sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Miha Andolšek
Miha Andolšek
0 21.01.2015 08:20:30

Brez rokometne različice Neymarja

Lahko bi zapisali Rivera – Denić: dva proti nič in s tem povsem na kratko in dokončno potegnili črto pod ponedeljkov poraz s Katarci.

Če so se Slovenci bali cirkusa in zakulisnih iger, jih je na koncu pokopal cirkus v lastnih vrstah. In čeprav bi ga lahko razčlenjevali v nedogled, pa je morda poraz s Katarjem resnično bolje čim prej arhivirati.


Taktične in praktične zablode so voda pod mostom, dobra stran prvenstva je, da ni časa za objokovanje in nadrobno razčlenjevanje tistega, kar je bilo, zato je pogled že usmerjen naprej, vsaj tako zatrjujejo v slovenskem taboru.

Ni pomembno, kolikokrat padeš, važno je, da se vedno znova pobereš, če si dovolimo malce patetike. Kljub na trenutke skrb vzbujajoči igri resnično ni še nič izgubljeno, in čeprav poraz ni bil prijeten, kateri pa navsezadnje je, je vseeno boljše, da se je zgodil zdaj, kot pa denimo v osmini finala. Navsezadnje ni bistvene razlike, ali predtekmovanje končaš na drugem ali tretjem mestu, seveda pa bi se veljalo v vsakem primeru izogniti četrtemu, ki že v osmini finala bržkone prinaša obračun s Hrvaško.


CEHTE NA POTI V KATAR

826-25-cehtee

Dan po porazu s Katarjem je postregel tudi z dobrimi novicami. Zdravniška služba je Klemnu Cehtetu prižgala zeleno luč za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju in član francoskega Aixa se bo v sredo že pridružil soigralcem v Dohi. Cehte je zaradi rehabilitacije poškodovane mečne mišice izpustil uvodne tri tekme s Čilom, Belorusijo in Katarjem, izpustil bo tudi današnjo tekmo z Brazilijo, potem pa naj bi že konkuriral za mesto med šestnajsterico. Da bi kot eden redkih čistokrvnih "šuterjev" prišel še kako prav, najbrž ni treba pisati, vprašanji pa sta, v kakšnem stanju je po desetih dnevih terapij in koliko dejansko lahko prispeva.
Ob tem velja omeniti, da je vse bliže vrnitvi tudi Uroš Bundalo, pravzaprav se kaj lahko zgodi, da bo v ekipo vskočil že danes namesto Blaža Blatotinška. Naj spomnimo, vsaka reprezentanca je med prvenstvom upravičena do dveh zamenjav.

In v današnjem obračunu z drugo najboljšo južnoameriško državo je v tej luči treba zmagati. Tako ali drugače. "S Katarjem smo izgubili, a smo šele sredi svetovnega prvenstva in ni nobenega razloga za jezo. Na naslednjih dveh tekmah v skupinskem delu moramo dati glave skupaj, poskušati premagati Brazilijo in proti Španiji pokazati vse, kar znamo. Španija ni noben bavbav, čeprav vidim, da je za nas lahko vsak bavbav," se je v prihodnost na njemu lasten način ozrl slovenski selektor Boris Denić

Španci, še manj pa Brazilci, res niso bavbav, a Južnoameričani po drugi strani še zdaleč niso kakšna naivna ekipa. V njihovih vrstah sicer ne boste našli rokometne različice njihovega rojaka Neymarja, zvezdnika, ki bi spadal v najvišji razred svetovnega rokometa. Pravzaprav ne boste našli niti Davida Luiza, Hulka ali Freda, morda v najboljšem primeru Tavaresa, pa naj nam mariborski kapetan in mariborski navijači nikar ne zamerijo tovrstne primerjave. 

V nasprotju z Brazilkami, ki so lani v velikem slogu zavzele svetovni prestol, se Brazilci za zdaj še ne morejo vmešati v boj za kolajne. A po drugi strani ta dan morda ni več svetlobna leta daleč, saj ni niti najmanjšega dvoma, da iz leta v leto napredujejo, kar so na svoji koži pred dvema dnevoma občutili tudi naši stari znanci Belorusi

Slednji še dolgo niso dojeli, kaj se jim je zgodilo, agresivni in temperamentni Brazilci pa so v ritmu sambe odplesali osmini finala naproti, ob tem pa zatrjevali, da še niso rekli zadnje. 

Nič pa ni prišlo naključno, pogled je že nekaj let usmerjen v Rio, v mlajših kategorijah so vse bliže vrhu, o njihovi ambicioznosti pa govori tudi podatek, da so na svoja pleča prevzeli organizacijo avgustovskega mundiala za mladince. Mi se ob tem spomnimo prvenstva za mladince v BiH, bilo je pred slabima dvema letoma v olimpijski dvorani v Sarajevu, ko so z 20:25 slavili brazilski upi, od katerih so v Katarju Joao Silva, Jose Toledo in Arthur Patrianova. Dovolj velik razlog za previdnost. 

A morda ni še nikoli bolj veljala tista, ki jo v slovenskem taboru vztrajno ponavljajo, vse odkar so se tam okoli božiča zbrali na pripravah. Da je vse odvisno zgolj in samo od Slovencev samih.

slo-bra

Članki iz rubrike