evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

STA
STA
0 21.08.2016 08:10:31

Brazilija na krilih Neymarja do najtežje pričakovanega zlata (video)

Nogometna reprezentanca Brazilije je zmagovalka olimpijskega turnirja v Riu. V velikem finalu na stadionu Maracana so Brazilci za svoj prvi olimpijski naslov po enajstmetrovkah premagali Nemčijo s 5:4. Po rednem delu in podaljšku se je tekma končala z 1:1 (1:1, 1:0).

Brazilija je danes dosegla cilj, ki si ga je zastavila pred olimpijskimi igrami v Riu: dobiti zlato medaljo v nogometu, edino lovoriko, ki je še manjkala v zbirki uspehov te nogometno nore države. Sanje so se gostiteljem uresničile, za uresničitev pravljice pa je poskrbel prvi zvezdnik te ekipe in celotnega turnirja Neymar, ki je zadel odločilno enajstmetrovko za zmago v velikem finalu.

Sloviti stadion Maracana je danes živel z brazilsko ekipo. Nemci so bili na njem v izraziti manjšini, vsi v rumeno-zeleni barvni kombinaciji pa so imeli le eno željo, videti svoje fante z zlatimi medaljami. Obenem so si vsi Brazilci želeli, da bi z zmago ublažili sramoto z domačega svetovnega prvenstva pred dvema letoma, kjer je prav Nemčija (resda sta takrat ekipi zaradi pravil krovne zveze Fife o nastopu mladih igralcev na OI nastopili v precej drugačnih in močnejših postavah) v polfinalu ponižala gostitelje s 7:1.

Brazilci so bolje začeli in bili nevarnejši v prvem polčasu. Nemčija se je branila do 27. minute, ko je Neymar izvrstno izvedel prosti strel s kakšnih 25 metrov in žogo neubranljivo poslal za hrbet Tima Horna.

Nemci so v tem delu obžalovali, da so se njihove akcije končevale s streli v prečko; enkrat je okvir gola zadel Julian Brandt, drugič pa Max Mayer. Tik pred koncem polčasa pa so imeli Nemci smolo še tretjič, saj je tudi po prostem strelu Brandta in strelu Svena Benderja z glavo žoga zgolj oplazila okvir gola.

V nadaljevanju so Nemci pritiskali, končno pa so tudi zadeli tudi mrežo. Za izenačenje je poskrbel Meyer v 59. minuti, ko je odlično sprejel podajo Jeremyja Toljana in v kazenskem prostoru udaril "iz prve" ter premagal Wevertona.



Brazilija je potrebovala nekaj časa, da si je opomogla, ob koncu rednega dela pa je spet silovito pritisnila. Toda ne Neymar v 78. ne Luan minuti pozneje nista bila dovolj natančna in finale je dobil dodatek s podaljški.

Tudi v dodatnem delu igre so bili domačini boljši. Napadali so, Nemčija se je branila in prežala na protinapade, ki pa jih je bilo malo. Odločila pa je nemška zbranost pred Hornom in po 120 minutah so o zlatu v Riu odločali streli z bele točke.

V prvih štirih serijah so bili uspešni vsi strelci. Vratar domačih Weverton je bil dvakrat zelo blizu, pri poskusu Serga Gnabryja mu je žoga ušla pod telesom v gol. Izkazal pa se je v peti seriji, ko je za Nemčijo streljal Nils Petersen. Brazilski vratar je žogo ustavil, v naslednji izmeni pa jo je na belo točko postavil Neymar. Zvezdnik Brazilije in Barcelone je zdržal pritisk, mirno premagal Horna za končnih 5:4 in poskrbel za veliko slavje v svoji domovini.

Petkratni svetovni prvaki Brazilci so imeli do danes v zbirki le tri srebrne in dve bronasti olimpijski medalji. Nemčija pa je tudi s srebrom dosegla največji uspeh, odkar na OI spet nastopa z enotno reprezentanco.

Brazilija - Nemčija 5:4* (1:1, 1:0)

Stadion Maracana, gledalcev 78.000, sodniki: Faghani, Sokhandan, Mansouri (vsi Iran). 
Strelci: 1:0 Neymar (27.), 1:1 Meyer (59.); enajstmetrovke: Rafinha, Luan, Renato Augusto, Marquinhos in Neymar za Brazilijo, Brandt, Süle, Ginter, Gnabry za Nemčijo. 
Brazilija: Weverton, Zeca, Marquinhos, Rodrigo Caio, Douglas Santos, Walace, Renato Augusto, Gabriel Barbosa (od 70. Felipe Anderson), Luan, Gabriel Jesus (od 95. Rafinha), Neymar. 
Nemčija: Horn, Toljan, Ginter, Süle, Klostermann, S. Bender, L. Bender (od 67. Prömel), Brandt, Meyer, Gnabry, Selke (od 76. Petersen). 
Rumeni kartoni: Zeca, Gabriel Barbosa; Prömel, S. Bender, Süle, Selke. 
Rdeč karton: / 
Značke: neymar, rio, brazilija

Članki iz rubrike