stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Drago Soršak
Drago Soršak
0 09.11.2023 11:08:22

Dodatno odprta pot v tekvondo

psno
Svetovno prvenstvo v tekvondoju je za mlajše starostne kategorije, vključno z mladinsko, največje in najpomembnejše tekmovanje, temu pa sledijo celinska prvenstva.

Letošnje evropsko prvenstvo v kadetski konkurenci je potekalo v Beogradu in se je v zgodovino vpisalo kot prvo EP, ki ga je Evropska taekwondo unija zaupala Srbiji. Vsebovalo je tri tekmovalne dni in dodatnega, ki je bil namenjen mlajšim kadetom in otrokom. Na slednjem so tekmovali mlajši kadeti, rojeni med letoma 2012 in 2014, ter otroci, rojeni med letoma 2015 in 2017.



Glede na telesno višino

Zanimivost kadetskega EP je v tem, da se udeleženci v posamezne kategorije razvrščajo glede na telesno višino. Slovensko kadetsko reprezentanco je sestavljalo šest tekmovalcev (tri dekleta in trije fantje), ki sta jih usmerjala Goran Divković in Tomaž Zakrajšek. Slednji je neposredno pred začetkom prvenstva povedal: »Zadovoljen sem z ekipo, ki se je izkazala v Zagrebu na zadnjem turnirju pred evropskim prvenstvom. Čeprav ni posegla po visokih uvrstitvah, je dokazala, da je dozorela. Pričakujem, da bomo zmagali kakšen dvoboj, morda s pomočjo sreče iztržimo tudi kaj več. Fantje in punce so se dobro povezali, zato smo znotraj ekipe uspeli ustvariti pravi ekipni duh«.



Kar 426 tekmovalcev

V prvih treh dneh je na blazine v dvorani Ranka Žeravice stopilo 426 tekvondoistov in tekvondoistk iz 39 držav. Na seznamu ženskih kategorij je bilo 196 punc, fantov je bilo nekoliko več, 228. Prvo zmago je Sloveniji prispeval Jakob Kastelic, ki je odlično odprl tekmovanje, saj je bil v prvem krogu precej bolj prepričljiv kot njegov nasprotnik, Turek Emir Imam Topaloglu. Kasteličev naslednji nasprotnik je bil Bolgar Anatas Vakavchiev. Potem ko sta oba zmagala po rundo, je v tretji Bolgar bolje udejanjil taktične zamisli in si s tem zagotovil napredovanje v naslednji krog. S tem je Jakob Kastelic osvojil deveto mesto.



"Prvi dvoboj je bil dober. V prvi rundi mi je vse šlo tako, kot sem si lahko le želel. V drugi rundi me je nasprotnik nekoliko presenetil, zato sem moral proti koncu runde malce 'stisniti'. Kar zadeva drugi dvoboj, sem v prvi rundi malce zaspal, in nasprotnik mi je zbežal. V drugi rundi sem se zbudil in izid v rundah izenačil, tretjo rundo pa lahko opišem kot rundo, v kateri sem naredil nekaj taktičnih napak in sem zato izgubil dvoboj. Dejansko bi lahko bilo bolje, saj vem, da sem sposoben več, a sem tudi z eno zmago zadovoljen. Dejansko so na evropskem prvenstvu dobri tekmovalci," je po koncu nastopa na evropskem prvenstvu povedal Jakob Kastelic.



Tudi Olja Bulatović je odlično odprla tekmovanje v kategoriji deklet, visokih do 164 centimetrov. Njena kategorija je bila tudi ena najštevilčnejših na prvenstvu, saj je v njej tekmovalo 31 kadetinj. Ukrajinki Pohosianovi je v prvi rundi prepustila šest točk, sama pa jih je dosegla 12. Jo je pa povsem zmanjkalo v drugem dvoboju, ko proti Hrvatici Hinićevi ni uspela osvojiti točke. "Navkljub visokemu porazu v drugem krogu je bilo tekmovanje zame dobro. Zelo sem vesela, da sem prišla do zmage na evropskem prvenstvu. To je bila nasploh moja prva zmaga, saj sem na lanskem prvenstvu izgubila v prvem krogu. Po dvoboju proti Pohosianovi sem bila kar vzhičena. V Beogradu sem prišla do velike izkušnje. V drugem krogu je bila Hrvatica enostavno premočna nasprotnica. Ne glede na to, sem se trudila, kolikor je šlo," je bila z opravljenim zadovoljna Olja Bulatović, ki bo tudi v naslednjem letu tekmovala v kadetski konkurenci.



Enak učinek kot Bulatovićevi je uspel Anabel Adamlje. V njeni kategoriji je tekmovalo 21 kadetinj. V prvem krogu je ugnala Bosanko Jašarevićevo z 2:0, v naslednjem krogu je imela nasproti težjo nasprotnico, Srbkinjo Sevo, ki je bila boljša v obeh rundah. "Najprej naj povem, da je na evropskem prvenstvu veliko ljudi. Na njem sem se počutila zelo dobro, pred prvim dvobojem sem bila zelo sproščena, počutila sem se lahkotno in sem veliko točk dosegla z udarci v telo. Drugače je bilo pred naslednjim nastopom, saj sem imela težke noge in bila nekoliko napeta. Zdi se mi, da sem nekoliko 'zamrznila', zato nisem bila dovolj učinkovita. A je za menoj zelo dobra izkušnja, ki me dodatno motivira za nastope v prihodnje. Zdaj zapuščam kadetsko konkurenco in bom naslednje leto tekmovala med mladinkami," je povedala Adamljetova. Preostali trije slovenski kadetski reprezentanti so izgubili prve dvoboje. Nikolino Zarić je ugnala Nemka Johana Car Zander, Vida Miloševića Maltežan Degiorgio, Žigo Poglajena pa Srb Sergej Ivanović.



Dva brona za mlajše kadete

Kar zadeva EP za mlajše kadete in otroško EP, je bila to odlična priložnost, da se najmlajši tekmovalci in tekmovalke, ki šele prav vstopajo v tekmovalno okolje, pomerijo na zanje najpomembnejšem turnirju doslej. Ker je za tovrstna tekmovanja značilna predvsem regijska prisotnost in na njih ni ogromne gneče, so obe prvenstvi izpeljali v enem dnevu. Med mlajšimi kadetinjami je odlično nastopila Nika Babič, ki je v kategoriji do 44 kilogramov najprej z 2:0 premagala Črnogorko Adno Sulejmanović, nato pa v dvoboju preobratov še Srbkinjo Teodoro Vujavinović z 2:1. V polfinalu je bila Grkinja Kaykia Glykeria boljša z 2:1, tako da je Babičeva osvojila bronasto kolajno. Slednjo si je že po prvem dvoboju zagotovil Matias Koprivnik, ki je tekmoval v kategoriji do 44 kilogramov. To mu je uspelo po zanesljivi zmagi proti Dancu Victorju Rudbecku. V polfinalu je žal izgubil, z 0:2 ga je ugnal Ukrajinec Strusinskji. Iva Glogovšek je z 1:2 izgubila proti Srbkinji Sopićevi in osvojila peto mesto, z enakim izidom je Filipa Zupančiča premagal Pavlović (Srbija), Zupančiča pa je poraz potisnil na 17. mesto.



"Nika Babič je pokazala, da je res velik potencial. Vedeti morate, da pri nas mlajšim kadetom niso dovoljeni udarci v glavo, na EP pa so bili. Zato je Nika prvo rundo izgubila predčasno. A se je izjemno hitro prilagodila na situacijo, saj je v drugi rundi spreobrnila rezultat in nato zmagala še v tretji. Možnost za uvrstitev v četrtfinale je imel tudi Zupančič, ki je bil zelo borben, a mu manjkajo izkušnje. Zato je v zadnjih sekundah dvoboja prejel dva udarca v glavo," je dogajanje na boriščih pokomentiral Tomaž Zakrajšek, ki se je v Beogradu nahajal tudi kot klubski trener Kanga.



Srebro in bron na odprtem otroškem EP

Kar zadeva otroški del EP, je Slovenija prišla do treh medalj. Zmaga z 2:0 proti Srbkinji Tišmi je Leoni Zakrajšek popeljala do srebrne kolajne. Po bronu sta posegla Donna Vaš, in to navkljub porazu proti Maltežanki Lautierjevi, ter Evita Koritnik, ki jo je premagala Srbkinja Milenkovićeva. Peto mesto so si zagotovili Sofia Zakrajšek, Darian Mučdekić, Jan Kimovec in Jan Zajec, Kristijan Mučdekić je bil deveti.

Galerija

Članki iz rubrike