profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

(mb)
(mb)
0 02.01.2023 15:24:02

Svetla prihodnost slovenskega boksa

Evander Holyfield in Robert Reher
BZS
Končuje se leto 2022, ki je bilo zelo aktivno tako na klubski kot na reprezentančni ravni. Slovenski boksarski klubi, razpršeni po vsej Sloveniji, se po svojih najboljših močeh trudijo razvijati tekmovalni in vzporedno tudi rekreativni boks, ki jim pomeni temelj za normalno delovanje klubov.

Boks je kot živ organizem, ki vedno znova potrebuje smiselne spremembe in vsestransko razumevanje. Zelo spodbudno je delo svetovne boksarske organizacije IBA, ki jo vodi na novo izvoljeni Umar Kremlev iz Rusije, ki pa ima zaradi političnega dogajanja v Ukrajini omejeno delovanje. Leto 2023 bo zagotovo še bolj aktivno na domačih in tujih boksarskih ringih, saj nas čakajo številna boksarska prvenstva in tradicionalni turnirji. Pripravljajo se izobraževanja na trenerski in sodniški ravni, ki so temeljni pogoj za razvoj boksa. Lasten strokoven in predvsem motiviran kader, ki zna sodelovati na različnih ravneh, je ključnega pomena za razvoj boksa.

Slovenski boks je v letu 2022 nanizal številne odmevne rezultate doma in v tujini. Vsak izmed boksarskih klubov in trenerjev na boks gleda s svojega zornega kota. Če si želimo v Sloveniji doseči boksarsko vrhunskost na mednarodni ravni, pa bomo morali vsak pri sebi razmisliti, kako dati vse od sebe in tako pripomoči k temu. Na razvoj športne panoge vpliva veliko dejavnikov, veliko pa je tudi neizkoriščenih potencialov in sodelovanj, ki omogočajo organsko rast v smeri vrhunskega rezultata. Slovenci imamo v individualnih in ekipnih športih vrhunske športnike, ki dokazujejo dobro delo v zgodnjih fazah razvoja športnikov. Nekateri ostajajo v slovenskih okoljih, nekateri pa gredo v največje svetovne klube. Podobno se dogaja tudi v olimpijskem boksu, saj se bodo nekateri želeli preizkusiti tudi v profesionalnih vodah. Boks je športna panoga, kjer je v organizacijskem in tekmovalnem smislu vedno treba biti pripravljen na novosti in nove priložnosti. S podobnimi izzivi se srečujejo vse svetovne boksarske zveze. Odlično sodelovanje BZS s svetovno in evropsko boksarsko zvezo nam daje upanje na še boljše sodelovanje in pozitivne učinke na slovenski boks, ki vse bolj deluje kot povezovalni most med Balkanom in zahodno Evropo.

Po dobrem letu vodenja je Robert Reher s svojo mini ekipo ter številnimi odkritimi in konstruktivnimi pogovori doma in v tujini tlakoval pravo pot, ki pa jo bo treba nadaljevati. Boksarska družina mu mora biti v oporo, saj bo tudi njemu na mednarodnem parketu lažje, ko se pogovarja tudi o organizaciji večjih boksarskih prvenstev, ki bi jih lahko pripeljali v Slovenijo. Tovrstna naprezanja so pomembna tako za športno kot turistično Slovenijo, ki se je že letos predstavila v boksarskem svetu, ko je v Mariboru premierno gostila Silver Belt Tournament, ki bo v letu 2023 nadgrajen v Golden Belt Tournament. Razvoj športnega turizma in tovrstnih tekmovanj je za slovenski boks zmagovalna kombinacija, saj bo tako deležen vedno večje promocije kot tekmovalni šport ali rekreacija. Vsaka omemba je pomembna, saj s tem raste prepoznavnost boksa. Če pa se v prihodnje pri nas pojavi boksar, kot je bil Dejan Zavec, bo boks ponovno doživel že videno zgodbo o uspehu, ki polni naslovnice domačih časopisov.

Konstruktivna kritika v športu je ključna, saj prinaša v delovanje zveze nove in pomembne predloge, ki bodo klubom olajšali delovanje. Nikoli verjetno ne bomo našli formule, ki bo zagotavljala stoodstotni uspeh in zadovoljstvo vseh boksarskih deležnikov. Vseeno pa bo pomembno, da se na januarski skupščini sprejme morebitne spremembe, ki bodo dolgoročno vplivale na razvoj in motivacijo klubov, da tekmujejo v najmočnejših zasedbah v Slovenski boksarski Ligi 2023, ki je pod okriljem BZS, da bodo v Regionalni ligi in mednarodnih tekmovanjih nastopali najboljši in najbolj pripravljeni tekmovalci …

In kakšna je vloga Italijana Gabriela Martellija v slovenskem boksu? "Gabriele Martelli je boksarski trener s tremi IBA zvezdicami, podpredsednik trenerske komisije v IBA in trenerski inštruktor. Sam je bil odličen boksar s številnimi naslovi, ima pa tudi določena znanja iz ostalih borilnih veščin. Oseba s številnimi izkušnjami, ki je veliko deloval v tujini in je zelo prilagodljiv ter z odličnimi komunikacijskimi ter vodstvenimi lastnostmi. V prihodnje bo deloval kot koordinator slovenskih boksark in boksarjev, ki se bodo uvrščali na mednarodna tekmovanja. Na obeh straneh imamo velika pričakovanja, najpomembnejše pa je medsebojno zaupanje in odkrita komunikacija s slovensko boksarsko družino. S tem korakom si želi Boksarska zveza Slovenije ustoličiti nevtralno in strokovno osebo, ki ima mednarodne kompetence in pomembne lastnosti vodenja na mednarodnem boksarskem nivoju. Želimo si trajnostne rešitve, ki bi dolgoročno vplivala na razvoj povezanega slovenskega boksa," je povedal predsednik zveze Reher.

V imenu Boksarske zveze Slovenije želimo vsem, da se v teh umirjenih dneh ob prehodu v novo leto spočijemo in zastavimo cilje, ki jim bomo sledili na osebnem, športnem in poklicnem področju. Želimo vam obilico zdravja, sreče in dobrega počutja v letu 2023! 

Galerija

Članki iz rubrike