stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Slovenija v žaklju ali ko je dovoljeno vse

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
3 12.03.2024 13:10:32

Slovita kolesarska dirka spet v Sloveniji?! Kolesarski navdušenci v deželi na sončni strani Alp si manejo roke!

Vse več je namigov, da bo kolesarska dirka po Italiji v letu 2025 vnovič obiskala tudi Slovenijo. Mediji v Furlaniji-julijski krajini pišejo, da si uvod v dirko oz. znameniti Grande Partenzo močno želijo v Trstu. Ena od etap naj bi obiskala tudi obe Gorici, ki bosta prihodnje leto nosili naziv evropska prestolnica kulture.

Kot je poročal Il Piccolo, je dogajanje v zakulisju dirke pri določanju trase izjemno pestro. Medtem, ko je v preteklih mesecih kot favorit za uvod v dirko veljal Trapani na zahodni obali Sicilije, pa so v zadnjih dneh vse glasnejše govorice o uvodu dirke v Trstu. V akcijo pa je vključena tudi deželna vlada, ki je prevzela večino investicij, da v to pristaniško mesto vrne kolesarje na italijanski pentlji.

Trst je dirko nazadnje gostil leta 2014, takratno zadnjo etapo pa je dobil Luka Mezgec in na tej prestižni tritedenski dirki prav v zamejstvu slavil prvo slovensko etapno zmago sploh.


Želja v Furlaniji-julijski krajini je tudi čezmejna etapa s ciljem na Trgu Evrope, ki povezuje Novo Gorico in Gorico. Mesti bosta prav prihodnje leto skupni nosilki projekta evropske prestolnice kulture, in še tretja etapa. V projekt je deželna vlada pripravljena vložiti sedem milijonov evrov.

Napoved je vsekakor lep obet za slovenske ljubitelje kolesarstva, ki so si Giro v zadnjih letih vedno ogledali v velikem številu - v covidnem letu 2021 v Goriških Brdih, leta 2022 znamenito etapo v Posočju z vzponom na Kolovrat, lani pa tik za mejo ob nepozabno etapo na Svete Višarje nad Trbižem, kjer si je Primož Roglič na kronometru privozil skupno zmago.

Vse pogostejše so tudi novice, da bo v letu 2025 zelo poseben tudi zaključek dirke, ki naj bi se končala z znamenitim vzponom na prelaz Stelvio. Leta 2025 mineva namreč 200 let od odprtja ceste čez prelaz 2757 metrov visoko nad morjem, ki Lombardijo in Bormio povezuje z Južno Tirolsko in Bolzanom.

Značke: giro, kolesarstvo

Članki iz rubrike