pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

STA
STA
0 26.11.2015 15:34:11

Slovenski plezalci drugi v pokalu narodov

www.alesfevzer.com
Slovenski športni plezalci so letos poskrbeli za kar nekaj lepih dosežkov in uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu. Odlično so nastopili tudi kot ekipa. Slovenija je v seštevku pokala narodov v težavnostnem plezanju osvojila drugo mesto. Pred Slovenijo so se uvrstili le Francozi, za sabo pa so slovenski plezalci pustili Avstrijce.

Skupno so Slovenci na sedmih tekmah svetovnega pokala športnih plezalk in plezalcev v težavnostnem plezanju zbrali 1457 točk. Prvo mesto so osvojili Francozi, njihov seštevek je na koncu znašal 1635 točk, tretje mesto pa je pripadlo Avstriji, ki je vknjižila 1400 točk.

Slovenski športni plezalci so najbolje nastopili na uvodni tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Chamonixu. Tekma je štela tudi za razvrstitev evropskega prvenstva v težavnosti. Slovenija je po zaslugi prvega in drugega mesta Mine Markovič in Janje Garnbret ter devetega mesta Domna Škofica na tej tekmi zbrala 245 točk in celo za eno točko ugnala domačine Francoze.

Slovenci so dobro nastopili tudi v Imstu s prvim in drugim mestom Markovičeve in Garnbretove, tretjim mestom Škofica ter šestim in sedmim mestom Tjaše Kalan in Urbana Primožiča. Skupno so na tej tekmi osvojili rekordnih 335 točk, kar je bil daleč najboljši izid v celotni sezoni, za sabo pa so pustili Francoze (302) in gostitelje Avstrijce (240). Za najboljši izid pa so Slovenci poskrbeli tudi na domači tekmi v Kranju (259), Avstrija je bila druga (243), Francija tretja (236). Na tekmi, s katero se je sklenila mednarodna sezona, je Markovičeva z zmago potrdila še tretji naslov za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti. Garnbretova je bila tretja, Škofic peti.


TRETJINO TOČK OSVOJILA MARKOVIĆEVA
Dosežek slovenskih tekmovalcev je še toliko večji, upoštevajoč dejstvo, da so na vseh tekmah zaradi sila omejenih proračunov nastopili le trije Slovenci ter da Maja Vidmar in Klemen Bečan nista več tekmovala. Tretjino točk je osvojila Markovičeva (527), Garnbretova je z le tremi nastopi vpisala 225 točk in sezono končala na sedmem mestu skupno, Tjaša Kalan pa je s svojimi sedmimi nastopi zbrala 207 točk za skupno deveto mesto. Med dobitnice točk so se v Kranju vpisale še Rebeka Kamin, Tjaša Slemenšek in Veronika Meke.

Pri moških je na vseh tekmah nastopil le Domen Škofic, njegov seštevek znaša 376 točk za skupno četrto mesto. Od skupnega zmagovalca Čeha Adama Ondre ga je ločilo 82 točk. Urban Primožič je izpustil eno tekmo in končal na 13. mestu skupno, med dobitnike točk se je na dveh tekmah vpisal še Martin Bergant.

NAJBOLJE V ZADNJEM DESETLETJU
Seštevek 1457 točk je tretji najboljši v zadnjih desetih letih. Leta 2005 je bila Slovenija prav tako druga v pokalu narodov s 1603 točkami. Druga pa je bila tudi ob koncu sezone 2008 (1125). Konec sezone 2006 so Slovenci v svetovnem pokalu osvojili kar 1706 točk, kar pa je takrat zadoščalo le za tretje mesto. V zadnjem desetletju so se Slovenci le enkrat spustili pod tisoč točk, leta 2010, ko so bili najslabši peti (871), drugače pa so bili še trikrat tretji (2007, 2009, 2011) in trikrat četrti (2012, 2013, 2014).

Članki iz rubrike