sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Robert Pogačar
Robert Pogačar
0 10.11.2015 23:18:42

Petru najbližje v agresivnosti skakanja

Domen Prevc
Arsen Perić
Verjetno se še ni zgodilo, da bi skakalec, ki pozimi ni nastopil še na nobeni tekmi celinskega pokala, že tekmoval v svetovnem pokalu. To bo v Klingenthalu presegel Domen Prevc, najmlajši iz moškega dela dinastije Prevc.

Domen po odločitvi trenerjev do odhoda na prizorišče prve tekme še ne bo na voljo za izjave in intervjuje, saj v naši reprezentanci veliko dajo na to, da športnika ustrezno pripravijo tudi na to plat njegovih obveznosti. To utemeljujejo z dejstvom, da je fant star šele 16 let in da se piše Prevc ter je zato še dodatno izpostavljen pritisku. Rade volje pa je o njem kaj več povedal trener naše mladinske ekipe, ki tekmuje še v alpskem pokalu, Gorazd Bertoncelj. On je tudi tisti, ki ga med vsemi trenerji najbolje pozna. Opisuje ga kot zelo nepredvidljivega fanta, vsaj kar zadeva njegove skoke: "Ima zelo ekstremno tehniko skakanja, zato so v njegovih skokih prisotna velika nihanja. Lahko se kosa tudi z najboljšimi, lahko pa se mu tehnika hitro poruši. Vendarle je star šele 16 let in so njegove gibalne sposobnosti še na nižji ravni."

VČASIH HOČE PREVEČ

Domen je to poletje v svojih nastopih precej nihal, nase pa opozoril s prvim in drugim mestom na celinskem pokalu prav na prizorišču uvodne tekme svetovnega pokala, kjer je premagal tudi skakalce, kot so Norvežan Stjernen, Poljaka Kubacki in Kot, Nemec Wank, Čeh Janda in ne nazadnje Jurij Tepeš. Kako trden je po mnenju Bertonclja Domen v psihičnem smislu? "Med sovrstniki na psihični pripravi z njim ni bilo nikoli težav, da ne bi zdržal pritiska. V poletnem obdobju je imel nekaj težav v začetnem delu. V celinskem pokalu je sprva imel prevelika pričakovanja in si ustvaril preveč pritiska. Na zadnjih tekmah je bil že prvi in drugi. S tem je dobil še dodatno samozavest in dobro samopodobo, tako da je lahko uresničil tisto, kar zna."


Je torej Domen, ki je v lanski zimi tekmoval le na tekmah za alpski pokal, že na ravni, da se že na prvi tekmi v Klingenthalu poteguje za točke svetovnega pokala? "Sposoben zagotovo je, sta pa pri njem le dve možnosti; ali bo že konkurenčen najboljšim ali pa bo pač slabši. V neko srednjo pot kar težko verjamem. Vendarle ima še veliko rezerv, predvsem v motoriki, že zaradi svoje mladosti. Na tem področju bo z leti lahko še precej napredoval in potem bo tudi njegova tehnika veliko stabilnejša."

ODLOČALA BO PSIHA

Si njegov trener že upa reči, da je Domen tak potencial, da bo, ko bo popravil svoje motorične sposobnosti, lahko dosegel podobno raven, na kateri je zdaj njegov najstarejši brat? "Določene kvalitete za to vsekakor ima, vseeno pa je kaj takšnega zelo težko trditi. Zlasti je težko vnaprej napovedati njegov psihični razvoj, torej kaj se bo dogajalo v njegovi glavi. V preteklosti smo imeli že ogromno talentov, ki pa se nato niso ustrezno razvili, predvsem zaradi pomanjkanja psihične trdnosti. Prav zato smo pri fantih, kot je Domen, raje še toliko bolj previdni."


In kakšna je primerjava z njegovima bratoma, posebej Petrom? Gorazd Bertoncelj največjo podobnost vidi v agresivnem skakanju. "Domen je na mizi zelo agresiven in tudi zelo uspešen v preletu. Rekel bi, da je v tem pogledu kar ekstremen. Drugače pa nimam občutka, da bi Petra hotel kopirati. Čeprav gre za tri brate, bi rekel, da je vsak nekoliko poseben in drugačen. V nekaterih stvareh so si tudi podobni, kar je logično, saj imajo vsi isto vzgojo ter privzgojene iste športne in še posebej življenjske vrednote. Po drugi strani pa so si značajsko precej različni."

ZA ZDAJ ODLIČNJAK

Gorazdu je pri Domnu všeč tudi to, da zaradi skokov ni zanemaril šolanja. Je namreč uspešen študent drugega letnika na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju, kjer obiskuje klasični oddelek. "Prvi letnik je opravil z odličnim uspehom. Ima status športnika, ki pa ga niti ne izkorišča v polni meri. Imel je možnost, da bi obiskoval ekonomsko gimnazijo, ki ima tudi športni oddelek, a tega ni želel. Doslej niti ni bil toliko odsoten, da ne bi mogel redno opravljati vseh predvidenih testov. Če je kdaj v zamudi zaradi skupnih priprav in tekmovanj, to nadoknadi že v naslednjem tednu. Za zdaj ni potrebe, da bi izpite opravljal prek spleta. Trudimo se, da bi bil čim več v šoli in v stiku s svojimi sovrstniki. Ima tudi druge hobije, zanima ga veliko stvari, predvsem različne veje znanosti."


Pri usklajevanju šole in športa je tudi Domnu v veliko pomoč Državni panožni nordijski center v Kranju. "Za tem fantom stoji cel sistem, ki ga imamo v povezavi z DPNC. Celotno piramido glede treninga in šolanja skakalcev imamo zelo dobro postavljeno. V tej ekipi sodeluje ogromno strokovnjakov. Poskušamo delati čim bolj načrtno in sistematično, da bomo tudi dolgoročno stabilen in uspešen šport," še dodaja Bertoncelj.

Članki iz rubrike