Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 06.02.2015 21:24:29

Črna na Koroškem kot New York

Črna na Koroškem je te dni tako kot New York - mesto, ki nikoli ne spi. To je bil danes prvi komentar županje Občine Črna na Koroškem Romane Lesjak ob zmagi domačinke Tine Maze v smuku na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku v ZDA. Bučno slavje se razlega iz gostišč v kraju, igrajo harmonike, v poklon Tini je zasijal tudi ognjemet.

Črna na Koroškem je tako danes ponovno na nogah. Že drugič v štirih dneh se veseli kolajne domačinke s svetovnega prvenstva v alpskem smučanju, saj je Mazejeva v torek slavila drugo mesto v superveleslalomu, ko jo je le za tri stotinke prehitela Avstrijka Anna Fenninger, danes pa je bila Mazejeva za dve stotinki hitrejša od nje.

Črnjanska gostišča so pripravila organizirane oglede tekme, pri Kava baru Urška so jo spremljali na velikem platnu na terasi. Tam so se po besedah lastnika in sorodnika Tine Maze Klemna Pušnika zbrali Tinini in njegovi prijatelji in v tekmi zelo uživali. Tudi on je poudaril, da so bile stotinke tokrat na strani Tine in da so uspeha neznansko veseli.

V mirnejšem domačem vzdušju je tekmo danes spremljal prvi trener Tine Maze Blaž Jelen. Že od nekdaj pred tekmo svoje nekdanje varovanke opravi "isti ritual", ki ga sicer ne izda, in na katerega se zanaša, da prinaša srečo Tini. "Danes je pomagalo, za tisti dve stotinki, da je vrnila Anni Fenninger," je dejal Jelen, ki pa pravi, da so sicer Tinini nastopi prav stresni in da je občutke težko opisati. Jelen še vedno trenira otroke smučanje, vendar pravi, da takšnega smučarja, kot je Tina, iz njegovih vrst ne bo več. "Takšni se redko rodijo," je sklenil Tinin prvi trener.

Tina Maze, ki je danes tretjič v svoji karieri osvojila naslov svetovne prvakinje, ponaša pa se tudi s štirimi olimpijskimi medaljami, je doslej med športniki iz Črne na Koroškem dosegla največ uspehov, ni pa edina iz te razmeroma majhne koroške občine, ki se je udeležila največjih svetovnih tekmovanj. Je ena od sedmih črnjanskih olimpijcev, saj so od leta 1972 na olimpijskih igrah nastopili tudi smučarska skakalca Drago in Danilo Pudgar, alpski smučarji Katjuša Pušnik, Mitja Kunc in Aleš Gorza ter smučarska tekačica Nataša Lačen.

Na vprašanje, kašen recept imajo v Črni, da mnogim domačinom uspe med najboljše na svojem področju, je županja Lesjakova danes dejala, da so bili Črnjani vedno prepuščeni sami sebi. "To se mi zdi pravi recept za to, da vztrajaš, da si pridobivaš samozavest, ki jo človek potrebuje za to, da uspe. In to je Tini zagotovo uspelo," je dejala Lesjakova, ki meni tudi, da je k njenim uspehom pripomogla tudi njena jeklena volja in s svincem povezana preteklost Črne. Ob tem je poudarila, da so na svojih področjih uspešni tudi mnogi drugi Črnjani.

Če se bo Mazejeva strinjala, bodo v Črni tudi letos ob koncu njene že zdaj uspešne sezone vnovič pripravili množični sprejem, je še napovedala županja Črne, kjer se bo danes slavje ob zmagi domačinke zagotovo nadaljevalo dolgo v noč.

Članki iz rubrike