IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
0 12.04.2016 13:11:41

Naslov prvaka v Tivoliju tudi obet za lepšo prihodnost?

Arsen Perić
Čeprav hokejske sezone še ni konec, slovensko reprezentanco v naslednjih 14 dneh čaka eden od dveh glavnih projektov leta 2016, drugoligaško SP na Poljskem, pa je sinoči padel zastor nad klubskim dogajanjem. Sezona se je končala s 15. naslovom za zeleno-bele v samostojni Sloveniji.

Zmaji so, potem ko so bili prvaki v prejšnji sezoni Jeseničani, upravičili status favorita. Čeprav so v ligi Ebel na repu, se je pričakovana kakovostna razlika med tem tekmovanjem in ligo INL, kjer so nastopali Jeseničani, izkazala za ključno.

"Ta zadetek je bil zelo pomemben. A že prej smo igrali zelo dobro in smo si ga zaslužili. Važno je, da smo kot ekipa uspeli in zasluženo končali finale. Bilo je zelo napeto, a smo si zmago zaslužili z več streli in s posestjo ploščka," je zadnji dvoboj ocenil prvi strelec finala Jure Sotlar, ki je na zadnji tekmi tudi načel tekmece z golom v 42. minuti.

Finale je bil napet, odločitev je padla na zadnji možni tekmi, kar se v Sloveniji ni zgodilo že več kot 20 let. Tudi vzdušje je na trenutke spomnilo na stare dobre čase, dvorani sta bili v finalu zelo dobro napolnjeni, tudi tivolska, ki je večino sezone ob podpovprečnih nastopih v ligi Ebel samevala.

Tega, da so bili favoriti, se je zavedal tudi strateg zeleno-belih Bojan Zajc: "Mi smo lahko le izgubili vse, Jeseničani so imeli 'win-win' situacijo, ker igrajo v ligi nižje. A daleč od tega, da bi jih podcenjevali. Videli smo, da potrebujemo ta derbi, vedno ga je Slovenija potrebovala. Spomnilo me je na prva leta po osamosvojitvi, le da smo tokrat mi zmagali."



V ljubljanskem taboru so se strinjali, da je lepo pokal spet imeti v Tivoliju, a jih čaka še veliko dela, da bo klub v prihodnosti preživel in deloval na vsaj približno takšni ravni, kakršno si vsi že dolgo želijo. "Veliko je odvisno od pokroviteljev. Mi igramo na profesionalni ravni z amaterskim pogonom in to bo šlo težko še eno sezono. Pričakujem, da se bodo stvari uredile čez poletje in sem zelo pozitiven glede tega," pravi Zajc o prihodnosti hokeja v dvorani Tivoli.

Tudi eden od akterjev v zeleno-belem dresu Aleš Mušič ima po sezoni mešane občutke. Domači trdo priborjen naslov je sicer zasluženo v njihovih rokah, meni Mušič, neuresničena želja pa je bilo bolj konkurenčno nastopanje na mednarodni sceni: "Želel bi si končnico lige Ebel, to je nekaj povsem drugega, tudi magnet za gledalce, čeprav je bil tudi ta finale kar v redu, hvala navijačem. Upam, da bo drugo leto od začetka bolje. A bo težko, ker je finančno stanje v Sloveniji, ne le v hokeju, zelo mizerno. To ni samo težava hokeja, treba je nekaj spremeniti, nekdo mora poskrbeti za to, da bo v športu dovolj denarja, brez tega bo nemogoče nekaj čarati."

Na jeseniški strani je bilo po porazu na odločilni tekmi čutiti razočaranje, čeprav so se zavedali, da so bili tekmeci v vlogi favoritov. "Verjeli smo, da bomo dali gol. A ko so začele teči minute, je bilo zelo malo časa in takrat smo šli na vse ali nič. Malo so popuščale glave, nismo več igrali disciplinirano. Tudi za nas je bilo nekaj priložnosti, a jih žal nismo izkoristili," je peto tekmo ocenil kapetan Miha Brus in dodal: "Odločalo je večje število kakovostnejših tekem, nekje se mora poznati razlika in ta finale je to pokazal. Oni so bili ena od ekip v ligi Ebel, kjer so se branili, in to so zelo dobro naštudirali, so pa tudi fizično bolje pripravljeni. Vedno nam je pač malo zmanjkalo."

Medtem ko si v Ljubljani želijo v naslednjih sezonah lige Ebel postati bolj konkurenčni in splezati z dna lestvice, pa se želijo na Jesenicah v to tekmovanje vrniti. A trener Dejan Varl opozarja, da se lahko, če bodo gledali zgolj na rezultate, tudi ponovi nesrečna zgodba izpred nekaj let. "Občutek imam, da je premalo pozitivnosti, še posebej na Jesenicah. Vemo, da štejejo rezultati, ampak za kakšno ceno? Treba je speljati stvari v pravi smeri, pričakovanja so mogoče prevelika. Tudi če se vrnemo v Ebel, bomo težko konkurirali ekipam iz Avstrije. Če ne bomo potrpežljivi, se bodo ponovile napake, kot so nakupi dragih tujcev, lahko se zgodi, da bomo podlegali pritiskom, da rabimo rezultate - da, potrebujemo jih, a ne za vsako ceno," o prihodnosti jeseniškega hokeja razmišlja Varl.

Značke: jesenice, olimpija, hokej

Članki iz rubrike