gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

STA
STA
7 14.03.2024 12:55:08

Bo sneg? Planica ogrožena? Organizatorji spektakla razkrivajo: Delamo po načrtu, snega na letalnici ...

arhiv Svet24
Konec prihodnjega tedna bo dolina pod Poncami spet gostila smučarski praznik. Poleg tradicionalnega finala moške sezone svetovnega pokala na letalnici bratov Gorišek bo letos v Planici še finale ženske sezone na srednji napravi. "Snega imamo dovolj. Planica bo kljub pomladnim temperaturam," je zatrdil Tomaž Šušteršič, generalni sekretar OK Planica.

Iz Norveške, kjer je ta čas na turneji surovi zrak, se je preko videopovezave oglasil tudi vodja tekmovanja Aljoša Dolhar.

"Situacija je pod kontrolo," je iz Norveške zatrdil Dolhar: "Delamo po načrtu, snega na letalnici je dovolj. Za to smo pravočasno poskrbeli ob nekaj hladnejših vikendih."

Kot največjo novost in obenem neznanko je Dolhar po lanskih težavah s taljenjem snega izpostavil novo ledeno smučino. "To je tudi za nas največja neznanka, saj je še nismo imeli priložnosti preizkusiti. Ta nam bo, upajmo, zmanjšala težave s smučino zaradi spomladanskih temperatur," je dodal vodja tekmovanja.

Kot je pojasnil, bo doskočišče letalnice bratov Gorišek urejeno do petka, čez vikend pa bodo planiški prostovoljci dokončno ročno uredili zadnje podrobnosti. Tudi za zadnjo tekmo sezone skakalk na srednji skakalnici. "Bolj kompleksen zalogaj pa je za nas tekma na srednji skakalnici, saj nanjo nismo računali. Nordijski center Planica s pomočjo teptalnika dovaža sneg in upam si trditi, da bosta tako letalnica kot skakalnica do torka urejeni in nared za prve skoke."

Preizkus letalnice bo prihodnjo sredo ob 10. uri.

Šušteršič je dodal, da dvoma o tem, ali bodo prireditev izpeljali ali ne, tudi letos ni. Ob tem je izpostavil, da bodo letos zabeležili tri novosti.



"Letos praznujemo 90 let od prve tekme v Planici, saj je bila prva tekma v tej dolini 4. februarja 1934," je pojasnil. Kot je dodal, bodo letos pod Poncami gostili tudi finale ženske sezone.

"Za to smo si močno prizadevali in nas veseli, da nam je uspelo. A že za prihodnjo sezono si želimo, da bi tudi skakalke sezono končale na letalnici. Sploh v luči leta 2028, ko si želimo spet gostiti svetovno prvenstvo v smučarskih poletih, vendar za oba spola hkrati."

Dodaten čar tekmovanju daje nedeljsko slovo šampiona Petra Prevca. "Vstopnice se dobro prodajajo, bodo pa na voljo tudi na prizorišču samem. Planica lahko sprejme od 30 do 35 tisoč obiskovalcev na dan. Glede transporta ni novosti, uporabljamo rešitve, ki smo jih s pridom testirali zadnja leta. Upam si trditi, da Planica ne bo logističen zalogaj," je dodal Šušteršič in razkril, da je proračun letošnje prireditve dobre tri milijone evrov.

V četrtek bo v Planici poslovna konferenca Slovenija - Poljska v organizaciji Spirita, ki se je bosta udeležila tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar in poljski predsednik Andrzej Duda. Isti dan je na sporedu tudi Mastercardova konferenca, v petek pa sledita še poslovni forum Slovenija - Kosovo in investicijska konferenca Investirajmo v Ukrajino v organizaciji agencije Spirit v Kranjski Gori.

V sredo je najprej ob 10. uri na vrsti preizkus letalnice, v četrtek je v Planici otroški dan, popoldan pa sledi veliki finale ženske sezone na čelu z najboljšo v svetovnem pokalu Niko Prevc. Dolgoletni pokrovitelj Planice Triglav bo spet brezplačno pripeljal okoli 4000 otrok. V petek je prva moška tekma s prvo serijo ob 15. uri, sobota je dan za ekipno tekmo, v nedeljo sledi še finale najboljših 30 skakalcev sezone.

Prireditelji obljubljajo tudi bogat spremljevalni program.

Članki iz rubrike