stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
0 03.10.2015 21:36:54

Žagar pa brez polfinala, Woffinden že prvak

Nikola Miljkovič
Danec Nicki Pedersen je zmagovalec predzadnje dirke sezone svetovnega prvenstva v speedwayu.

Na dirki v poljskem Torunu je Pedersen slavil pred Avstralcem Jasonom Doylom in Poljakom Maciejem Janowskim. Britanec Tai Woffinden pa si je že zagotovil naslov prvaka za sezono 2015. Slovenski dirkač Matej Žagar je bil 11.

Woffinden je danes sicer ostal brez polfinala, na devetem mestu, toda zaradi velike prednosti v skupnem seštevku bi moral njegov edini tekmec Američan Greg Hancock priti vsaj do finala. Ker je obtičal že v polfinalu, ima zdaj Woffinden dovolj točk, da bo šel na zadnjo dirko sezone v Avstralijo čez tri tedne kot svetovni prvak. Za Britanca je to druga speedwayska krona po letu 2013.

Marian Rose moto arena v Torunu je bila prizorišče predzadnje letošnje dirke serije Grand Prix. Ta je bila pred avstralsko preizkušnjo tudi zadnja na evropskih tleh. Pedersenu je uspelo zmagati celo brez petkovega treninga na tem ovalu, saj je čas raje porabil za preizkus novih motorjev na ovalu svojega poljskega kluba iz Leszna.

Žagar je še tretjič zaporedoma prizorišče elitnih dirk zapustil razočaran, saj je s sedmimi točkami pristal na 11. mestu večera. Za slovenskega aduta, ki še vedno lovi pravo formo, ki ga je krasila v sredini prvenstva, je bila to še ena mučna dirka, ki jo je začel s tremi tretjimi mesti in tudi ni našel prave nastavitve za svoje motorje, ki bi ga popeljali do prepotrebnih točk ali morda do vnovičnega boja za skupno tretje mesto.

Ko je v četrtem nastopu dobro startal in z dovolj hitrosti za seboj pustil tudi izjemno hitrega Doyla, je prišel do posamične zmage po celih dveh dirkah suše. A še četrto tretje mesto v preostali vožnji rednega dela dirke ni bil pravi recept za preboj v polfinale in z ekipo so lahko le pospravili motorje in opazovali preostanek dirke.



"Z dirko nisem niti približno zadovoljen, slabe priprave, ki jih po padcih sploh ni bilo, so mi očitno pustile večje posledice, kot si želim priznati in zaključek sezone je res slabši, kot bi moral biti glede na formo, ki sem jo imel pred vsemi tremi padci v poletju," je povedal Žagar in dodal: "Tudi motorji niso tako hitri, da bi lahko bil konkurenčen, dejansko pa se v ekipi ubadamo tudi s pravilnimi nastavitvami, zato želim sedaj le še končati sezono in se še bolje pripraviti na naslednjo, predvsem pa razmisliti, kaj delamo v ekipi narobe in kako to spremeniti."

Žagar, ki je zdrsnil na šesto mesto v SP, ima pred devetouvrščenim Dancem Petrom Kildemandom natančno 21 točk prednosti, kar je tudi maksimum, ki ga lahko dirkač doseže na posamezni dirki. Teoretično bi tako lahko Danec še izrinil Žagarja iz elitne osmerice, ki si vsako leto zagotovi avtomatsko napredovanje v naslednjo sezono. Za ta scenarij pa bi Žagar moral v Melbournu ostati brez ene same točke in še izgubiti v medsebojni vožnji za končno osmo mesto proti Kildemandu. Praktično to skoraj ni mogoče, zato se lahko po predzadnji dirki Žagar že veseli vsaj tega, da bo tudi v naslednji sezoni predstavnik v elitni petnajsterici.

V seštevku SP ima Woffinden kot novi svetovni prvak 151 točk, Hancock na drugem mestu pa 126. Tretji je današnji zmagovalec Pedersen s 124, Žagar jih ima natančno 100.

Izidi: 1. Nicki Pedersen (Dan) 19, 2. Jason Doyle (Avs) 18, 3. Maciej Janowski (Pol) 11, 4. Niels Kristian Iversen (Dan) 10, 5. Andreas Jonsson (Šve) 11, 6. Chris Holder (Avs) 11, 7. Peter Kildemand (Dan) 11, 8. Greg Hancock (ZDA) 8 ... 11. Matej Žagar (Slo) 7

SP skupno (11): 1. Woffinden 151 točk, 2. Hancock 126, 3. Pedersen 124, 4. Iversen 105, 5. Doyle 103, 6. Žagar 100, 7. Janowski 95, 8. Holder 93, 9. Kildemand 79 ...

Značke: spidvej, matej-žagar

Članki iz rubrike