zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 10.03.2015 14:20:28

Hokejski upor: Igrali bomo z metlami

Generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije in nekdaj odlični igralec Dejan Kontrec je v petek odstopil kot član strokovnega sveta za tekmovalni šport pri Olimpijskem komiteju Slovenije. Zakaj? Ker je naš najuspešnejši ekipni šport ob največjem uspehu dobil manj denarja kot prej.

Kontrec je predsedniku sveta Iztoku Čopu poslal odstopno izjavo in med drugim zapisal, da bo reprezentančni hokej ob največjem uspehu v zgodovini (sedmem mestu na olimpijskih igrah) dobil za 25 odstotkov manj denarja kot leto prej (od Fundacije za šport je za leto 2014 dobil 130.549 evrov, za leto 2015 pa bo dobil 98.660 evrov ali 25 odstotkov manj). In kako to, če se je zaradi uspeha uvrstil na najvišjo stopničko slovenskega športa?

572-14-kontrec OBREZ ap
Arsen Perić

"Prepričan sem, da je anomalija v sistemu vrednotenja športov. Mi se trudimo s sponzorji, vendar je v teh časih težko. Vseeno od države dobimo okoli 20 odstotkov vseh sredstev, ostalo pa dobimo od sponzorjev. Nekatere športne zveze imajo skoraj celoten proračun na plečih države. Nobenega športa ne bom omalovaževal, toda v Sloveniji se bomo morali odločiti, kaj hočemo imeti. Z denarjem, ki ga imamo na razpolago, ne moremo financirati 70 športov v takšni meri, da bi bilo denarja dovolj za vse. Kmalu bomo imeli samo še vrhunsko rekreacijo in bo konec tekmovalnega, vrhunskega športa, ki bi nam prinašal uspehe na mednarodni ravni," je včeraj govoril Kontrec, ki je dejal, da noče sodelovati v strokovnem svetu, v katerem nekdo odloča o stvareh, o katerih nima pojma.

"Hoteli so, da odločam, koliko denarja bo potrebovala atletika za priprave na OI v Riu. Kako pa naj jaz vem? Zdaj vidim, da so v preteklosti tudi o hokeju odločali tako. Spraševali so me, ali res potrebujemo 12 palic na igralca. Spraševali so me celo, ali je res treba, da gre na OI 25 igralcev. To je smešno," je še dejal Dejan, ki je še dejal, da bo igralcem, ki so se res trudili in v lanskem letu dosegali izjemne uspehe, povedal resnico.

"Jim bom pač povedal, da ni denarja za reprezentanco in da bomo igrali z metlami. Nočem jim lagati ali jim obljubljati nekaj, česar ne bom mogel izpolniti," je še dejal generalni sekretar, ki se mu zdi, da se bori z mlini na veter.

bogdan gabrovec
Grega Wernig

Problem kategorizacije športov se vleče še iz časov, ko smo prvič nastopili kot reprezentanca samostojne Slovenije – v vseh športih. Na nepravično kategorizacijo, ki posledično seveda tudi pomeni, koliko denarja bo dobil posamezni šport, opozarjamo že najmanj deset let, pa se ni premaknilo prav veliko. V zadnjem času (dveh letih) so sicer naredili nekaj sprememb, za katere pa sploh ne vemo, ali bodo prinesle izboljšanje ali ne. Res nastane velikanski problem, ko morajo razdeliti denar tako nogometu kot kriketu. Vsi bi radi denar in vsi športi menijo, da so njihovi dosežki najpomembnejši. Pa niso. Zaradi političnega ugajanja, tudi zdajšnjega predsednika OKS Bogdana Gabrovca, ki je potreboval glasove za volitve, se še nekaj časa ne bo spremenilo nič. Dokler ne bomo dobili predsednika, ki bo udaril po mizi in rekel: "Dovolj je. Podprli bomo 12 športov ter šport otrok in mladine, ostali pa se znajdite, kakor veste in znate."

Toda tak predsednik še desetletje ne bo izvoljen in do takrat, ko bodo stvari mogoče res dozorele, vrhunskega tekmovalnega športa sploh ne bomo imeli več.

Članki iz rubrike