stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

(ds)
(ds)
0 26.01.2024 10:54:16

Start tekvondoistov v olimpijsko sezono

Patrik Divković bo tekmoval v olimpijskih kvalifikacijah.
psno
Kar zadeva letošnja tekmovanja, bodo tekvondoisti začeli v začetku februarja, prvi turnir v Evropi pa bo potekal v Avstriji. Za nastop v Innsbrucku, ki velja za enega najbolj tradicionalnih prizorišč tekem svetovnega pokala, se je prijavilo 989 borcev in bork, v olimpijski dvorani bo sicer v dveh dneh okoli 1300 udeležencev.

V članski konkurenci se bo za točke svetovne lestvice potegovalo 369 posameznikov. Med Slovenci so prijavljeni Domen Molj in Nikolaj Bulatović (–58 kg), Lin Kovačič (–74 kg), Ivan Trajković (–80 kg) in Patrik Divković (+87 kg), v ženski konkurenci pa Nuria Karimi (–57 kg) in Anastasija Ljubinković (–73 kg). V mladinski konkurenci bodo tekmovali Aljaž Miklavčič, Ožbolt Molj, Jaka Babić, Medeja Mohorič, Maša Štante in Nuša Šabić. Vsi omenjeni, razen četverice članskih reprezentantov, bodo v Avstriji zastopali tudi klubske barve.

Še tisoč več se jih je prijavilo za naslednji turnir, ki bo neposredno po avstrijskem, ta bo potekal v Združenih arabskih emiratih. Razlog za tako številčno udeležbo se skriva predvsem v dejstvu, da bo v Fujairahu na voljo enkrat več točk za svetovno lestvico kot v Innsbrucku. Zanje se bodo večinoma potegovali Azijci, Evropejcev bo v tej arabski državi za vzorec. Desetega in 11. februarja bodo nato v senegalskem Dakarju izpeljali afriške olimpijske kvalifikacije. Za nas bosta najbolj zanimiva 24. in 25. februar, ko bo v Ljubljani odprto prvenstvo Slovenije. Atraktivnost datuma in prihajajoče olimpijske igre so poskrbele, da so se do danes na turnir prijavili 1004 posamezniki. Razlog, da je mesec pred turnirjem tako velik interes, je tudi v tem, da dvorana Tivoli ne omogoča več kot 400 nastopajočih na dan. To pomeni, da bodo tisti, ki se bodo prijavili v prihodnjih dneh, imeli majhne možnosti, da bodo v Ljubljani nastopili, saj je v članski kategoriji prijavljenih že 310 borcev, v kadetski in mladinski pa 454.


Dva Slovenca med desetimi najboljšimi na svetu, še dva med dvajsetimi

V svetovnem tekvondoju so po koncu decembrskih tekmovanj objavili olimpijsko in svetovno lestvico. Čeprav je letos zaradi olimpijskih iger v ospredju olimpijska lestvica, na kateri sta tradicionalno po dve kategoriji združeni v eno, je pomembna tudi svetovna, saj se na svetovnem prvenstvu in tekmah svetovnega pokala pri postavljanju nosilcev v posameznih kategorijah upošteva to razvrstitev. To ima velikokrat velik vpliv na uvrstitve tekmovalcev, sicer pa je na ti dve lestvici uvrščenih 17 Slovencev. Najvišje so rezultati (upoštevajo se turnirji v zadnjih štirih letih, največ so vredni tisti iz leta 2023) ponesli Patrika Divkovića, ki je sedmi najboljši borec na svetu v kategoriji do 87 kilogramov in posledično tudi naš najboljši posameznik na olimpijski lestvici. V kategoriji nad 80 kilogramov je 17., a je s to uvrstitvijo daleč od neposredne uvrstitve na olimpijske igre, saj se je skozi ta sistem v Pariz uvrstilo le pet najvišje uvrščenih posameznikov in posameznic olimpijske lestvice (takih je skupaj 40).

Naš drugi borec, ki spada med deseterico najboljših na svetu, je Lin Kovačič, ki je v kategoriji do 74 kilogramov deveti, žal pa je na olimpijski lestvici šele na 40. mestu. Naš tretji najboljši posameznik je nekoliko presenetljivo Domen Molj. Slednji je lani pridno zbiral točke in je 16. v kategoriji do 45 kilogramov. Sledi mu Ivan Trajković, ki je sicer na svetovni lestvici kategorije nad 87 kilogramov šele 17. borec sveta. A je treba upoštevati, da se je Trajković v drugi polovici prejšnjega leta boril v kategoriji do 80 kilogramov, je pa zato na 27. mestu olimpijske lestvice naš drugi najuspešnejši posameznik na tej lestvici. S hujšanjem in tekmovanjem v zanj nenavadni kategoriji se je pripravljal na olimpijske kvalifikacije, na katerih imata pravico do nastopa le dva Slovenca in še to v dveh različnih kategorijah. Prvi izbor slovenske tekvondo zveze za nastop na olimpijskih kvalifikacijah sta tako Divković in Trajković, v vlogi rezerv pa sta Kovačič in Molj. 

Svetovna lestvica
Kategorija do 54 kg: 16. Domen Molj
Kategorija do 63 kg: 181. Jure Tozon
Kategorija do 68 kg: 206. Lin Kovačič
Kategorija do 74 kg: 9. Lin Kovačič
Kategorija do 80 kg: 155. Ivan Trajković
Kategorija do 87 kg: 7. Patrik Divković
Kategorija nad 87 kg: 17. Ivan Trajković
Kategorija do 67 kg: 45. Anastasija Ljubinković
Kategorija nad 67 kg: 222. Nuša Urnaut



Galerija

Članki iz rubrike