palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Robert Pogačar
Robert Pogačar
0 22.12.2014 11:46:21

Ona bi pozabila, on pač ne

Arsen Perić
Letošnja Pokljuka se tudi za naša najboljša biatlonca Tejo Gregorin in Jakova Faka niti približno ni končala po njunih željah. Od stopničk sta bila oddaljena svetlobna leta, Teja tudi od deseterice.

Osmo mesto Jakova Faka je bilo bolj slaba tolažba za njegove ambicije in napovedi, da se bo na Pokljuki boril za zmago. Slab petkov začetek ga je vrgel iz tira, potem je bilo iz dneva v dan bolje in nazadnje si je celo zaželel, da bi bila jutri še ena tekma. "Petek je bil res zelo slab dan. Nekaj je tam moralo biti hudo narobe. Tega si še zdaj ne znam razložiti, kar je škoda, saj bi se iz tega nekaj hitro naučil. Sobota je bila nato že boljša, nedelja pa še boljša. Res škoda, da ni tekme še jutri. Energije imam toliko, da bi lahko takoj dal smuče gor in odtekel še eno tekmo."

Jaka je bil vsaj včeraj zadovoljen s tekaškim delom, s strelskim pa zagotovo ne. "Vesel sem le, da sem se zbral na koncu za svoje zadnje streljanje. Vsako streljanje prinese malo večji pritisk. Na zadnji tekmi sem skušal biti zelo hiter v smučini, zato pa je bilo malo prehitro prvo streljanje, ko sem zgrešil že prvi strel. Očitno mi še vedno manjka malce več sproščenosti in rutine v teh situacijah. Upam, da se bom iz tega hitro nekaj naučil," je povedal po osmem mestu, ki ga je pridobil z zelo dobrim zadnjim krogom.

Zdaj bo vse segmente treninga skušal obnoviti do naslednjih tekem, božič in novo leto pa bo preživel v domačem Mrkoplju. Tako kot Teji Gregorin in trenerju Urošu Velepcu je tudi njemu žal, da letos nista med povabljenci prednovoletne tekme parov na nogometnem stadionu v Gelsenkirchnu, kjer sta bila zadnja leta kar redna gosta.

NI RAZLOGA, DA BI SE BAL
Na vprašanje, ali se je s Pokljuko psihično nekoliko preveč obremenil, naš prvi adut odgovarja, da ne: "Pokljuke nimam v slabem spominu, tu sem bil že prvi in drugi. Ni razloga, da bi se bal Pokljuke, te proge ali občinstva, ki nikakor ni breme, ampak samo pozitivna stvar. Dejstvo, da so me spodbujali domači navijači, je bilo zame najlepše božično darilo. Toliko pozitivne energije v sebi nisem čutil še nikoli prej. V Nemčiji je občinstva več, a ta tukaj je vendarle nekaj posebnega." 

Jaka se tudi ne strinja z izjavo glavnega trenerja Uroša Velepca, da je pokljuške tekme treba čim prej pozabiti: "Ne, s tem se ne morem strinjati. Določeni tekmovalci mogoče, jaz pa je ne bom pozabil. Ravno nasprotno, skušal jih bom čim bolj ohraniti v spominu, da bom potem na treningih lažje simuliral določene situacije in skušal odpraviti nekatere napake. Tudi zaradi navijačev zadnje tekme nikoli ne bom pozabil." 

GREGORIN AP
Arsen Perić

Še precej bolj razočarana je bila naša bronasta olimpijka Teja Gregorin, ki si je pred sezono ob marčevskem SP na Finskem za glavni cilj sezone postavila prav Pokljuko. Tu je uprizorila tri prej slabe kot povprečne nastope in višje kot do sobotnega 25. mesta v zasledovanju ni uspela priti. Kdaj je nazadnje zgrešila kar šest strelov kot včeraj, se komaj še spomni. "Zelo mi je žal, da se je to zgodilo ravno doma. Pred domačim občinstvom sem hotela pustiti boljši vtis, a ga žal nisem," je dejala in v nasprotju s Fakom dodala, da bo celoten konec tedna treba čim prej pozabiti.

"POPOKALA" VSE, LE TARČE NE
Slab strelski nastop Teja pripisuje preveliki želji po doseženi ničli: "Želela sem si preboja med prvo deseterico in potem 'popokala' vse povsod naokoli razen v tarčo. Morda je bila nekje v podzavesti vseeno prisotna trema. Forma je očitno šla navzdol, pa tudi sama ne vem, zakaj. Padla je tudi strelska forma, čeprav bi morala biti do zdaj najboljša glede na to, kako dobro poznam to strelišče. Res je šlo vse narobe, a kar je bilo, je bilo."

VEDNO SE NE IZIDEJO
Na vprašanje, ali se je s Pokljuko le nekoliko preveč obremenila, Teja odgovarja, da si je neki cilj vendarle treba postaviti. "Tako kot sem si pred lansko sezono za cilj postavila OI v Sočiju, sem si tudi letos morala postaviti neke cilje. Ti se vedno tudi ne izidejo. Če bi združila vse tri postaje svetovnega pokala, pa bi rekla, da sem v nekem dobrem povprečju."
Zdaj je misli že preusmerila v januarske preizkušnje: "Za dva dni bom puško in smučke postavila v kot in si spočila glavo. Komaj čakam, da grem domov in se odmaknem od tega cirkusa. Nato se bom vrnila na Pokljuko in skušala tudi obnoviti bazični trening. Po novem letu moram formo dvigniti na višjo raven," je še dejala in potrdila, da bo na Pokljuki zagotovo tekmovala tudi v naslednjem letu.

Članki iz rubrike