franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Robert Pogačar
Robert Pogačar
0 27.09.2016 11:27:00

Še točno 500 dni do OI v Pjongčangu

Soohorang in Bandabi, maskoti iger v Pjongčangu.
Reuters
Danes mineva točno 500 dni do otvoritvene slovesnosti naslednjih zimskih OI, ki se bodo začele 9. februarja leta 2018.

Težav z zamudo pri gradnji ni bilo, Pjongčang z okolico zdaj čaka serija tekmovanj, ki bodo pomenila pravi test za prve zimske OI v Južni Koreji (letne so leta 1988 že gostili s Seulom). Ta se bodo začela novembra in bodo trajala do aprila prihodnje leto.


Pjongčang se je na igre začel pripravljati, še preden je leta 2011 dobil njihovo organizacijo. Ker so kandidirali že za izvedbo iger, ki sta jih nato dobila Vancouver in Soči, so bili tako že ves čas v stanju pripravljenosti. Ker so že v tako zgodnji fazi določili konkretne cilje glede turizma, zaposlovanja in izobraževanja, bodo igre imele trajen učinek v smislu stanovanj, prometa in infrastrukture. Kar zadeva športna prizorišča, jih bo ali je že šest zgrajenih na novo, šest pa prenovljenih. Oseminosemdeset odstotkov prizorišč je že končanih in pripravljenih na preizkušnje.

Poskrbljeno bo tudi za dobre prometne povezave. Nova hitra železnica bo pot iz Seula v Pjongčang skrajšala s treh na eno uro, z letališča Inčeon pa s teh in pol na manj kot dve uri. Zgrajena bo do junija prihodnje leto.

V zadnjih letih so veliko vložili tudi v lokalno infrastrukturo. Osemdeset odstotkov vseh prizorišč je lociranih le pol ure vožnje od olimpijske vasi in pol ure od olimpijskega stadiona. Tudi to je Pjongčangu precej pomagalo pri pridobitvi pozitivnih ocen. Igre naj bi tudi veliko pripomogle k razvoju in dvigu popularnosti zimskih športov v Aziji.

Pred dnevi je Pjongčang obiskala tudi delegacija MOK na čelu s predsednikom Thomasom Bachom. "Tu se vidi velik napredek. Obdržite samo to energijo in navdušenje," jim je Bach položil na dušo.



Članki iz rubrike