stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
0 01.05.2023 20:11:11

Ukrajina bo bojkotirala SP v judu zaradi vključitve Rusije in Belorusije

EUSAcombat
Ukrajinski judoisti in judoistke ne bodo sodelovali na svetovnem prvenstvu, ki bo ta mesec v Katarju, ker je Mednarodna judo zveza (IJF) odločila, da bo ruske in beloruske športnike ponovno sprejela na tekmovanje pod nevtralno zastavo, je sporočilo Ukrajinske judo zveze (UJF) povzela tiskovna agencija Reuters.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je prejšnji mesec priporočil, da se športniki iz obeh držav lahko vrnejo na mednarodna tekmovanja kot nevtralni tekmovalci.

IJF je v soboto sporočila, da bo judoistom iz Rusije in Belorusije dovolila udeležbo na SP, ki bo potekalo od 7. do 14. maja v Dohi. Tako je športnikom iz obeh držav omogočila sodelovanje v kvalifikacijah za olimpijske igre prihodnje leto v Parizu. Zadnjo odločitev bodo sicer podali po temeljitem pregledu vsakega posameznika.

Krovna judoistična zveza je zato najela "ugledno podjetje", ki bo preverjalo posameznike, vključno z njihovimi profili na družbenih medijih ter tamkajšnje objave s poudarkom na vojni propagandi.



Toda ukrajinska zveza trdi, da so številni judoisti, prijavljeni na prvenstvo, "aktivni vojaki". "Tu ne vidimo nevtralnosti, enakih pogojev in 'mostu do miru,' kot je navedeno v resoluciji IJF o udeležbi ruske in beloruske ekipe na SP v Dohi," je zapisala ukrajinska zveza.

"Odločitev je v nasprotju z najnovejšimi priporočili Moka. Razočarani smo nad odločitvijo IJF, zato smo se odločili, da ne bomo sodelovali na SP v Dohi," so še dodali pri UJF.

Ukrajina je sicer svojim nacionalnim športnim reprezentancam prepovedala sodelovanje na tekmovanjih, na katerih sodelujejo športniki in športnice iz Rusije in Belorusije, še piše Reuters.

Značke: judo, sp, ukrajina, rusija

Članki iz rubrike