volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

STA
STA
0 26.06.2016 23:06:54

Belgijci ob koncu povozili Madžare

Reuters
Na Evropskem prvenstvu je znan še šesti četrtfinalist. Z zanesljivo zmago s 4:0 so to postali Belgijci, ki tako stopnjujejo formo pred nadaljevanjem prvenstva.

Belgija je v šesti tekmi osmine finala evropskega prvenstva v nogometu v Toulousu premagala Madžarsko s 4:0 (1:0) in se bo v petek v Lillu pomerila z Walesom za mesto v polfinalu. Na lepi tekmi so za Belgijo zadeli Toby Alderweireld (10.), Michy Batshuayi (78.), Eden Hazard (80.) in Yannick Carrasco (91.).

Belgija je bila kot druga ekipa svetovne lestvice pred tekmo v vlogi favoritinje, tudi zato ker je Madžarska igrala na EP prvič po 44 letih. Toda zasedba, ki jo vodi nemški selektor Bernd Storck, je že v predtekmovanju pripravila presenečenje in po remiju 3:3 s Portugalsko osvojila prvo mesto v predtekmovalni skupini F. Storck je po remiju s Portugalsko opravil tri zamenjave, Tamas Kadar je zamenjal Mihalyja Korhuta, Zoltanu Geri, ki je dosegel enega najlepših zadetkov doslej, pa se je na sredini pridružil Adam Nagy.

Pred Gero je bil Adam Pinter, ki je v zadnjem trenutku zamenjal 22-letnega igralca sredine igrišča nemškega Werderja Laszla Kleinheislerja, ki se je poškodoval na ogrevanju. Belgijski selektor Marc Wilmots je po prejšnji tekmi opravil le eno zamenjavo, krilni igralec Napolija Dries Mertens je zamenjal Yannicka Carrasca.

Rdeči vragi so odločno začeli srečanje in že v 10. minuti je Kevin De Bruyne z leve strani madžarskega kazenskega prostora izvajal prosti strel, pred vrati tekmecev pa se je bil neoviran obrambni igralec Toby Alderweireld, ki je z glavo zadel svoj drugi gol za belgijsko zasedbo. Pet minut pozneje je imel De Bruyne sam priložnost, da bi povišal izid, a je poskus ubranil madžarski vratar Gabor Kiraly.

Madžarski kapetan Balazs Dzsudzsak je v 24. minuti dobro streljal, vendar se čuvaj mreže tekmecev Thibaut Courtois ni opustil presenetiti. Veliko bližje zadetka je bil 11 minut pozneje De Bruyne, ki je iz prostega strela z roba kazenskega prostora silovito sprožil, Kiraly pa je s konicami prstov žogo preusmeril v prečnik, od koder se je odbila v polje. Po nekaj zaporednih napadih Belgijcev je Gergo Lovrencsics na drugi strani za las zgrešil cilj, po močnem strelu od daleč je zadel nosilec, ki drži mrežo gola. Le minuto pozneje je iz podobnega položaja Dzsudzsak za las zgrešil cilj. V naslednjem napadu je na drugi strani Mertensu zadetek preprečil 40-letni Kiraly.


Igralec Manchester Cityja De Bruyne je bil nevaren tudi v drugem delu, tako iz prostih strelov kot iz igre, nemir v obrambnih vrstah nasprotnika pa so vnašali tudi Hazard, Mertens, Lukaku, Radja Nainggolan in Axel Witsel. Vendar se tudi Madžari niso predali, imeli so nekaj priložnosti. V 54. minuti sta lepo akcijo izvedla Dzsudzsak in Adam Szalai, vendar je slednji po strelu z glavo zadel Thomasa Vermaelena in žoga ni veliko zgrešila gola, še bližje pa je bil v 66. minuti Pinter, ko je njegov strel z 20 metrov Courtois poslal prek prečke. Dve minuti pozneje pa se je obrambni igralec Roland Juhasz znašel sam v kazenskem prostoru, pa slabo meril.

Belgijci pa so vse odločili v dobri minuti, obakrat je bil v glavni vlogi njihov kapetan. Hazard je najprej podal do rezervista Michyja Batshuayija, ki je vstopil v igro le dve minuti pred doseženim zadetkom, nato pa še sam zadel z roba kazenskega prostora. Za visoko zmago, ki se sicer kar dolgo ni obetala, je v sodnikovem podaljšku poskrbel drugi rezervist Carrasco.

Belgija - Madžarska 4:0 (1:0)

Stadion v Toulousu, gledalcev 28.921, sodniki: Mažić, Ristić, Djurdjević (vsi Srbija).
Strelci: 1:0 Alderweireld (10.), 2:0 Batshuayi (78.), 3:0 Eden Hazard (80.), 4:0 Carrasco (91.).
Belgija: Courtois, Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen, Witsel, Nainggolan, Mertens (od 70. Carrasco), De Bruyne, Hazard (od 81. Fellaini), Lukaku (od 76. Batshuayi).
Madžarska: Kiraly, Lang, Juhasz (od 79. Bode), Guzmics, Kadar, Lovrencsics, Gera (od 46. Elek), Pinter (od 75. Nikolić), Nagy, Dzsudzsak, Szalai.
Rumeni kartoni: Vermaelen, Batshuayi, Fellaini; Kadar, Lang, Elek, Salai.
Rdeč karton: /.

Izidi, osmina finala:
Sobota, 25. junij:
Saint-Etienne: Švica - Poljska      5:6 (0:1, 1:1) - po enajstmetrovkah
Pariz: Wales - Severna Irska        1:0 (0:0)
Lens: Hrvaška - Portugalska         1:0 (0:0, 0:0) - po podaljšku
Nedelja, 26. junij:
Lyon: Francija - Irska              2:1 (0:1)
Lille: Nemčija - Slovaška           3:0 (2:0)
Toulouse: Madžarska - Belgija       0:4 (0:1)
Ponedeljek, 27. junij:
18.00 St. Denis: Italija - Španija
21.00 Nica: Anglija - Islandija

Članki iz rubrike