sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

STA
STA
0 27.01.2017 11:24:38

S kom se bo Slovenija pomerila za bron?

Reuters
Slovenska moška rokometna reprezentanca bo šele po drevišnji drugi polfinalni tekmi med Hrvaško in Norveško dobila tekmico za bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu v Franciji, v vsakem primeru pa jo na sobotnem obračunu, ki se bo v Parizu začel ob 20.45, čaka vražje težko delo.

Hrvaška je od razpada nekdanje skupne Jugoslavije stalnica na mednarodni sceni, menjave rodu ne vplivajo na njene velike dosežke, v Parizu pa bo odigrala že svoj 18. polfinale na velikih tekmovanjih. Na svetovnih prvenstvih je zbrala že pet odličij, najboljša pa je bila na Portugalskem 2003, ko je osvojila zlato kolajno. Na Islandiji 1995, Tuniziji 2005 in na Hrvaškem 2009 je osvojila drugo mesto, pred štirimi leti v Španiji pa je v malem finalu premagala Slovenijo. V svojih vitrinah ima tudi dve zlati olimpijski kolajni iz Atlante 1996 in Aten 2004 ter bronasto iz Londona 2012, na evropskih pa pet odličij, od tega dve srebrnega (Norveška 2008 in Avstrija 2010) ter tri bronastega leska (Portugalska 1994, Srbija 2012 in Poljska 2016).

Letošnje svetovno prvenstvo je odigrala na zelo zrel način, na nobeni tekmi ni posebej blestela, najbolj udarno tekmo pa je pokazala, ko je bilo najbolj potrebno - na četrtfinalni v Montpellieru, kjer je izločila Španijo, slovenskega rablja iz skupinskega dela v Metzu. Skupinski del v Rouenu je končala na drugem mestu po zmagah nad Savdsko Arabijo, Madžarsko, Belorusijo in Čilom ter izgubila z Nemčijo, v osmini finala pa je izločila Egipt. Na letošnjem turnirju se zanaša na nekatere nove obraze, doslej najbolj učinkovita pa sta bila Luka Cindrić z 32 in Zlatko Horvat s 24 goli, veliko manjši učinek imata prva zvezdnika Domagoj Duvnjak in Manuel Štrlek.


Drugi morebitni tekmeci Slovencev v polfinalu Norvežani so v zadnjih letih krenili po poti svojih veliko uspešnejših rojakinj in se v zadnjem letu že drugič prebili do najbolj usodnih turnirskih tekem. Na lanskem evropskem prvenstvu na Poljskem so na tekmi za tretje mesto izgubili proti Hrvaški, s katero se bodo drevi v Parizu znova pomerili v polfinalu.

Slovenija se je nazadnje z Norveško pomerila na lanskih junijskih kvalifikacijskih tekmah za letošnje svetovno prvenstvo v Franciji in jo tudi izločila, skandinavska izbrana vrsta pa si je po posebnem povabilu Mednarodne rokometne zveze (IHF) nato vendarle izborila nastop v Franciji.

Skupinski del v Nantesu je končala na drugem mestu za Francijo in pred Rusijo, Brazilijo, Poljsko in Japonsko. Novi tiger na mednarodni rokometni sceni je v osmini finala izločil Makedonijo, v četrtfinalu pa Madžarsko. Gre za zelo kompaktno in čvrsto ekipo, na dosedanjih sedmih tekmah pa sta bila strelsko najbolj učinkovita zunanji igralec Sander Sagosan in krilni igralec Kristian Bjornsen s 36 goli, le štiri manj pa je prispeval krožni napadalec Bjarte Myrhol.

Članki iz rubrike