Možganska kap Svet24.si

Prebivalstvo se pospešeno stara, starejši pa so ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Bo nova vila Joca Pečečnika na vodik? Eden ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 29.12.2014 08:00:23

Mitja Mörec: Priznam, nisem imel pojma

Grega Wernig
Pred dnevi je v slovenska nogometna javnost izvedela, da je Mitja Mörec zamenjal klubske barve, toda to vendarle ni bila najbolj zanimiva informacija, povezana s prekmurskim branilcem. Bolj odmeva ime države, v kateri bo nadaljeval kariero.

Nove izzive je namreč Mörec našel v Vietnamu, kjer bo zaigral v dresu kluba Hoang Anh Gia Lai, hkrati bo trener v mlajših selekcijah.

Nov klub na seznamu Mitje Möreca je Hoang Anh Gia Lai iz mesta Pleiku, ki je zadnje prvenstvo končal na devetem mestu na lestvici, zlate čase pa je doživljal v letih 2003 in 2004, ko je dvakrat osvojil naslov prvaka.

Na trenerski klopi sedi francoski strokovnjak Guillaume Graechen, ki je tudi selektor vietnamske reprezentance do devetnajstega leta starosti, sicer pa gre za okolje, ki ne pozna finančnih težav. Lastnik je namreč tamkajšnji milijarder Đoan Nguyen Đuc, ki želi nase opozoriti tudi na veliki sceni. Nikjer drugje kot v premier ligi, kjer je delničar Arsenala, ki ima v Vietnamu tudi eno od svojih številnih nogometnih šol. Najbrž niste podvomili, da ravno pri omenjenemu gospodu v Pleikuju, ki leži v osrednjem delu države.

O razlogih, zakaj je to že moja deseta država, ne bi razpredal. Lahko pa povem, da sem ogromno videl, se ogromno naučil, in kar je najbolj pomembno, v vseh klubih, v vseh državah sem z vsemi ostal v dobrih odnosih in še zdaj imam tam prijatelje. To je največje bogastvo!

"Za Vietnam in ta klub sem se odločil predvsem zaradi projekta, ki traja že sedem let. Gre za sodelovanje z Arsenalom in JMG akademijo iz Francije, iz katere so prišli takšni igralci, kot so Yaya in Kolo Toure, Gervinho in mnogi drugi. Organizacija kluba je na visoki ravni, imamo najboljše razmere za delo. Odličen trening center, v katerem so štiri igrišča z naravno travo, eno z umetno podlago, fitnes, bazen, savna in seveda bivalni prostori ter kuhinja. Mislim, da se takšnih pogojev ne bi branila nobena ekipa v Evropi," je uvodoma pojasnil otrok Mure.

804-1-vietnam
vszi

ISKALI DVA IZKUŠENA IGRALCA
"Letos se je lastnik kluba odločil ponuditi priložnost igralcem iz akademije. Osemdeset odstotkov jih je igralo za reprezentanco U-19 in dosegalo odlične rezultate. Tudi to je razlog, zakaj takšna odločitev. Za te fante bo sploh prvič, da bodo igrali v ligaškem tekmovanju, saj so prej samo trenirali v akademiji in sodelovali na turnirjih. S podobno težavo se srečuje Slaviša Stojanović v Belgiji. Gre za isto zgodbo, za isto akademijo v Egiptu, naš trener z večino fantov sodeluje že sedem let. Ker je ekipa zelo mlada, so iskali dva tujca, dva izkušena igralca, da bosta podaljšana roka trenerja na igrišču. Zaradi vsega naštetega sem pač sprejel odločitev, da se lotim izziva," je nadaljeval Mitja Mörec.

Upam, da bo Mura spet tam, kamor spada

Seveda si nismo mogli kaj, da se z otrokom Mure ne bi dotaknili nekdanjega prekmurskega nogometnega ponosa iz Fazanerije, ki trenutno životari v tretjeligaški druščini. "Ljudje v klubu se trudijo po svojih močeh. Na žalost jih še vedno spremljajo stvari, ki so se dogajale v preteklosti pod prejšnjim vodstvom, zato jim mnogi še ne zaupajo in ne pomagajo. Upam, da se bo to čim prej spremenilo in da bo Mura spet tam, kjer je njeno mesto," pravi Mitja Mörec.

IZKUŠNJE, KI PRIDEJO PRAV
Nato je razkril, da bo v Pleikuju v dvojni vlogi: "Že prej so se odpirale možnosti za odhod v Vietnam, vendar se za takšen korak nisem odločil, zdaj je zgodba drugačna, ker se bom poleg igranja nogometa lahko tudi ogromno naučil. Sodeloval bom namreč pri delu akademije, vodil bom eno od selekcij. Po koncu kariere se nameravam ukvarjati s trenerstvom. Pred kratkim sem opravil C-licenco in prepričan sem, da mi bodo tukajšnje izkušnje v prihodnosti nadvse koristile. Prav tako ne gre zanemariti spoznavanja nove kulture, jezika, hrane, novih prijateljev. Vse to so izkušnje, ki ti v življenju pridejo prav, in vse to so razlogi, zakaj sem sprejel vietnamski izziv."

Nastjo Čeha v Vietnamu vsi hvalijo, nadvse ga cenijo, pustil je odličen vtis.

ČEH MU JE SVETOVAL
Slovensko ledino v Vietnamu je oral Nastja Čeh, bil je član ekipe Thanh Hoa: "Vsi ga hvalijo, nadvse ga cenijo, pustil je odličen vtis."
Bržčas je lahko pred odhodom v neznano ponudil tudi kakšen koristen nasvet. "Skupaj sva opravljala trenersko licenco in seveda sva se pogovarjala tudi o Vietnamu. Da, namenil mi je nekaj nasvetov, ki so mi že in mi bodo prav prišli tudi v prihodnje."

804-2-reprezentanca morec re
Reuters

ZELO SEM SE MOTIL
In kakšni so prvi vtisi o obmorski državi v jugovzhodni Aziji? "Pri nas se o Vietnamu ve premalo. Priznam, da tudi jaz nisem imel pojma, kaj lahko pričakujem. Mislil sem, da je precej slabše, a sem kmalu spoznal, da sem se zelo motil. Vietnam se razvija, največje mesto Ho Chi Minh je prečudovito. Ogromno je turistov in tujcev, ki so prišli zaradi posla, imajo tudi božanske plaže in še bi lahko našteval," je odvrnil Mitja Mörec.

Ker je ekipa zelo mlada, so iskali dva tujca, dva izkušena igralca, da bosta podaljšana roka trenerja na igrišču.

TO JE NAJVEČJE BOGASTVO
Vietnam je že deseta država, v kateri se bo preizkusil. Igral je v Avstriji za Sturm, v Izraelu za Maccabi Herzliyo, v Bolgariji za CSKA in Slavio Sofijo, na Danskem za Lyngby, v Grčiji za Panetolikos, na Nizozemskem za Ado Den Haag, v Kazahstanu za Kaisar in nazadnje še v Azerbajdžanu za Ravan Baku: "Tako je pač naneslo. O razlogih, zakaj je tako, zdaj ne bi razpredal, lahko pa povem, da sem ogromno videl, se ogromno naučil, in kar je najbolj pomembno, v vseh klubih, v vseh državah sem z vsemi ostal v dobrih odnosih in še zdaj imam tam prijatelje. To je največje bogastvo!"

Mitja Mörec je sicer podpisal pogodbo za eno sezono. Debi bo doživel 4. januarja, ko bo njegovo moštvo v prvem prvenstvenem krogu na mestnem stadionu, ki sprejme 12 tisoč gledalcev, gostilo Khanh Hoo.

Članki iz rubrike