nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

STA
STA
0 20.10.2015 12:24:18

Šokantni napad na Slovenca: "Morali bi vas postreliti ali zapreti v plinske celice!"

Arsen Perić
Na nogometni tekmi podlige vzhod na avstrijskem Koroškem med Golovico in Selami je konec tedna eden od igralcev domačega kluba Golovica žalil nasprotnike iz dvojezičnega kluba Sele, uporabil nacistični pozdrav in nosil nacistični simbol. Koroška nogometna zveza incident preiskuje, slovenska manjšina ga obsoja.

Incident se je zgodil v drugem polčasu, ko je igralec Golovice po prekršku slovensko govorečemu nasprotniku dejal: "Obstaja le en vodja, vas pa bi morali postreliti ali zapreti v plinske komore," ter dvignil roko v nacistični pozdrav. Na dokolenkah pa je imel na roko napisan nacistični simbol 88, ki je kratica za pozdrav "Heil Hitler".

Igralec moštva Sel je o žalitvi obvestil nogometnega sodnika, ki pa ni v zvezi s tem storil ničesar. Sodnik je kasneje za avstrijsko državno televizijo dejal, da ne more kaznovati igralcev, če sam ne sliši žaljivih izjav.

Avstrijska policija je 24-letnega igralca, ki avstrijskim oblastem doslej ni bil znan kot član desničarskih organizacij, zaslišala ter v zvezi s tekmo uvedla preiskavo.


Tudi direktor koroške nogometne zveze Richard Watzke je napovedal preiskavo incidenta. "Obsojamo vse vrste rasizma, a ne moremo obsojati vnaprej," je dejal za avstrijsko tiskovno agencijo APA. Nogometna zveza je od klubov in sodnikov zahtevala, da se glede incidenta opredelijo. "Če obtožbe držijo, bi lahko nogometašu prepovedali igranje, lahko pa bi mu izrekli tudi kazen prihoda na stadion ali denarno kazen," je pojasnil Watzke.

Krovna organizacija slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, Narodni svet koroških Slovencev (NSKS), je izgred ostro obsodila ter poudarila, da ne sme ostati brez posledic.

"Tovrstne pojave je treba takoj zatreti in potrebno je ukrepanje v smislu veljavne državne zakonodaje, ki tako ravnanje strogo prepoveduje. Ustrezen kazenski register pa morata sprejeti tudi koroška in avstrijska nogometna zveza," poziva NSKS v sporočilu za javnost.

V NSKS še poudarjajo, da ni alternative mirnemu sožitju ob enakopravnem upoštevanju obeh narodnih skupnosti na avstrijskem Koroškem, oživljanju nacističnih simbolov ter rasističnim, protimanjšinskim izgredom pa je treba postaviti jasne meje.

Značke: golovica, sela

Članki iz rubrike