Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Robert Pogačar
Robert Pogačar
0 12.10.2015 23:54:49

Žan Košir: Pazil bo, da ne bo zaspal

Arsen Perić
Dobitnik velikega in obeh malih kristalnih globusov v alpskih disciplinah deskanja v prejšnji sezoni ambiciozno starta tudi v novo.

Kolikor se bo dalo, bo Žan v novi sezoni sodeloval s slovensko ekipo, ki jo vodi njegov dolgoletni sotekmovalec Izidor Šušteršič. Seveda je predpogoj, da mu bodo naklonjene tudi razmere. V zadnjem času sicer največ sodeluje z nemško ekipo.

"Če bom ocenil, da si sam lahko zagotovim boljše pogoje, bom dal v pogon kolesje, ki sem ga že imel v zadnjih letih. V prejšnji sezoni sem sicer izgubil pomočnika Gašperja Oblaka, ki mi je veliko pomagal v olimpijski sezoni. Zbal sem se, kako bo to vplivalo, a sem videl, da se pojavljajo novi ljudje. Vsem pa je izziv delati s tekmovalcem, ki je sposoben poseči po visokih mestih. Imajo neko dodatno motivacijo in vesel sem, da sem jim v navdih," se zaveda svojih prednosti, ki si jih je izboril z dosedanjimi dosežki.

Koliko bo do začetka sezone treniral na snegu, je v veliki meri odvisno tudi od vremena. V zadnjem mesecu je vsak konec tedna načrtoval piknik za navijače, ki pa ga je vselej preprečil dež. "Če bo vreme ves čas slabo, bom na snegu bolj malo, na soncu pa seveda veliko," pravi Žan, ki se hočeš nočeš mora bolj posvečati treningu v fitnesu. Svoje cilje ima tudi tam, saj si le tako lahko pred sezono pridobi čim več novih moči. "Čuti se, da se bliža zima, a steklo na avtu še ni zaledenelo. Ko se to enkrat zgodi, potem veš, da so tekme res blizu," si želi, da bi se tekme čim prej začele.
 
SLALOM V SOČIJU LE ZARADI PUTINA
Letošnja sezona bo tudi pri deskarjih po svoje prehodna, torej brez velikega tekmovanja. Žan ima ob tem že v mislih OI 2018 v Pjongčangu, kjer bo odkrito meril na zlato odličje. Pri tem so mu s strani FIS nekoliko zbili voljo, ko so paralelni slalom že črtali s programa. "Očitno je šlo v Sočiju zgolj za uslugo Putinu. Tako bom videl, ali se bom moral spet osredotočiti samo na veleslalom ali pa bom še imel enako motivacijo za obe disciplini. Dejstvo je, da nimam več 20 let in da se mi izteka časovno obdobje, ko še lahko posegam po največjih dosežkih. Uvrstitve okoli desetega mesta pa mi ne pomenijo nič, cilji so zgolj doseganje stopničk. Vsekakor se bom moral vsega skupaj lotiti pametno," ve, da mora pri svojih 31 letih bolj paziti tudi na regeneracijo.

V novem koledarju svetovnega pokala, ki bo v alpskem delu postregel z 12 tekmami, osmimi slalomi in le štirimi veleslalomi, bi si želel kakšno tekmo več, a bo, kot pravi, tako več moči ostalo za naslednje, pomembnejše sezone. Tržičan se je v pripravljalnem obdobju posvečal tudi opremi, spet bo tekmoval na Elanovih deskah, 



"Zadeve se vsako leto malce menjavajo. Ljudem, ki sodelujejo s tabo, težko zagotavljaš službo v polnem obsegu. Če se oni kam odselijo in dobijo boljše ponudbe, se mi znajdemo na svoj način. Pri Elanu še vedno čutim, da je to moje domače podjetje, pri čemer ni pomembno, kdo so lastniki. Znanje je še vedno slovensko, precej lažja je potem tudi komunikacija. Na koncu lanske sezone smo se zmenili, da jih lahko pokličem, kadar hočem, in da mi bodo vedno na voljo. Doslej je bilo ključ do uspeha vedno neko naključje. Nekako sem se znašel z ljudmi, s katerimi sploh nisem mislil, da se bom. Tudi tuje ekipe so navajene, da se med njimi ves čas malce selim. Od mene se želijo tudi kaj naučiti in doslej so me še vedno spustili blizu. Sam ciljam na to, da bo tako tudi ostalo."
 
NA ZMAGO TUDI PRI BALINČKIH
Žan ne skriva, da je zelo tekmovalen tip. Kot pravi, hoče zmagati tudi na pikniku, ko s kolegi mečejo balinčke. Od zadnje tekme v pretekli sezoni je minilo že sedem mesecev, tako da ne ve, kako se bo počutil pred prvo tekmo, ki bo s paralelnim veleslalomom 12. decembra v Carezzi: "Za zdaj še ne morem reči, ali bom takrat kaj živčen ali pa bo glava ostala hladna. Deskarji v alpskih disciplinah se vedno borimo proti še enemu tekmovalcu in tudi oni do mene gojijo neko spoštovanje. Dokler bo tako, mi bo morda psihično lažje. Ko pa dvakrat izgubiš, nate že gledajo z mislijo, da so lahko boljši od tebe. Motivacija pri konkurentih, posebej tistih, ki jim v zadnji sezoni ni šlo po načrtih, bo gotovo velika." 
 
ROGLA NAJVEČJI IZZIV
Junak pretekle sezone ob tem priznava, da je določeno breme zaradi branjenja takšnih dosežkov vseeno čutiti: "Bolj ko se bližajo tekme, bolj se tega zavedaš. Cmok v grlu vedno dobim; bolj se bližajo tekme, bolj živčen postajam. Ko se bo enkrat vse skupaj začelo, bo gotovo lažje. Vsekakor bom moral paziti, da po uspešni sezoni ne bi preveč zaspal."

Glede na to, da v novi sezoni ne bo svetovnega prvenstva ali olimpijskih iger, bosta za branilca velikega kristalnega globusa najzanimivejši tekmi na Rogli, ki bo deskarje gostila 23. in 24. januarja. "Doma sem bil vedno na stopničkah, a nikoli zmagal. Vsekakor si želim uresničiti tudi to, zato bo Rogla gotovo eden od vrhuncev sezone," se Žan že veseli domačih tekem.

Članki iz rubrike