franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

ue
ue
8 25.12.2016 13:35:34

V Riu osvojila zlato medaljo za Slovenijo, zdaj komaj preživi

Tit Košir
Veselka Pevec, najboljša športnica invalidka v Sloveniji v preteklem letu, je na paraolimpijskih igrah v Riu osvojila zlato medaljo za Slovenijo.

Čeprav se s strelstvom ukvarja šele pet let, je Veselka Pevec že ponosna lastnica zlate olimpijske nagrade. Kljub temu, da ji je uspel vrhunski dosežek, pa Veselka le stežka preživi iz meseca v mesec.


Za zlato olimpijsko medaljo je prejela 17.160 evrov denarne nagrade od države, od paraolimpijskega komiteja ni, kot pravi sama, dobila nič. "Nekateri nas imajo za občudovanja vredne. A v naši državi bi se moralo kaj temeljito spremeniti v zakonodaji. V Srbiji na primer športniki za zlato kolajno dobivajo 33 tisoč evrov nagrade in 800 evrov mesečne rente do konca življenja. Potem pa pravijo, naj spodbujamo mlade k športu," je v intervjuju za Siol potarnala Pevčeva.

"Dobivam invalidsko pokojnino 350 evrov. Če ne bi imela dodatka za pomoč in postrežbo, se sploh ne bi mogla preživljati. Shajam s 650 evri. Delati ne morem, ker treniram. Pa tudi če ne bi, kdo bo dal delo invalidu? Pred osamosvojitvijo sem delala v podjetju Prizma na Ponikvah. Potem je dela zmanjkovalo, invalide so upokojili. Nekaj časa sem bila na zavodu za zaposlovanje, nato nam je šla država na roke, na srečo imam nekaj pokojnine. Če bi tedaj morala domov (v Knin, od koder izhaja, op. a.), kdo ve, ali bi preživela vojno na Hrvaškem," je odlična strelka opozorila na svojo situacijo.

Članki iz rubrike