sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

STA
STA
0 31.08.2016 09:51:28

Karlović z 61 asi rekorder OP ZDA, Bedene izpadel

Ivo Karlović
Reuters
Olimpijski prvak Andy Murray in branilka naslova Serena Williams sta brez izgubljenega niza napredovala v 2. krog zadnjega teniškega turnirja za grand slam v sezoni v New Yorku. Hrvat Ivo Karlović je v uvodnem dvoboju zabil kar 61 asov za nov rekord odprtega prvenstva ZDA. Venus Williams je zaigrala na rekordnem 72. turnirju za grand slam.

To je le nekaj poudarkov drugega dne teniških dvobojev na igriščih Flushing Meadows.

Za vpis v zgodovinske knjige sta poskrbela tudi Alexander in Mischa Zverev, gre za brata iz Nemčije, ki sta se kot posameznika, torej ne v konkurenci dvojic, prebila v drugi krog OP ZDA. Takšen podvig je pred njima uspel francoskima bratoma Olivierju in Christophu Rochusu, ki sta zaigrala v posamični konkurenci drugega kroga odprtega prvenstva Francije.

Argentinec Juan Martin del Potro tudi po olimpijskem turnirju v Riu, kjer se je prebil vse do finala, v njem je izgubil proti Murrayju, nadaljuje dobre predstave. Zmagovalec OP ZDA leta 2009 se je prebil v 2. krog, potem ko je v treh nizih, zadnjega je dobil po podaljšani igri, premagal rojaka Diega Schwartzmana. Kronisti dogajanja na grand slamu v New Yorku so našteli, da je del Potro od leta 2013, ko je zadnjič zaigral na igriščih Flushing Meadowsa, prestal tri operacije na zapestju.

V drugem krogu bo zaigral tudi Japonec Kei Nishikori. Šesti nosilec, ki je leta 2014 v finalu US opna izgubil proti Hrvatu Marinu Čiliću, je za napredovanje v štirih nizih premagal Nemca Benjamina Beckerja. Za ljubitelje ameriškega tenisa, gre za prav tistega Nemca, ki je natanko pred desetimi leti stadionu Arthurja Asha v pokoj poslal ameriškega zvezdnika tenisa Andrea Agassija.

Beograjčanka Ana Ivanović po poroki z letos upokojenim nemškim nogometnim reprezentantom Bastianom Schweinsteigerjem ni v pravi teniški formi. To dejstvo je izkoristila Čehinja Denisa Allertova, trenutno 82. igralka sveta, ki je gladko dobila niza proti nekdanji številki ena ženskega tenisa. Ivanovićeva si je privoščila kar 41 neizsiljenih napak.

V slabši formi je tudi najboljši belgijski igralec David Goffin. Dvanajsti nosilec, ki je v svoji karieri premagal kar nekaj članov prve deseterice, je izgubil uvodni dvoboj proti nepostavljenemu Američanu Jaredu Donaldsonu, potem ko je v dvoboju naredil 17 dvojnih napak.


Med številnimi dvoboji drugega dne je padel v oči tudi izid dvoboja med italijanskim kvalifikantom Alessandrom Giannessijem, ki je za zmago nad Američanom Denisom Kudlo potreboval pet nizov, z 0:6, 6:4, 6:1, 1:6, 6:0. V dvoboju sta vsak nasprotniku zavezala po eno kravato ter izgubila niz z le po eno dobljeno igro. Giannessi bo v drugem krogu zaigral proti favoriziranemu Švicarju, tretjemu nosilcu Stanu Wawrinki, ki je bil boljši od Španca Fernanda Verdasca.

Za dodatni zaznamek v teniških letopisih je poskrbel Hrvat Karlović, ki je v treh urah in 46 minutah v petih nizih premagal Tajvanca Yen-Hsuna Lua, z izidom 4:6, 7:6 (4), 6:7 (4), 7:6 (5), 7:5. V dvoboju, kar trije nizi so se končali šele po podaljšani igri, je v drugem nizu zabil kar 22 asov za skupni rekord US opna, 61 asov.

Izjemno formo z olimpijskih iger v Riu je v prvi krog US opna prenesel drugi nosilec, ob Srbu Novaku Đokoviću glavni favorit za lovoriko v konkurenci posameznikov, Murray. Britanec je Čehu Lukašu Rosolu prepustil le sedem iger.

Enako prepričljiva je bila tudi šestkratna zmagovalka odprtega prvenstva Združenih držav Serena Williams, prva nosilka, ki je Rusinjo Jekaterino Makarova odpravila s 6:3, 6:3. Čeprav ima težave s poškodbo rame, Makarova, ki se je pred dvema letoma prebila vse do polfinala US opna, ni huje zapretila prvi favoritki za naslov. Williamsova je vpisala še 90. zmago na igrišču Arthurja Asha.

Napredovanje si je prislužila tudi četrta nosilka Poljakinja Agnieszka Radwanska, ki je v New York prišla s popotnico zmage na turnirju v New Havnu. Američanka Jessica Pegula ji je odščipnila le dve igri.

Venus Williams, ki je zaigrala na rekordnem 72. turnirju za grand slam, je v 1. krogu premagala Ukrajinko Katerino Kozlovo, ki je sedemkratni zmagovalki turnirjev za grand slam vzela drugi niz. Starejša od sester Williams je tako nadaljevala tradicijo, ko še nikoli ni izgubila uvodnega dvoboja na OP ZDA.

Že na prvi oviri se je zaustavil Ljubljančan Aljaž Bedene, ki igra za Veliko Britanijo. Od novopečenega Britanca je bil boljši Avstralec Nick Kyrgios s 6:4, 6:4, 6:4.

Značke: op-zda, bedene, karlović

Članki iz rubrike