sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

STA
STA
0 05.03.2016 18:59:10

1. DOL Moški: Salonit ugnal Mariborčane, ACH Kranjčane

Arsen Perić
Odbojkarji so ta konec tedna dejavni v v obeh skupinah 1. DOL.

SIP Šempeter - National Žirovnica 3:1

Šempeter v Savinjski dolini, 5. marca - Odbojkarji SIP Šempetra so v tekmi 4. kroga zelene skupine 1. DOL za moške doma premagali National Žirovnico s 3:1.

Odbojkarji Nationala Žirovnice so izgubili v Šempetru in so se znašli v zelo težkem položaju. Ker je Fužinar premagal Krko, so se Žirovničani kar naenkrat znašli na zadnjem mestu prvenstvene razpredelnice in bodo morali svojo kožo reševati v zadnjih dveh krogih, najbrž kar v medsebojni tekmi s Korošci. V Savinjski dolini se jim je poznala pomembnost tekme, zaradi živčnosti so naredili preveč napak za ugodnejši rezultat, na drugi strani pa je bilo domačim malo mar za težave gostov, Danijel Pokeršnik in David Kumer sta bila neusmiljena, dobro pa so jima pomagali tudi Denis Robida in drugi, kot je dejal domači trener Sebastjan Cilenšek, je veliko vlogo pri zmagi odigral blokerski tandem na čelu z mladim Tilnom Bukškom, ki je v ekipi zamenjal poškodovanega Gregorja Javornika.

Pomlajena domača ekipa (brez Dejana Udriha in Rudija Zupanca) je tekmo sicer začela medlo, do drugega tehničnega odmora so bili gosti ves čas v prednosti, a bolj se je bližal konec niza, bolj se je kazala nervoza gostov. A kljub napakam so si ti vendarle priborili prvo zaključno žogo, ki pa so jo z napako pri servisu zapravili, kar so Robida, Kumer in Pokeršnik nato kaznovali.

Če so v prvem nizu gosti vsaj do končnice kazali dobro predstavo, pa so v drugem odpovedali. V napadu jim ni šlo, naredili so kar 13 napak, s tem pa niso mogli ogroziti zmage gostiteljev, ki so igrali zanesljivo, vodili od začetka do konca, najprej z minimalno prednostjo, ki pa so jo z zbrano končnico povišali. A nato so tudi oni obstali. Šepati jim je začel sprejem, slabo so igrali v obrambi, tudi podaje napadalcem niso bile najbolj natančne, posledica tega je bila, da so gostje niz dobili.

Videti je bilo, da so dobili zalet, saj so v četrtem nizu ob prvem tehničnem odmoru vodili z 8:4, nato z borbeno igro ohranjali minimalno prednost, toda v drugem delu niza so se spet začele pojavljati težave, ki so jih Savinjčani v končnici tudi s pomočjo Bineta Odra, ki je zamenjal Robido, prišli do zmage.

"Igrali smo na na ravni zadnjega obdobja, ko nam na treningih manjkajo igralci, zato lahko rečem, da sem zadovoljen. Žirovničanom pa se je poznala pomembnost tekme, delali so napake, kar smo znali kaznovati. Gorenjcem sicer želim, da obstanejo v ligi. Imajo homogeno ekipo, ki pa se ji pozna neizkušenost, prehod iz druge v prvo ligo ni lahek. A verjamem, da bodo napredovali, saj trener Miha Verbič opravlja dobro delo," je po tekmi dejal Cilenšek.


SIP Šempeter - National Žirovnica 3:1 (27, 19, -21, 23) 

Šempeter: Dvorana OŠ v Šempetru, gledalcev 200, sodnika: Miklošič (Maribor), Gril (Limbuš). 
SIP Šempeter: Marovt, Robida 13, Oder 3, Kos 6, Pokeršnik 8, Majer 1, Javornik, Bukšek 2, Vrhunc 5, Kumer 18, Hrastovec. 
National Žirovnica: Toman, Kegljevič 5, Bajdak 16, Blagne, Tučen 4, Potočnik 20, Zorman 12, Beravs 3, Dolenc, Jenko 7, Lindič 4. 


Triglav Kranj - ACH Volley 0:3


Odbojkarji ACH Volleyja so v tekmi 6. kroga modre skupine 1. DOL za moške v Kranju premagali domači Triglav s 3:0.

Slovenski prvaki so v zadnjih dveh krogih modre skupine igrali brez Jana Pokeršnika in Erica Mochalskega, osvojili vsega dve točki, tokrat sta se omenjena igralca vrnila v ekipo in igra Ljubljančanov je bila spet bolj prepričljiva. Do zmage so prišli brez težav, v vseh nizih so pod taktirko izkušenega Roka Satlerja, ki je bil tokrat v vlogi organizatorja ljubljanske igre, od začetka do konca držali vse niti v svojih rokah, njihova zmaga ni bila niti za trenutek vprašljiva, pa čeprav so v tretjem nizu domači po visokem zaostanku še grozili.

Jan Kozamernik je bil tisti, ki je na začetku povlekel ACH, po njegovi zaslugi so Ljubljančani že na začetku povedli s 5:2. Po asu Mateja Köka, za katerega se vodstvo ACH že odkrito zanima, so se Kranjčani še približali na točko zaostanka, a z začetnimi udarci Dika Puriča so se gosti spet odlepili, njegov as je pomenil izid 6:10. Do konca niza je nato prednost postopoma naraščala, niz se je končal z izidom 18:25.

Tudi v drugem nizu je ACH že na začetku prišel do prednosti, po bloku Pokeršnika je bilo 1:4, pri drugem tehničnem odmoru pa že 9:16. Kazalo je na zanesljivo zmago varovancev Zorana Kedačiča, a po asu Mateja Köka, drugem po zaostanku 18:23, so se domači približali na 21:23. Da ni bilo drame je poskrbel isti igralec, ki storil napako pri servisu, po izidu 22:24 pa je zadnjo točko v nizu prispeval Mochalski.

jan pokersnik ach
Nikola Miljković

V tretjem nizu so gosti z blokom Mochalskega povedli s 3:0, Jernej Terpin je vodstvo povišal na 5:1, sredi niza je bilo na semaforju že 6:13. A Kranjčani se niso dali, s štirimi zaporednimi točkami so razliko zmanjšali, po bloku roka Rezarja je bil njihov zaostanek le še dve točki (13:15), po napaki Mochalskega tudi na eno, Ljubljančane pa nista prebudila niti dva odmora, saj so jih domači na 16. točki ujeli. Izenačeno je bilo še na 19. točki, nato pa so bili za domače spet usodni "float" servis Puriča, po njegovem asu je bil izid že 19:22, po točki Pokeršnika je bila razlika že štiri točke, tekmo pa je z blokom končal Kozamernik.

Triglav Kranj - ACH Volley 0:3 (-18, -22, -20) 

Kranj: Dvorana Planina, gledalcev 200, sodnika: Novak (Dvor), Perčič (Kamnik). 
Triglav Kranj: Lužovec 5, Hafner 2, A. Kök 2, Maček, Bregant 4, Pleša, Jovanov 1, Bežek, Kos, Mali, Uršič 2, M. Kök 16, Rezar 6. 
ACH Volley: Flajs, Kozlowski, Kozamernik 8, Walker, Purič 5, Ledinek, Satler 2, Pleško, Jurić, Donik, Mochalski 15, Terpin 4, Pokeršnik 16. 


Fužinar Metal - Krka 3:0

Odbojkarji Fužinarja Metala so v tekmi 4. kroga zelene skupine 1. DOL za moške doma premagali Krko s 3:0 (21, 19, 22). 


Odbojkarje Fužinarja so mnogi že pred časom odpisali, a Korošci so se dvignili od "mrtvih" in v zadnjem času kažejo odlične predstave, dobro tudi izkoriščajo, da ekipe proti njim ne igrajo z vsemi najboljšimi možmi. Tokrat je Dolenjcem manjkal Martin Kosmina, zagotovo pa to ni bil glavni razlog, da so Ravenčani prišli do tretje zaporedne zmage, s katero spet lahko glasno razmišljajo o obstanku, o katerem bo bržkone odločil medsebojni obračun z Žirovnico.

Krka, ki si je obstanek že zagotovila, bi bila v normalnih okoliščinah vsekakor favorit, saj je Fužinar v letošnji sezoni premagala že petkrat, a motiv je bil tokrat debelo na strani Korošcev, kar so dokazali na igrišču. Za zmago so potrebovali le dobro uro igre. Gostje tokrat niso bili dorasli tekmec, kajti privoščili so si veliko napak, posebej niso bili dovolj natančni pri izvajanju akcij.

Ravenčani so prvi niz dobili gladko in brez težav. Vseskozi so imeli pobudo, po prednosti s 14:7 in nato 16:9 ob drugem tehničnem odmoru niso popuščali, izkazali so se zlasti z uspešnimi napadi, posebno kapetan ekipe Jure Jež. Niz so dobili s 25:21, po izidu 24:18 so gostom dovolili, da nekoliko omilijo poraz.

Tudi v drugem nizu so domači igrali zbrano in odločno, po uspešnih napadih predvsem Mateja Tomaža in Jureta Ježa vseskozi vodili s štirimi do šestimi točkami razlike. Največjo prednost pa so imeli gostitelji v končnici niza, ko so povedli z 21:14, predvsem zaradi slabšega sprejema in neuspešnih napadov gostujočih igralcev.

Tretji niz so malce bolje začeli gostje, kajti po napakah, zlasti slabših sprejemih in neuspešnih napadih igralcev koroškega kluba, so vodili, a samo do izida 7:5. Domači so hitro izenačili, nato pa prešli v minimalno prednost, ki so jo držali do končnice. V njej so po zaslugi Denisa Valentana in Jureta Ježa povedli s 24:21, kar je bilo dovolj za zmago.


Fužinar Metal - Krka 3:0
 (21, 19, 22) 

Ravne na Koroškem: Dvorana OŠ Prežihovega Voranca, gledalcev 70, sodnika: Kogler (Maribor) in Mesarič (Murska Sobota). 
Fužinar Metal: Stravnik 6, M. Jež 5, Lednik, Šavc, Ranc, Borko 3, Tomaž 8, J. Jež 12, Maklin, Valentan 7, Libnik, Tisovnik. 
Krka: Brulec, Ožbalt, G. Erpič 5, Vrhovšek 6, U. Erpič 2, Vesel, Drobnič 13, Pucelj 1, Bregar 2, Klobučar, Turk 9, Plot. 



Maribor - Salonit 1:3
Salonit Anhovo
je še tretjič v sezoni premagal Maribor, drugič v gosteh, z zmago pa se mu je oddolžil za poraz v prvem krogu tekmovanje v modri skupini, ko so Štajerci zmagali s 3:2. Tudi tokrat je bila igra bolj ali manj izenačena, ekipi sta pokazali solidno odbojko, odločilo pa je dejstvo, da so imeli Kanalci v napadu nekoliko več razpoloženih igralcev, medtem ko je bil Tomaž Horvat, s 30 točkami najučinkovitejši igralec tekme, v domači ekipi premalo, da bi lahko računali na ugodnejši rezultat, pa čeprav mu je na trenutke dobro pomagal Alan Košenina, ki je dosegel 20 točk, a dobil tudi štiri bloke, njegov odstotek napada pa ni bil tako dober kot Horvatov.

Uvodne minute prvega niza so minevale v rahli premoči odbojkarjev Salonita, ki so nekaj časa vodili za tri točke, toda ob drugem tehničnem odmoru je bilo 16:15 za Maribor, za preobrat pa so bili zaslužni predvsem Horvat in Uroš Mlakar, ki so dosegli vsak po štiri točke - Mlakar kar tri z blokom. V primorski ekipi sta bila za igro najbolj razpoložena Jure Okroglič in Dejan Čabarkapa. Domači, pri katerih zaradi poškodbe spet ni igral Jan Planinc, so vodili vse do 20:19, gostje so najprej izenačili, v vodstvo pa jih je z blokom popeljal Israel Dos Santos. Pri 23:24 je Rok Abraham izenačil, nato pa sta ekipi tekmovali, katera bo večkrat zapravila zaključno žogo, pri rezultatu 27:27 je gostom z dvema napakama delo olajšal Vasja Plesec.

Da sta si ekipi po kakovosti zelo blizu, je pokazal tudi drugi niz, ko sta se menjavali v vodstvu vse do rezultata 11:11, nato pa sta Horvat in Košenina z nekaj uspešnimi napadi poskrbela, da je bilo ob drugem tehničnem odmoru 16:13. Tudi v nadaljevanju je bil 19-letni Košenina v napadu nerešljiva uganka za ekipo gostov in Maribor je povedel 22:17. Toda po treh zaporednih točkah Čabarkape in po neugodnem začetnem udarcu Daliborja Tomića je Salonit znižal zaostanek na točko (22:21). V prelomnih trenutkih pa je mariborska vrsta spet zaigrala zbrano in odločno, tako da je prišla do izenačenja.

Primorska ekipa je v tretjem nizu zaigrala bolj odločno, ton igri pa je dajal Okroglič. Gostje so povedli 10:6, gostitelji so s točkami Horvata znižali njihovo vodstvo na točko, toda v nadaljevanju so spet pobudo prevzeli Primorci, na drugi tehnični odmor so odšli s tremi točkami prednosti. Tedaj je Nejca Zidarja na mestu podajalca zamenjal Jure Kasnik, zamenjava ni prinesla želenih učinkov, Salonit je tako spet prešel v vodstvo.

V četrtem nizu je v mariborski ekipi še naprej šepala organizacija. Salonit je zelo dobro igral v obrambi, v napadu pa se je odlikoval Okroglič, ki je za ekipo s Primorske ob vodstvu 9:5 dosegel kar šest točk. V nadaljevanju gostje niso popuščali, ob drugem tehničnem odmoru so vodili za šest točk. V končnici so se razigrali Čabarkapa na eni strani mreže in Horvat ter Košenina na drugi, prednost Salonita je splahnela na dve točki (23:21), Mlakar je z blokom na Česniku vlil upanje soigralcem v preobrat, toda za to ni bilo dovolj moči.

"Zahtevna tekma, preveč je bilo naših napak, premalo smo pritiskali z začetnimi udarci. Z igro fantov nisem zadovoljen. Gostje so pokazali zanesljivo igro, še zlasti v obrambi. Kljub porazu smo še vedno kandidati za četrto mesto," je razložil trener Maribora Grega Horvat. "Tekma je bila izenačena in tudi zahtevna za obe ekipi. Glede na to da je v ekipi manj zdravstvenih težav, sem z igro zadovoljen in tudi pripravljenost je v vzponu, kar je dober obet za nadaljevanje prvenstva," je pojasnil trener Salonita Anhovo Leon Schilling.

Maribor - Salonit Anhovo 1:3 (-27, 22, -19, -22) 

Maribor: Dvorana Tabor, gledalcev 90, sodnika: Melavc (Šempeter), Globačnik (Topolšica). 
Maribor: Horvat 30, Planinc, Mlakar 8, Abraham 6, Zidar 2, Košenina 20, Kasnik, Šoštarič, Uremović, Virtič, Plesec 13, Vrabl, Knuplež. 
Salonit Anhovo: Česnik 14, Karnel, Dos Santos 12, Čabarkapa 19, Okroglič 18, Krivec 5, Tomič 5, Savičić 4, Mijatovič, Šarić, Kovačič. 
Značke: odbojka, 1.-dol, moški

Članki iz rubrike