Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 11.07.2015 12:59:47

Kakšna bo mariborska postava proti Astani?

Drago Wernig - TAKA
Ljudski vrt diha v ritmu pričakovanja evropske premiere v novi sezoni. V torek se bo zgodila tekma leta, vijoličasti so odločeni, da zgolj prva v nizu. Optimizma jim ne manjka, glede začetne postave je še nekaj manjših dvomov.

"Imeli smo pristop in taktično kulturo podobna temu, kar si želimo, nakazujejo se obrisi želene podobe. Do tekme z Astano imamo še nekaj časa, da izpopolnimo posamezne zadeve. Verjamem, da bomo dosegli svežino, ki je potrebna predvsem pri zaključkih. Da bomo še bolj živahni, da bo odzivnost še hitrejša ter da bomo v fazi napada konkretnejši. Potem bo to, kar si želimo. Formo smo naravnali, da bi bili na začetku kvalifikacij na čim višji ravni. Krivulja gre v to smer, preizkušnja proti Kubanu pomeni pozitivno sporočilo za torek," je bil po sredini generalki zadovoljen Ante Šimundža.

Brez napak vendarle ni šlo. Vijoličasti so si v drugem polčasu privoščili nekaj minut, ki so na tako pomembnih obračunih, kakršen bo z Astano, strogo prepovedani. Ker so lahko hitro usodni, toda Maribor je v večjem delu deloval spodobno, imel je tudi navdih Agima Ibraimija, ki je postavil končni izid z mojstrskim strelom s 25 metrov.

"Odlična poteza. Vedeli smo, da ima odličen udarec. Odločil se je, da bo poskusil, in zadel. Naj še večkrat tako cilja," se je nasmejal trener vijoličastih.

945-12-simundza dw
Drago Wernig - TAKA


VELIKO POMENIJO IN SO HKRATI OPOZORILO
"Na treningih preizkušamo podobne udarce, ciljamo z različnih razdalj tudi proti Handanoviću ali poskušamo s projektili. Včasih smo uspešnejši izvajalci, včasih vratar. Tokrat mi je uspelo, vesel sem zadetka in naše predstave, ki napoveduje uspešen začetek sezone," je pristavil makedonski virtuoz, ki skupaj s soigralci nestrpno pričakuje spopad s Kazahstanci.

"Dobro smo opravili priprave, vse je potekalo po načrtih. Zdaj smo že povsem osredotočeni na začetek kvalifikacij v ligi prvakov. Evropske izkušnje, ki jih imamo, veliko pomenijo, so pa hkrati tudi opozorilo. Na mednarodnem prizorišču ne gre brez popolne zavzetosti, zbranosti. To je razkrila tudi tekma s Kubanom, tako kakovostne ekipe kaznujejo vsako napako."

"Vemo, kaj nas čaka. To bo za nas tekma sezone. Treba je storiti vse, da bo mreža ostala nedotaknjena, na drugi strani bomo skušali izkoristiti svoje prednosti. Verjamem, da se bo dobro razpletlo."


Slovenski prvaki so imeli med pripravami precej preglavic s poškodbami, medtem se je zdravstveni bilten izboljšal. Željko Filipović se je po dolgi odsotnosti vrnil na igrišče, Damjan Bohar prav tako znova igra, Jean-Philippe Mendy se počasi vrača, nekaj težav ima Welle Ndiaye, na stranskem tiru sta Arghus in Sintayehu Sallalich, ki ne bosta med kandidati za nastop proti Astani.

Z EVROPSKO KLASIKO
Slovenski prvaki se bodo sicer obračuna s Kazahstanci lotili z evropsko klasiko, torej v postavitvi s štirimi branilci, dvema zadnjima vezistoma, pred katerima bodo trije napadalno usmerjeni igralci, in klasičnim napadalcem (4-2-3-1). Glede začetne enajsterice večjih dilem ne bi smelo biti.

Mrežo bo kakopak branil Jasmin Handanović, tudi obrambna vrsta ne bi smela biti vprašljiva. Na desni strani bo Petar Stojanović, dvojec osrednjih branilcev bosta sestavljala Aleksander Rajčević in Marko Šuler (Abel Gigli še ni dovolj pripravljen), ob levi stranski črti bo Mitja Viler, ki si je v pripravljalnem obdobju znova zagotovil prednost pred Erikom Janžo. Sposobnosti Prekmurca sicer niso sporne, toda manjka mu še nekaj več samozavesti in zlasti izkušenj, ki so na takšnih tekmah, kakršna bo v torek pod Kalvarijo, vredne suhega zlata.

KABHA OD PRVE MINUTE
Eden od dveh zadnjih vezistov bo skoraj zanesljivo novi obraz v ekipi Marwan Kabha. Agresivni Izraelec bi moral biti pomemben člen, poleg njega bo bržčas zaigral Aleš Mertelj. Če bi bil maksimalno pripravljen, bi bil v prednosti Welle Ndiaye, toda 25-letniku iz Dakarja nagaja bolečina v zadnji stegenski mišici, Ante Šimundža kakopak potrebuje le popolnoma zdrave može.

Amir Dervišević na prijateljskih preizkušnjah ni v zadostni meri opozoril nase in za zdaj ni v ospredju, več možnosti izbire za trenerja pa kakopak pomeni vrnitev Željka Filipovića. V sredo je sicer proti ruskemu prvoligašu deloval zelo spodbudno, naslednji dan je zdržal še vse napore na zaprti prijateljski preizkušnji z Veržejem – mladi vijoličasti so zmagali z 2:0 –, toda da bi ga videli že na prvi tekmi z Astano, je bržčas misija nemogoče, za njim je po dolgem premoru vendarle le nekaj več kot sto odigranih minut.

ČAS JE ZA VODILNO VLOGO
Na desni strani zvezne vrste je »zabetoniran« Agim Ibraimi, ki je v pripravljalnih dvobojih deloval spodbudno in izjemno motivirano, izjemen zadetek proti moštvu iz Krasnodarja je vse skupaj le še nadgradil. Čas je, da makedonski reprezentant prevzame vlogo prve violine v vijoličasti družini ... In temu primerno odgovornost.

Zaradi poškodbe Sintayehuja Sallalicha in spoznanja, da se Damjan Bohar šele vrača po poškodbi, bo na levi strani najbrž začel Dare Vršič, ki mora sam sebe prepričati, da ga napadalne akcije ne smejo preveč prevzeti oziroma da v niti enem trenutku ne sme pozabiti na obrambne naloge. Vijoličastim bo gotovo manjkala vihravost in eksplozivnost Sallalicha in Boharja, vendar bi morale biti zelo koristne tudi izkušnje Apačana, svoje bi moral opraviti zlasti pri posesti žoge, ki bi utegnila biti pomemben dejavnik.

tavares dw
Drago Wernig - TAKA


POMEMBNA TELESNA MOČ
Prostor pred vezisti je kajpada namenjen Marcosu Tavaresu, najbližje vratom Astane pa bo najboljši strelec priprav Dalibor Volaš. Njegova največja prednost pred Luko Zahovićem je telesna moč, ki je v evropskih obračunih izjemnega pomena, in tudi zato bi bilo še kako dobrodošlo, če bi Ante Šimundža lahko računal na Jean-Philippa Mendyja. Ko je kazalo, da si bo zagotovil vlogo prvega napadalca, ga je ustavilo posredovanje branilca Ružomberoka, zaradi katerega je bil nart francoskega napadalca poln šivov, toda zdaj se počasi vrača v ritem treningov. Je do torka dovolj časa, da bi okreval do te mere, da bi lahko pomagal ekipi?

Članki iz rubrike