sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
0 21.08.2015 09:28:21

Roland Kaspitz: Kanadčani so presrečni

Arsen Perić
Pri Telemachu Olimpiji bomo to sezono na ledu gotovo spremljali tudi igro vsaj štirih tujih okrepitev. Dvojec avstrijskih branilcev je še na preizkušnji, ob treh Kanadčanih pa je trenutno na plačilnem seznamu še Roland Kaspitz, Avstrijec, ki se je v Tivoliju že vpisal v zgodovino.

Seveda se v to ni vpisal s kakšnim statističnim presežkom ali čim podobnim, navsezadnje se sezona ni še niti začela, a Kaspitz se lahko pohvali, da je postal prvi Avstrijec s pogodbo v zgodovini kluba. "To je res nekaj posebnega, za vse večne čase bom ostal prvi Avstrijec, ki je igral za Olimpijo. To si štejem v čast, občutek je res dober," je uvodoma povedal otrok beljaške hokejske šole, ki je pri orlih nato preživel tudi večino svoje kariere.

ROLAND KASPITZ 
Datum rojstva: 1. 11. 1981
Kraj rojstva: Spittal an der Drau, Avstrija
Višina/teža: 170/82
Igralno mesto: napadalec
Lanske statistike: 49 tekem:
29 (4+25)
Prejšnji klubi: VSV Beljak,
Innsbruck, Graz, Landshut (DEL 2),
Asplöven (Šve 2)

Šele v zadnjih treh sezonah je izkusil, kako je igrati v drugem dresu in v drugih okoljih; nazadnje je tako nosil dres morskih psov iz Innsbrucka. Pri tem, pravi, so mu že maja ponudili pogodbo, vendar se tam ni več videl. Olimpija mu je nato ponudila možnost treniranja, ko so bili na Jesenicah. "Kmalu me je trener vprašal, ali bi me zanimalo igranje v Ljubljani. Moram poudariti, da sem se od vsega začetka tu počutil udobno. Vsi so zelo prijazni in rekel sem si, zakaj pa res ne bi igral za Olimpijo. V slačilnici je vzdušje krasno in to je bil eden od razlogov, da sem tu tudi ostal," nam je pojasnil Kaspitz.

kaspitz ap
Arsen Perić

Pred podpisom pogodbe s klubom izpod Rožnika je točno vedel, v kaj se spušča. Hokejski svet je majhen in liga EBEL še toliko manjša, zato je Kaspitz vedel za dolgove in vse težave, s katerimi so se ukvarjali v Spodnji Šiški. "Upam, da se bodo z novim predsednikom kluba stvari izboljšale. Zdaj o tem niti ne želim razmišljati. Če bodo spoštovali pogodbene obveznosti, bo vse v redu. Trenutno se vsi zelo trudijo, da bi se dobro počutili, da ni težav. Tu zdaj uživam, bomo pa videli, kako bo šlo, ko se bo sezona razvijala," je nadaljeval.

Olimpija mu seveda ni neznana ekipa, zato smo ga povprašali, kako je nanjo gledal, ko je igral proti njej. "Da v Sloveniji ni toliko denarja kot v Avstriji, je splošno znano. A četudi je moštvo lani zasedlo zadnje mesto, se Olimpije vedno spominjam kot zelo živahne ekipe, drsalno močne, borbene, ki tekmecu vedno povzroča veliko težav. To je več kot enkrat presenetilo vse ekipe v ligi EBEL," je razložil.

kaspitz ap
Arsen Perić

Čeprav ima Roland dolgo kariero v profesionalnem hokeju, je začuda to šele njegovo tretje srečanje s tujino. V drugi švedski ligi je bil kratek čas, v drugi nemški je zdržal eno sezono."Če sem iskren, mi je vseeno, kje igram, tudi daleč od domovine je v redu. Tu me je res prepričala garderoba, tudi Ljubljana je nekaj posebnega, polna pozitivne energije, živa. Super je spiti kavo v centru mesta. Gre za okolje, v katerem bi vsak rade volje igral. Zdaj moramo samo poskrbeti, da bomo pri tem uspešni," je nadaljeval 33-letni Avstrijec, ki je, kot mnogi tujci, ki so igrali v Sloveniji, navdušen nad znanjem angleškega jezika, ki ga kažemo Slovenci."Če v Avstriji prideš v restavracijo, ne moreš računati na to, da bo natakar znal angleško. Tu je to zagotovljeno. Kanadčani so zato presrečni," se je zasmejal naš sogovornik.

Izkušenost, gonilna sila, vodja. To so po Rolandovih besedah glavne, ne pa tudi vse lastnosti, ki jih bo prinesel moštvu. "Poskušal bom pomagati svojim mladim soigralcem, želim, da bi v garderobi uživali, da se bomo tudi zabavali. Hočem igrati dobro, z igro v zadnjih dveh sezonah sem bil zadovoljen, če bom tu igral podobno, mislim, da bo zadovoljna tudi ekipa," meni. 

kaspitz ap
Arsen Perić

Pred tremi sezonami je nazadnje zaigral za avstrijsko reprezentanco. Z njim smo se spomnili bojev z risi, a presenetil nas je, ko je dejal, da proti Sloveniji ni velikokrat igral, kadar je, pa naši severni sosedje večinoma niso bili uspešni. Najbolj se spominja poraza izpred desetih let."V Innsbrucku smo gostili SP elitne divizije in Slovenija nas je takrat poslala v divizijo niže. Na tisti tekmi sem celo zadel, vendar smo vseeno izgubili z 2:6. Da, ni bilo prijetno" a se je kljub grenkim spominom zdaj z nasmehom ozrl v preteklost.

Članki iz rubrike