podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

miša-margan Njena.si

Miša Margan bo drugič postala mamica

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

sta
sta
0 10.08.2016 23:01:05

Kauzer: Malo sem bil jezen

Reuters
Kajakaš Peter Kauzer je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru v slalomu na divjih vodah osvojil srebrno kolajno. Dvaintridesetletni Hrastničan je svojem tretjem nastopu na igrah uresničil svoje sanje in osvojil tako želeno odličje.

Z olimpijsko medaljo je postavil piko na i bogati karieri, v kateri je bil dvakrat svetovni in petkrat evropski prvak. Zdaj je v zbirko kolajn dodal še najbolj zaželeno športno odličje - olimpijsko. Izredno veseli pa so bili seveda tudi predstavniki zveze, ki so po kolajni Andraža Vehovarja leta 1996 v Atlanti kar 20 let čakali na novo kolajno na olimpijskih igrah.


"Te kolajne sem še bolj vesel, ker sem jo dobil tako pozno. Ta je bila edina, ki mi je manjkala. Vožnja danes ni bila perfektna, zadostovala pa je za srebro," je po tekmi dejal Kauzer.

Slovenski reprezentant je dobro formo potrdil že s četrtim mestom v polfinalu, a finale je bil povsem nova zgodba. Na umetni progi, ki bo gostila tudi svetovno prvenstvo 2018, je najprej zablestel Brazilec Pedro da Silva in poskrbel za izredno navijaško vzdušje na tribunah, vsake napake tekmecev pa so se gledalci veselili kot doseženega gola.

Prvi je Brazilca prehitel Nemec Hannes Aigner in glede na dosežen izid je že kazalo, da bo bronasti iz Londona pri medalji tudi tokrat. Izkušeni Kauzer je nato bil še 32 stotink sekunde hitrejši od Nemca, takrat pa so bili bučni tudi slovenski navijač, slovenski reprezentant pa je se je odzval z glasnim vzklikom. Na tribunah so bili ob različnih veljakih tudi slovenski olimpijci in rokometni navdušenci, pa tradicionalni navijači kajakaštva na čelu s Kauzerjevo ženo Janjo, ki je najprej dobesedno pretrpela nastop, nato pa trepetala vse do konca.

"Takrat sem vedel, da bo to blizu kolajni in da bo trojica, ki je še na startu tudi pod pritiskom. A tekmovalci so mladi, gredo na vse, in če gre gre in če ne ne. Kasneje sem bil seveda malo nervozen tudi sam," se prihoda v cilj spominja drugi slovenski junak iz Ria.

Kauzer je vodstvo izgubil takoj po nastopu Britanca Josepha Clarka, Slovenec pa je Angležu po prihodu v cilj brez pomisleka čestital z iskrenim objemom. Tekmovalca je ločilo sedemnajst stotink sekunde in na novinarsko vprašanje, kje jih je dobil, je Britanec kasneje duhovito po tekmi odvrnil: "Nekje med startom in ciljno črto."

Triindvajsetletni Britanec se je že lahko začel veseliti svoje prve kajakaške medalje na večji tekmi. Na vrhu sta bila še favorizirana Čeh in Slovak. Svetovni in evropski prvak Čeh Jiri Prskavec je prikazal najhitrejšo vožnjo med vsemi, zmaga pa mu je ušla po dotiku vratc. Ko se je ob izidu izpisala številka 3, je bilo jasno, da ima Slovenija v Riu drugo medaljo.

Drama se je stopnjevala ob nastopu Jakuba Grigarja, zadnjega na startni listi, ki je odlično začel, vendar mu v končnici čoln ni stekel in svetovni podprvak je pristal na petem mestu.

"Tekma je bila napeta. Že Brazilec je dosegel zelo dober izid in letvico postavil visoko. Kasneje jo je dvignil Nemec in vedel sem, kam pes taco moli. Jasno je bilo, kaj moram narediti za kolajno, a bil sem miren na startu in samega sebe celo spraševal, ali je to dobro. Nisem se zaletel čez progo, kmalu sem dobil ritem in do konca peljal svojo vožnjo. Na 22 vratcih sem morda izgubil celo zlato, ko se mi je na protitočnih vratcih naredila slaba voda, kjer sem izgubil nekaj časa. Malo sem bil seveda jezen zaradi tistih 17 stotink," je po tekmi še povedal Kauzer.

Kauzerja se prav nič ni ubadal s tem, ali gre v finale prvi ali zadnji. "Pripravil sem se na vse scenarije in vseeno bi bilo, kdaj sem bil na vrsti. V finalu gremo z ničle, šteje le ta vožnja in danes nas je bilo vseh deset sposobnih poseči po kolajni. Trije smo jih dobili, ostali so ostali brez, a tako je."

Kolajna pa je bila za Kauzerja tudi osebna zmaga po hudi poškodbi rame. "Po hudi poškodbi je bilo težko priti nazaj na to raven, kjer sem zdaj in ne obremenjujem se s preteklostjo. Danes je bila ta tekma tudi zahvala za trud, da sem si priboril še tretje olimpijske igre in užival v tem, kar sem delal. Obenem sem izpolnil obljubo hčerki, da ji iz Brazilije prinesem presenečenje."

Po tekmi se je na olimpijski progi začelo prešerno slavje, Slovenci pa niso nič zaostajali za Britanci in ob podelitvi kolajn je Kauzer ob navijaškem vzklikanju "kdor ne skače ni Slovenec" skočil po svojo kolajno, ki si jo je želel že na igrah na Kitajskem in na Otoku.

To je po judoističnem zlatu Tine Trstenjak drugo slovensko odličje na igrah v Braziliji. Kajakaši pa imajo že v četrtek v ognju še dve orožji, ko sklepna tekma čaka kajakašico Uršo Kragelj ter kanuistični dvojec s Sašem Taljatom in Luko Božičem.

Članki iz rubrike