zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
0 02.02.2016 13:25:58

Fabian Dahlem: To sem preprosto moral storiti

Grega Wernig
Telemach Olimpijo nocoj v Tivoliju čaka obračun lige EBEL, na katerem bo palice prekrižala z Grazem. Moštvo bo vodil Bojan Zajc, v spodnjem prispevku pa je še zadnjič preden je odšel spregovoril Fabian Dahlem.

Zadnji dnevi v mesecu so v hokejski dvorani na Celovški 25 že večkrat poskrbeli za presenečenja. Ne v smislu zmag ali porazov, temveč v smislu zaključevanja zgodb, do katerih je v zadnjem slabem desetletju prišlo že (pre)večkrat, ko je veliko tujih okrepitev čez noč pospravilo opremo in z novim mesecem zapustilo kolektiv iz Spodnjo Šiške. Zdaj je za novo poskrbel tudi 31. januar 2016.

022-24-dahlem af
www.alesfevzer.com

V nedeljo, na zadnji dan v preteklem mesecu, se je končala zgodba, ki se je začela 17. julija 2014, ko je Nemec Fabian Dahlem Telemachu Olimpiji dejal da. Po slabih dveh sezonah je v nedeljo po novem porazu Ljubljančanov v ligi EBEL dokončno vrgel puško v koruzo in včeraj mesto glavnega trenerja že prevzel pri nemškem drugoligašu Heilbronnu.

102

tekmi je Fabian Dahlem vodil ekipo Olimpije.

74

porazov z zmaji je v statistiko vpisal Nemec.

Z odločitvijo je presenetil predvsem zaradi trenutka, saj se je za to odločil po tem, ko se je predvsem decembra kot lev "boril" tudi z nami in branil samega sebe po drugi (!) seriji desetih (!) zaporednih porazov v sezoni, ko bi bil najprimernejši čas za slovo. A takrat se za to ni odločil, se je pa takoj, ko je na njegov naslov prišla nova in vsekakor bolj mamljiva ponudba, ki ji ni mogel reči ne.

telemach olimpija vienna dahlem  af
alesfevezer.com

V nedeljo, ko smo z njim po tekmi opravili še zadnji intervju, v katerem nam je razkril svoj namen, ni želel govoriti, kam ga bo vodila pot, čeprav je že včeraj sredi popoldneva sedel na tiskovni konferenci svojega novega kluba.

Ničesar ne obžalujem. Čeprav sem se kdaj s kom sprl, loputal z vrati, se razburjal. Prestajali smo težke, hude čase, doživeli marsikaj nepričakovanega, a to je bila na koncu vseeno odlična izkušnja. Zaradi vsega sem postal močnejši kot oseba, kot trener.

Preden je v Ljubljani pobral šila in kopita, seveda ni skoparil s pohvalami, s samimi lepimi besedami, le take je v svojem besedišču našel za svoje nekdanje varovance, za klub, za mesto. "To je bila ena najboljših tekem, kar sem jih videl od te ekipe, neverjetno sem ponosen, igrali so strastno, pametno. Tu je stanje res težko, še vedno tekmujemo, še vedno se trudimo in res sem ponosen na svoje fante, zelo jih imam rad," je začel govoriti Dahlem, ki je ob naslednjem vprašanju namesto sedanjika in prihodnjika kar naenkrat začel uporabljati preteklik. Po svoji odločitvi je preteklost postal sam.

100-26-dahlem popovic gw
Grega Wernig

BLIZU NEMOGOČEGA
"To je bila sicer moja zadnja tekma z Olimpijo," nam je priznal. "Preprosto moram poskrbeti za svoje osebno življenje."

Roy se vrača

Hokejisti Olimpije že nocoj čaka peta tekma v drugem delu lige EBEL, zmaji bodo spet igrali v domači dvorani. V goste prihaja Graz na čelu z Ivom Janom ter branilcema Sabahudinom Kovačevićem in Alešem Kranjcem. V postavo se bodo danes vrnili Olivier Roy, Jure Sotlar in Miha Logar, ki so bili pretekle dni bolni, velik vprašaj pa se je pojavil ob Andreju Tavžlju, ki je na koncu nedeljske tekme utrpel udarec v glavo, zaradi česar v klubu sumijo pretres možganov, a po zadnji včerajšnjih informacijah naj bi Tava tudi nocoj igral.

Najprej je povedal ekipi, nato predsedniku kluba Marku Popoviču, tretji smo bili že mi. "Počutim se grozno. Zapuščam skupino super fantov, zapuščam Olimpijo. (dolg premor) Čeprav ste nam vseskozi pili kri, da ne zmagujemo, morate na vse pogledati racionalno. Kar poskušamo doseči, je blizu nemogočega. V slabih dveh letih smo vseeno veliko dosegli, veliko je bilo sprememb, prišlo je do prisilne poravnave. Verjamem, da bo imel klub naslednjo sezono možnost, da naredi korak k boljšim časom, kar pomeni, da bodo stvari vendarle potekale na profesionalni ravni," je umirjeno govoril nemški strateg, ki je odločitev sprejel v nedeljo, medtem ko je o tem razmišljal od četrtka, ko je prejel resno ponudbo novega delodajalca.

dahlem ap
Arsen Perić

NAVSEZADNJE SMO HOKEJISTI
"Nočem govoriti o podrobnostih, zakaj sem sprejel to odločitev, ne bi bilo pravično. Z nikomer se nisem sporekel. To preprosto moram storiti. Seveda težave obstajajo. Mogoče bo moja poteza še koga zbudila. Mogoče bodo to lahko izkoristili kot nekaj pozitivnega. Moj odhod ne sme biti nekaj negativnega, moral bi biti pozitiven. Seveda je žalostno in počutim se hudo," je nadaljeval naš sogovornik, ki je dejal, da je Bojan Zajc njegova najboljša zamenjava, za katero so se včeraj na Celovški 25 pričakovano tudi odločili.

Ali bi se Dahlem odločil za isto potezo, če bi bila ta trenutek Olimpija na boljšem mestu na lestvici, če bi bili zmaji na mestu, ki vodi v končnico? "Hm. Mogoče bi bil pripravljen požreti še kakšno stvar, prav tako bi bil najbrž bolj pripravljen prevzeti večje tveganje, ko pride do mojega osebnega življenja, če bi lahko še naprej živel sanje po končnici," je razpredal petdesetletni strateg.

dahlem ap
Arsen Perić

A nato je priznal, da je po petkovem porazu spoznal, da Olimpija, čeprav v teoriji možnosti še vedno obstajajo, v končnici ne bo zaigrala: "Težko je, verjemite mi, ko vam rečem, da je bila to najtežja odločitev v moji hokejski karieri."
Nihče je ni pričakoval, nihče ni vedel, da se kaj kuha. "Nihče ne bo jokal zaradi tega, navsezadnje smo hokejisti," se je za konec še pošalil Dahlem.

Članki iz rubrike