stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

bk
bk
0 31.03.2015 12:19:40

Vse, ampak res vse za Atlanto Hawkse

Reuters
Saj ni res, pa je, lahko brez zadržkov zapišemo ob zgodbo o štirih roparjih, ki so hkrati veliki ljubitelji košarkarskega moštva Atlanta Hawks.

Skoraj zagotovo lahko zatrdimo, da ga ni človeka, v čigar mislih bi se vsaj enkrat v življenju ne bi porodila zamisel o ropu banke, še posebej pa v zadnjih letih recesije, kjer marsikomu vsak mesec zmanjka denarja za najnujnejše stroške.

Ob tem fantaziranju (jasno, večino šaljivem) o ropu banke - seveda uspešnem - si vsi tudi predstavljamo, kaj natančno bi z denarjem naredili, kaj bi si privoščili itd.

Prvo pravilo uspešnega ropa bančnih sefov bi se glasilo, pazi kje in za kaj porabiš ukradeni denar, v dobi moderne tehnologije je možno praktično prav vse odkriti oziroma izslediti.



To so se ta teden naučili štirje roparji, ki so leta 2009, torej pred šestimi leti iz banke New York Mellon v Atlanti "odnesli" natančno 4,387.598,57 dolarjev (4,069.675,52 evra). Zakaj "odnesli"? Kar ga resnično niso. Idejni vodja, na banki do leta 2013 zaposleni Zachary Vaughn, je denar ukradel z računov svojih strank, nato pa ga več let prenašal z enega na drugi fiktivni račun, zaradi česar mu šest let preiskovalci FBI niso prišli na sled.

Vaughn in njegovi trije prijatelji Derek Spinks, Harry Cobb in William Leese so tako več let uživali v zapravljanju "trdo zasluženih" zelencev. Nakupi dragih avtomobilov, zlatnine, aranžmajev za razna potovanja in - brez tega ne gre - za nakup VIP lože za tekme moštva lige NBA Atlanta Hawksov.

Pet let so z najboljših sedežev v Phillips Areni uživali v predstavah njihovega najljubšega moštva, v prihodnje bodo tega lahko spremljali le še prek malih zaslonov, po vrhu pa še za rešetkami. Vaughn bo za temi preživel največ časa, to je pet let, tatovi pa bodo morali tudi vrniti ves izmaknjeni denar.

Članki iz rubrike