nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

Ker SD ni plačala 400 tisoč evrov, ji rubijo ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

ku
ku
0 29.06.2015 21:48:36

Bo Contador osmi v zgodovini?

Reuters
Eden izmed največjih favoritov za zmagoslavje na sloviti tritedenski francoski pentlji Tour de France je Španec Alberto Contador, ki želi osvojiti prestižni dvojček, redko in cenjeno ter zelo iskano dvojno krono zmag na velikih dirkah, Giro in Tour. Pri tem podvigu mu bo na najhujših vzponih Toura pomagal Poljak Rafal Majka.

Danes je svojo ekipo predstavila tudi ekipa Tinkoff-Saxo, ki je razkrila, da bo Contadorju na vzponih pomagal Majka, ki je lani osvojil dve gorski etapi Toura in oblekel pikčasto majico za najboljšega hribolazca.

Contador lovi prav poseben podvig, ki je doslej uspel le sedmerici kolesarjev, nazadnje je bil v isti sezoni skupni zmagovalec dirk po Italiji in Franciji Italijan Marco Pantani pred daljnimi sedemnajstimi leti.

Doslej so v isti sezoni kolesarsko dvojno krono osvojili Belgijec Eddy Merckx, ki je bil hkratni kralj Gira in Toura kar trikrat v letih 1970, 1972 in 1974. Po dvakrat so prestižen dvojček osvojili Italijan Fausto Coppi (1949, 1985), Francoz Bernard Hinault (1982, 1985) in Španec Miguel Indurain (1992, 1993), po enkrat pa Francoz Jacques Anquetil (1964), Irec Stephen Roche (1987) in Italijan Pantani (1998).


Na letošnjem Giru je Contador pokazal, da ni le robot, ki vrti pedala, ampak sila človeški in predvsem premagljiv, začetni padci in izmučenost proti koncu dirke na prelazu Finestre in v Sestriereju sta ga skorajda stali zmage v Milanu. Prav tako pa so se pokazale slabosti v moštvu, ki na gorskih etapah ni zdržalo napadov Astane.

Ob močnem poljskem hribolazcu 25-letnem Majki bodo Contadorju pomagali še Čeh Roman Kreuziger, Italijan Ivan Basso in Avstralec Michael Rogers na bolj nižinskih etapah.

"Ni skrivnost, da je naš glavni cilj osvojiti letošnji Tour z Albertom na čelu karavane. Naša osrednja pozornost bo namenjena temu, da bomo najprej oblekli rumeno majico in da je ne bomo slekli vse do finiša v Parizu. Seveda pa se zelo dobro zavedamo, da gre za sila velikanski podvig, v tako zgoščeni konkurenci in na takšni dirki," je načrt razkril športni direktor ekipe Steven de Jongh.

Ob omenjenih bo v ekipi posebno mesto namenjeno tudi Slovaku Petru Saganu, ki mu bodo skušali čim večkrat prepustiti vajeti za zmage na posamičnih etapah.

Članki iz rubrike