sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

STA
STA
0 26.11.2015 12:23:19

Luka Špik končal športno pot

Luka Špik
Arsen Perić
Vrsti slovenskih športnikov, ki se je v letu 2015 odločila za slovo od tekmovalnega športa, se je danes pridružil še nosilec treh olimpijskih medalj Luka Špik. "Leto premora mi je dalo spoznanje, da ne čutim več želje po nastopanju in tekmah," je dejal Špik.

Luka Špik je največji uspeh v karieri osvojil leta 2000 v Sydneyju, ko je skupaj z Iztokom Čopom osvojil olimpijsko zlato v dvojnem dvojcu.

Z istem partnerjem je bil na OI 2004 v Atenah srebrn, na zadnjih OI v Londonu 2012 pa bronast, še boljšo uvrstitev pa so takrat preprečili neenakovredni pogoji na progi. Skupaj je Špik zbral kar pet olimpijskih nastopov.

Na svetovnih prvenstvih je Špik s Čopom osvojil tri naslove svetovnega prvaka (München (2007, Gifu 2005 in St. Catherines 1999) ter bil enkrat srebrn (Eton 2006). Nepozabno ostaja leto 2005 in japonski Gifu, kjer sta se s Čopom odločila za dvojni program in zmagi v dvojnem dvojcu dodala še srebro med dvojnimi četverci, kjer sta jima do uspeha pomagala Mariborčan Matej Prelog in Koprčan Davor Mizerit.


SLOVO V VILI BLED
Šestintridesetletni športnik je v letošnji sezoni pavziral in razmišljal o nadaljevanju kariere, posebej po zadnjih dveh sezonah, ko je moral SP 2013 zaradi poškodbe hrbta izpustiti, nezadovoljen pa je bil tudi s 13. mestom leta 2014 v Amsterdamu, ko je tekmoval v dvojnem četvercu.

Odločitev o koncu kariere je Špik sporočil na novinarski konferenci, ali kot je dogodek poimenoval informansu v vili Bled. Poklonit so se mu prišli številni športni in veslaški delavci, med njimi Iztok Čop in bivši predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič.

"Vem, da je ljudsko prepričanje, da bi se moral posloviti na vrhuncu, a sam sem čakal, da mi misel o slovesu dozori. Do takrat je vedno obstajala možnost, da se vrnem in pripravim za Rio. Začel sem veslati po olimpijskih igrah 1992, za konec sem se odločil pred igrami v Riu 2016. Sam nimam nobenih obžalovanj in neizpolnjenih ciljev. Imam spominov za celo knjigo, ki pa še ni napisana," je med drugim povedal 36-letni Gorenjec, ki bo naslednje življenjske izzive iskal v Londonu, kjer je preživel tudi zadnje leto in kjer imajo po njegovem mnenju olimpijske medalje, pa čeprav slovenske, večjo težo kot na sončni strani Alp.

Značke: luka-špik, veslanje

Članki iz rubrike