902468_105-pred-oradami Svet24.si

Školjkarjem ogromno škode povzročajo požrešne...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Anastasija Jović Njena.si

POP TV preseneti z novo voditeljico

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

STA
STA
0 09.08.2016 22:16:47

Trstenjakova zlata na OI v Riu

alesfevzer.com
Slovenska olimpijska junakinja v Riu de Janeiru je postala judoistka Tina Trstenjak, ki je v kategoriji do 63 kilogramov upravičila vlogo glavne favoritinje in v finalu z zmago nad Francozinjo Clarisse Agbegnenou Sloveniji priborila prvo odličje na letošnjih igrah.

V pričakovanem finalu se je Trstenjakova pomerila s temnopolto Francozinjo Clarisse Agbegnenou, svetovno prvakinjo iz leta 2014. Ta je ena redkih, s katero tekmovalka Sankakuja nima pozitivne bilance, saj je v letu 2014 dvakrat z njo izgubila, v naslednjem letu pa jo je dvakrat premagala. A v boju za zlato je bila zgodovina nepomembna, na najpomembnejšem dvoboju pa se je veselila Slovenka.

Dvoboj dveh izkušenih tekmovalk se je začel s tradicionalno agresivnim pristopom Trstenjakove, a tudi Francozinja ni dosti popuščala. Že v drugi minuti pa si je Trstenjakova priborila končni prijem, iz prvega se je Francozinja izvila, Trstenjakova je preprijela 23-letno tekmico, nato pa je ni več izpustila in najhitreje zaključila prav tekmo za zlato.

Že pred tem je morala Celjanka popoldan narediti prvi korak. V težko pričakovanem polfinalu, ki ob zmagi že prinaša kolajno, se 25-letna Celjanka ni ustrašila vseameriške prvakinje Mariane Silva ter glasne in nabite dvorane Carioce 2 v olimpijskem parku v Rio de Janeiru. Tekmovalki sta se sicer pomerili prvič, varovanka Marjana Fabjana pa je nevaren dvoboj ves čas nadzirala. Prvo juko si je priborila že po minuti boja, nato pa čakala na svojo priložnost in jo dočakala v zadnji minuti, ko je Silvo stisnila v končni prijem ter primeža ni izpustila.



Štajerka, aktualna svetovna in evropska prvakinja ter glavna favoritinja za zlato medaljo, je dopoldan prvi krog kot nosilka turnirja izpustila. Na tatami je stopila šele v drugem krogu in premagala Italijanko Edwige Gwend. Fizično močna, a nekoliko počasnejša Italijanka Slovenki očitno zelo leži, saj je z njo izgubila le prvi dvoboj leta 2011, nato pa dobila šest borb zaporedoma. Pred olimpijskim turnirjem jo je nazadnje premagala letos v polfinalu evropskega prvenstva v Kazanu. V četrtfinale se je 25-letna Trstenjakova uvrstila po zaslugi dveh kazni za Italijanko.

V četrtfinalu je varovanka Marjana Fabjana nato ugnala še bronasto z letošnjih azijskih iger, Kitajko Junxio Yang, s katero v karieri še ni izgubila. Tokrat je dvoboj zaključila v zadnji minuti s končnim prijemom, iz katerega se Kitajka v 20 sekundah ni več izvila.

V sredo bo slovenske barve v prvem olimpijskem parku v južni Ameriki branil Mihael Žgank v kategoriji do 90 kg.

Značke: tina-trstenjak, rio

Članki iz rubrike