sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

STA
STA
0 17.08.2016 15:55:36

Bilesova peta telovadka s štirimi zlatimi kolajnami z istih iger

Američanka Simone Biles je zagotovo številka ena v športni gimnastiki na olimpijskih igrah v Riu. Da bi se vpisala v zgodovino, ji je manjkalo le zlato na gredi, kjer je po napaki pristala na tretjem mestu. Je pa s štirimi zlatimi kolajnami postala peta telovadka, ki ji je to uspelo na istih olimpijskih igrah.

Še nobena telovadka doslej na istih olimpijskih igrah ni osvojila pet zlatih kolajn. 19-letna Bilesova, ki se je prvič udeležila iger, je bila zelo blizu. Osvojila je zlato na parterju, preskoku ter v mnogoboju posamezno in na ekipni tekmi.

Obetalo se ji je tudi zlato na gredi, a je po izgubi ravnotežja po saltu naprej, zaradi česar se je oprla ob gred, kar se smatra kot padec, na koncu osvojila tretje mesto. Na bradlji, ki velja za njeno najšibkejše orodje, pa se ni uvrstila v finale.

A to je ni potrlo. "S prvih olimpijskih iger sem odšla s petimi kolajnami, od tega s štirimi zlatimi. Kako le bi lahko bila razočarana," je dejala.

Mlada Teksačanka je tako izenačila rekord štirih zlatih kolajn na istih igrah. Poleg nje so do takšnega uspeha v preteklosti prišle še Madžarka Agnes Keleti (1956), sovjetska telovadka v ritmični gimnastiki Larisa Latinina (1956), Čehinja Vera Caslavska (1968) in Romunka Ecaterina Szabo (1984).


Za nastop na prejšnjih igrah v Londonu je bila Bilesova premlada - v gimnastiki je namreč določena minimalna starost -, je pa v preteklih štirih letih dominirala na svetovnih prvenstvih. Tako je rekorderka po osvojenih kolajnah s svetovnih prvenstev, na katerih si je priborila 14 odličij, od tega 10 zlatih.

Po zadnji tekmi, ki je bila v sredo na parterju, je stala na stopničkah poleg svoje vzornice Aly Reisman, katero je občudovala že na olimpijskih igrah v Londonu. "Spomnim se, ko sem jo opazovala in sem si rekla, da želim biti takšna, kot je ona," je dejala in dodala, da je bil takšen izid kot "češnja na tortici".

Njena trenerka Aimee Boorman, ki jo vodi od prvih gimnastičnih prvin, je prepričana, da je mlada Američanka v tem trenutku najboljša telovadka na svetu in da gimnastika po njej več ne bo enaka. "Resnično je dvignila letvico," je dodala.

Bilesova je rojena v ameriški zvezni državi Ohio, a je odraščala v Teksasu, kamor se je preselila pri treh letih, ko sta njo in njeno mlajšo sestro posvojila biološki dedek in njegova žena. Njena mati se je borila z odvisnostjo od drog in alkohola, zato ni mogla skrbeti za otroke.

Z gimnastiko se je srečala pri šestih letih, Bormanova pa je takoj opazila njen naravni talent. V prihodnjem šolskem letu bo začela obiskovati univerzo in skušala svoje življenje vrniti v normalne tirnice.

Značke: biles, gimnastika

Članki iz rubrike