zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Miha Andolšek
Miha Andolšek
0 19.11.2014 10:48:20

Že dolgo ne tako malo

KMA
Morda je nepomemben pregroba beseda, derbi je vendarle derbi, a v obračunu sosedskih rivalov iz Celja in Velenja že dolgo ni bilo tako malo na kocki, kot je prav danes. Srečanje se bo v Zlatorogu začelo bo 19.30.

Z izjemo dveh točk, določenega prestiža in za spoznanje mirne(jše)ga zimskega spanca bržkone na vrhu lestvice namreč nocojšnjih šestdeset minut zmagovalcu prinaša bore malo. Morda je še največja nagrada doza samozavesti, ki bo pred začetkom oziroma nadaljevanjem evropskega popotovanja več kot dobrodošla. Kaj dosti več pa ob spremenjenem sistemu ligaškega tekmovanja ni v igri.

Zato ne čudi, ko v velenjskem taboru bolj ali manj na glas zatrjujejo, da je za njih pomembnejše nedeljsko gostovanje pod Uralom. In čeprav je treba njihove besede jemati tudi z malce rezerve, pa vse skupaj vseeno ni prav daleč od resnice. V nedeljo bo na kocki neprimerno več, kot je nocoj, v nedeljo se bo igralo za bistveno pestrejšo pomlad, kot je bila letošnja jesen, ko je bil velenjski urnik, milo rečeno, dolgočasen, resnejše preizkušnje pa bi bilo mogoče prešteti na prste ene roke. So pa bržkone tudi za to današnji dan pričakovali s toliko večjo nestrpnostjo, kot konj, ki je bil dolgo zaprt v hlevu, zdaj pa prekipeva od energije in komaj čaka, da se ga spusti na plan, kar pa je lahko tudi dvorezen meč.

V lanski sezoni so uvodna sosedska obračuna dobili Velenjčani, preostale tri pa Celjani, kar jim je ob koncu dneva prineslo tudi obe domači lovoriki. Od takrat se je tako v eni kot drugi ekipi marsikaj spremenilo, današnji obračun pa bo razkril prve obrise (novega) razmerja moči. Pa čeprav je na kocki bore malo.


Zarabec: Individualni prispevki ne bodo odločilni

Deset zelo prepričljivih zmag v prvenstvu in poln plen iz medvedjega brloga, dobili so, kar so morali dobiti, a vseeno so uvodni tedni sezone marsikateremu privržencu celjskega kluba pustili nekaj ali precej grenkega priokusa v ustih. "A moglo je bolje (lahko bi bilo bolje)," so prepevali Bijelo Dugme.

Tudi oziroma predvsem seveda v ligi prvakov, kjer so bili pivovarji nekajkrat boleče blizu odmevnemu skalpu. Če bodo v prihodnjih sto dvajsetih minutah ponovili predstave in nato še vzeli ponujeno, bo grenak priokus preteklost.
zarabec nm
Nikola Miljković

Če bi tekme v ligi prvakov trajale 40, 45 minut, bi imeli bržkone kakšno točko več kot le dve? Koliko to vpliva na samozavest oziroma podzavest?
Seveda ni prijetno, daleč od tega, ampak trudimo se po svojih najboljših močeh, na koncu nam bržkone zmanjka izkušenj. Prepričan sem, da si zaslužimo precej več točk, kot jih imamo na kontu. A priložnosti bo še precej, če bomo odpravili te naše črne minute, verjamem, da bo prišel tudi rezultat.

Če smo že pri ligi prvakov, vas je presenetil rezultat nedeljske tekme v Montpellieru?
Res sem bil malce presenečen, verjamem, da bi lahko to bila voda na naš mlin. Tako z Montpellierem kot z medvedi namreč igramo še na domačem igrišču, tako da so odprte še vse možnosti, ob tem pa trdno verjamem, da lahko presenetimo tudi kakšnega izmed vodilne trojice. Skupina je zanimiva, lahko se zgodi marsikaj, kar je lepo pokazala tudi nedeljska tekma, mrtve pa se bo štelo na koncu.

Današnja ali nedeljska tekma z Rhein-Neckarjem, katera je za vas pomembnejša?
Po novem sistemu v državnem prvenstvu resda ni nobena tragedija, če ti v rednem delu kdaj spodrsne, a zame je vseeno današnja tekma pomembnejša. Vendarle je to derbi, gre za neko rivalstvo, morda celo bolj kot točke zdaj šteje prestiž. V primeru dobre predstave bi nam bilo tudi proti levom lažje, zmaga bi nam okrepila samozavest in morda bi nato v nedeljo tistih štirideset minut lažje raztegnili na šestdeset.

Vi ste že dalj časa v ritmu sreda-sobota, Velenjčani vanj šele vstopajo? Je to plus ali minus?
Kar zadeva tekme, so te zagotovo plus. Iz vsake tekme lahko veliko odneseš, sploh za nas, ki smo mlada ekipa, ki si še nabira izkušnje, je vsaka težka tekma več kot dobrodošla. So pa po drugi strani minus naporna potovanja, vsa ta posedanja po letališčih in avtobusih. A če potegnem črto, ritem nam ustreza, smo mladi in željni dokazovanja, fizično smo dobro pripravljeni, zdaj moramo le vse to dokazati na igrišču.

Obe ekipi sta bili poleti deležni precej sprememb, a vseeno se zdi, da je velenjska večja neznanka tudi zaradi pomanjkanja merodajnih tekem?
Jaz ne bi rekel neznanka, mi jih dobro poznamo, dobro vemo, da igra sloni na Stašu, vse se vrti okoli njega. Seveda se pripravljamo v tej luči, ključ pa leži v naši obrambi, če bo slednja na primerni ravni, bosta točki ostali doma.

Pod posebnim drobnogledom bo prav vaš dvoboj s Stašem Skubetom? Bi rekli, da sta podoben tip igralca?

Najbrž sva si res precej podobna, sploh kar zadeva višino, oba imava navsezadnje za sabo tudi trebanjsko šolo rokometa. A ne bo to dvoboj med nama, ne bo to dvoboj Mihe in Staša, ampak dvoboj Celja in Gorenja. Tisti, ki bo bolj zbran šestdeset minut, tisti se bo na koncu veselil zmage. Individualni prispevki bodo seveda dobrodošli, nikakor pa ne odločilni.

Za konec, za koga bodo navijali v Trebnjem?
Ne bi vedel (smeh). Verjamem pa, da bodo prišli v velikem številu, navijali pa predvsem za dober rokomet.


Skube: Ne prinaša prav veliko, a derbi je derbi

Mučnega čakanja je konec, z današnjim dnem se tudi za Velenjčane dejansko začenja – sezona. Z vsem dolžnim spoštovanjem do Ormoža, Izole, Loke in navsezadnje tudi Maribora, a vse do zdaj je bila bolj kot ne neke vrste predigra, medtem ko bo naslednjih pet dni prava stvar. Gostovanji v kraljestvu kozoroga ter medvedjem brlogu bosta razkrili karte, česar se zaveda tudi gonilna sila velenjske zasedbe.
skube gw
Grega Wernig

Sobotni obračun z Ribnico ste presedeli?
Da, a šlo je bolj kot ne za preventivo, danes bom znova na terenu.

Gorenje je pravzaprav velika neznanka, saj merodajne tekme z izjemo do neke mere Maribora v letošnji sezoni še niste odigrali?
Žalostno za nas in za slovenski rokomet, da bomo šele sredi novembra odigrali prvo pravo tekmo, a tako pač je, o tem je bilo prelitega že dovolj črnila. Glede na sistem tekmovanja v DP je za nas bolj pomembna nedeljska tekma v Rusiji, ta test s Celjani pa več kot dobrodošel, da vidimo, kje smo, kaj moramo še postoriti. V sredo se namreč ne bo odločalo o prvaku, pravzaprav se položaj v nobenem primeru ne bo bistveno spremenil. Če bi bil sistem takšen kot v lanski sezoni, potem bi bilo drugače, tako pa tekma praktično ne prinaša oziroma ne odnaša ničesar. Po drugi strani pa hvala bogu za derbi, za težko tekmo in polno dvorano, tega nam je manjkalo, to že zelo pogrešamo.

Sem in tja jeseni niste delovali prepričljivo, plus dvajset proti Ribnici pa po drugi strani govori, da ste morda pravo formo ujeli ob pravem času?
Verjetno res, zadnja dva kroga smo dvignili pristop, čutiti je, da se zavedamo resnosti tekem, ki prihajajo. Celje, sploh pa ti dve tekmi z Rusi, ki sta za nas finale jeseni, saj se zavedamo, kaj vse je na kocki. Februarja si bodo v primeru uspeha tekme sledile v ritmu sreda-sobota, in to kakovostne tekme, ki nam jih res manjka. Seveda pa bo šlo tudi danes v Zlatorogu na nož. To je vendarle derbi, pomemben, nepomemben, ne moreš igrati nekaj na pol, vsi bomo šli na glavo in verjamem, da bo lepa tekma.

Koliko vam manjkajo močne tekme?
Zelo, težko je imeti osem treningov na teden, potem pa v soboto igrati tekmo, za katero že vnaprej veš, da jo boš dobil z dvomestno razliko. V primerjavi z lani je to velik šok in velika škoda. A tako je pač naneslo, mi tega ne moremo spremeniti, lahko pa delamo in poskušamo popraviti stvari, da nam bo drugo sezono lepše.

Kakšen je cilj v pokalu EHF?
Nismo ga dorekli, saj je veliko odvisno od žreba, kar je lepo razvidno že iz tega, da se bosta že v tretjem predkrogu pomerila Berlin in Nantes, kar bi lahko bilo finale tega tekmovanja. Prvi cilj je skupinski del, potem pa lahko z malo sreče pri žrebu daleč pridemo.

Celje v primerjavi z lansko sezono?
S prikazano igro so Celjani marsikoga presenetili, mene pač ne. Imajo zelo močno obrambo, že lani je bila njihovo glavno orožje, a so z Miklavčičem in Blagotinškom le še pridobili na moči ter višini. Morali bomo izkoristiti redke šibke točke, na drugi strani pa zaustaviti hitro tranzicijo, mislim, da so tudi v tem še močnejši kot lani. Če jih bomo umirili, če ne bo dirjanja po igrišču, če bomo vsilili igro 6 na 6, potem nam bo malce lažje. Smo pa tudi mi dvignili svojo obrambo, vratarja počasi prihajata v pravo formo, upam, da bomo odigrali tako, kot si želimo, in v tem primeru nismo brez možnosti.

Ni dvakrat za reči, da boste znova deležni posebne pozornosti Luke Žvižeja?
Verjetnost obstaja, tudi o tem smo se pogovarjali, a glede na to, kako močno obrambo 6-0 gojijo, morda to niti ne bi bilo slabo. Če se bo to zgodilo, bo za druge igralce več prostora. Ne obremenjujem se z lastnim učinkom, naj na meni delajo, kar hočejo, da bo le naša ekipa dobro igrala. Smo pa pripravljeni na vse.

Članki iz rubrike