bencin Svet24.si

Opolnoči pocenitev bencina in dizla

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

STA
STA
0 06.07.2016 21:20:36

Renner v finalu, Mihalinčevo tri stotinke ločile od finala

Slovenski rekorder Robert Renner se je v popoldanskem delu prvega dne evropskega prvenstva v atletiki v Amsterdamu uvrstil v finale; v kvalifikacijah skoka s palico je delil šesto mesto (5,50 m). Maja Mihalinec je bila v polfinalu na 200 m deseta in je s 23,17 sekunde za tri stotinke zgrešila finalni nastop.

Druga slovenska tekmovalka na 200 m, Sabina Veit, je bila 24., zadnja (23,72). Matija Kranjc je s 17. izidom (79,56 m) kvalifikacij meta kopja izpadel, nastop pa je po kvalifikacijah končala tudi debitantka na velikih članskih tekmovanjih Neja Filipič, ki je v skoku v daljino dosegla 21. izid.

Uspešne slovenske nastope v prvem delu dneva je nadaljeval Renner. Začetno višino na 5,15 m je izpustil, na 5,35 m pa je bil uspešen prvič. Na 5,50 m je letvico prvič zrušil, nato pa jo je preskočil in pred njim je bila višina 5,60 m, na kateri pa je uspešno skočil le francoski zvezdnik Renaud Lavillenie, ker je bil to njegov edini poskus, večina preostalih pa sploh ni skakala. Za zmedo je poskrbel Čeh Jan Kudlička, ki je skočil uspešno le na 5,35 m, nato pa je ostale višine izpustil in nato ni želel skakati niti na 5,60 m, ker je imel finale zagotovljen. Ker ni bil edini z zgolj preskočeno višino 5,35 m, bo v finalu nastopilo kar 16 tekmovalcev, vsi, ki so bili brez poprav do višine 5,35 m. Sodniki namreč niso vedeli, kaj bi storili pri zapletu s Kudličko, kar je sprožilo salve smeha med tekmovalci.

"Soliden nastop sem imel, dovolj za finale. Na višini 5,60 m nisem vedel, da bo to dovolj za finale, na koncu pa je zadostovalo že 5,35 m. Smešno, kaj takega še nisem videl. Kudlička je bil uspešen na 5,35 m, nato pa ni želel več nastopiti in je s tem je še dva dobitnika odličij iz lanskega svetovnega prvenstva popeljal v finale. S tem, kar je napravil Kudlička, se ni še nihče srečal, tudi sodniki ne. Vsi, s katerimi sem se pogovarjal, so dejali, da bi Čeh moral skakati, toda mogoče tudi jaz ne bi, če bi vedel, da sem gotovo v finalu; ne bi želel tvegati morebitne poškodbe. Zadovoljen sme, prvi cilj sem dosegel, 16 nas bo v finalu, tako kot na lanskem SP. Če bom naredil podobne skoke, kot danes, se lahko uvrstim v zgornjo polovico finalistov," je napovedal Renner, finalist lanskega SP v Pekingu.

Mihalinčeva je bila tretja v tretji polfinalni skupini in jo je eno mesto ločilo od finala, saj sta vanj vodili prvi mesti in še dva najhitrejša časa. Skupno osma je bila s 23,14 Britanka Jodie Williams. Pred Mihalinčevo sta bili v skupini Bolgarka Ivet Lalova Callio (22,57), skupno druga, in Ukrajinka Natalija Pogrebnjak, ki je imela skupno peti čas (22,98). V kvalifikacijah štiri ure prej je članica velenjskega kluba tekla osebni rekord (23,01).


"Osem deklet prišlo na start spočitih, ker jim ni bilo treba v kvalifikacije. Mislim, da je to precej večja prednost, kot doping, in sama nisem za tako pravilo, ki favorizira nekaj najhitrejših v sezoni. Prvič sem tekla v enem dnevu na 200 m oba teka na vso moč, običajno v prvem teku ni treba. Oba moja današnja teka sta bila dobra. Tudi v polfinalu sem začela dobro prvih 100 m, v zadnjih dvajsetih m pa se je poznal tek izpred štirih ur in tam sem največ izgubila; noge so ostale preveč zadaj, ker ni bilo več moči. Nisem razočarana, ker sem si želela med 12 in to je moja daleč najboljša uvrstitev na EP. V četrtek imam še nastop na 100 m, moram se dobro regenerirati in želim doseči olimpijsko normo tudi za 100 m," je menila Mihalinčeva.

Tako kot Mihalinčeva ima normo za 200 m za olimpijske igre v Riu tudi Veitova. "Ponovno sem tekla na slabi, prvi stezi, na kateri je res težko teči. Vmes sem se še pohodila... Do OI v Riu me čakata še dve tekmi in dotlej želim priti v formo in teči okrog 23 sekund, kar sem si zadala za letošnjo sezono," je povedala Veitova.

Matija Kranjc, finalist EP pred dvema letoma, je v prvi seriji vrgel 79,56 metra, v drugi pa 77,87 m in bil tedaj šesti v prvi skupini, nato pa je izgubil še dve mesti. V tretji in zadnji seriji je bil s 75,68 metra najkrajši in je padel na deveto mesto, kar je že tedaj praktično pomenilo, da ne bo nastopil med 12 finalisti, saj je bila na vrsti še druga, B skupina.

"Glede na to, da včeraj zvečer sploh še nisem vedel, ali bom sposoben metati, menim, da sem nastopil dobro. Imel sem namreč velike težave s hrbtom in vsa čast naši fizioterapevtski ekipi. Ker ni zelo veliko manjkalo do uvrstitve v finale sem kar malce razočaran. Samo vzdušje na trgu, kjer smo metali kvalifikacije namesto na stadionu, je bilo odlično, sprememba lokacije pa je otežilo ogrevanje in priprave na tekmo," je pojasnil Kranjc.

"Dobro sem se pripravila, pogoji so bili odlični in pred toliko gledalci in s tako dobrimi tekmovalkami je super nastopati. Vesela sem, da sem dobro izpeljala tekmo, ker se lahko, nevajeni takega vzdušja, hitro kaj zalomi. Skoki so bili povprečni, lahko bi bili boljši, pa tudi slabši. Imam še rezerve v tehniki, vendar se je sredi sezone pri velikih hitrostih to težko popraviti in me to čaka jeseni," je dejala Neja Filipič, ki je začela s 6,24 m, nato pa je skočila še 6,01 m in 6,21 m.

Značke: renner, mihalinec

Članki iz rubrike