v igri za svoj šele drugi reprezentančni nastop, prvega je zabeležil leta 2012 na prijateljski tekmi s Škotsko, ko je v 61. minuti zamenjal Valterja Birso.

Članki iz rubrike