volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

ku
ku
0 08.09.2023 20:57:23

Legenda košarke udarila z razkritjem: Povem vam, kaj sodniki delajo Dončiću in kaj se pogovarjajo pred tekmo!

Profimedia
Na Filipinih se v teh dneh mudi tudi Peter Vilfan, ki je leta 1978 v Manili osvojil zlato z Jugoslavijo.

Med drugim je Vilfan v pogovoru za STA spregovoril o slavi Luke Dončića na prizorišču zaključnih bojev svetovnega prvenstva. Kapetan slovenske izbrane vrste tako e more stopiti iz uradnega hotela, ki je strogo varovan, brez da bi se nanj vsule prošnje za podpis ali fotografijo.

"Navaden človek si ne more predstavljati, kaj takšna slava prinaša. Jaz ga delno razumem, saj se tudi sam gibljem v zvezdniških krogih in sem na primer igral tudi proti Michaelu Jordanu, a to je verjetno daleč od tistega, kar vsakodnevno doživlja Luka. On je 24 ur na dan pod drobnogledom. Vsako stvar, ki jo naredi dobro ali slabo, se takoj pojavi na spletu."

Luka Dončić je v soju žarometov tako izven igrišča kot na parketu. Letos na svetovnem prvenstvu so se ga tekmeci lotili na vse možne načine, predvsem pa z veliko mero agresivnosti. Peter Vilfan se ne spomni igralca v zgodovini evropske košarke, ki bil tako oblegan in stalno pod pritiskom nasprotnikov.

"To se mu dogaja seveda tudi v ligi NBA, a vseeno tam z manj agresije, saj so obrambe zlasti v rednem delu manj čvrste. Tu so ga tekmeci preganjali od prve do zadnje sekunde, saj so vedeli, da je to ključ do njihovega uspeha. Če bi imel Luka ob sebi enega ali dva igralca, ki bi preusmerila to pozornost, bi mu bilo veliko lažje. Verjamem, da bo iz te izkušnje svetovnega prvenstva potegnil pozitivne zaključke, ki mu bodo koristili v nadaljevanju kariere," meni Vilfan.

Nekdanji slovenski košarkar, ki je v karieri igral zgolj za tri klube - Jugoplastiko, Smelt Olimpijo in Partizan, je bil znan kot velik provokator oziroma, kot se jim zdaj reče 'trash talker'.

peter vilfan
Martin Metelko

"Za ustrahovanje nasprotnika z gestami ali besedami moraš biti v prvi vrsti zelo samozavesten. To ni le govorni dar, znati moraš uščipniti igralca, mu nastaviti koleno, dvigniti komolec, morda spotakniti ali pa zabiti čez njega in se mu nasmehniti. Mojstra te obrti sta bila na primer Reggie Miller in Michael Jordan, a tudi sam nisem bil od muh. Nikoli nisem prej razmišljal, kaj bom naredil ali povedal tekmecu, to je enostavno prišlo iz mene. S 'trash talkom' sem dobil dodatno energijo."

"Tudi Luka se hrani s komunikacijo s sodniki, nasprotnimi igralci, celo publiko. Vse to je prej sprejemal z nasmeškom na obrazu in bil zato še boljši. Zdaj se ne smeji več, ampak razburja. Ve, da se mu dogaja krivica, hkrati pa hoče odigrati čim bolje in ekipi pomagati do dobrega rezultata. Zato je izgubil fokus, zbranost, svojo energijo pa usmerja v stvari, na katere nima vpliva. To mora popraviti, pri tem pa mu morajo ob strani stati vsi soigralci, strokovni štab in verjetno še kdo."

Nekdanji slovenski košarkar je mnenja, da sodniki na tem prvenstvu v primeru Luke Dončića niso pravični. "Ne pričakujem, da bodo imeli sodniki za Dončića drugačen kriterij, vem pa, da tudi oni preveč razmišljajo o njem. Pred tekmo se pogovarjajo, kaj mu bodo pisali in česa ne. To ni prav. Luka je izjemno pameten igralec in zna izsiliti osebne napake tekmecev, a to je njegova kvaliteta, s katero se morajo ukvarjati nasprotniki. Sodniki naj pošteno opravijo svoje delo."

Za konec pogovora za STA je Peter Vilfan ocenil še nastope Slovenije na 19. SP. "Uvrstitev med osem na svetovnem prvenstvu je uspeh. Treba je vedeti, da med temi reprezentancami na primer ni še vedno aktualnih svetovnih in evropskih prvakov Špancev, ni Grkov, Francozov, Avstralcev, Argentincev, Turkov, tudi ni na primer Poljakov, ki so bili lani četrti na EP. Vem, da so bile želje višje, a realno pravih možnosti za boljši rezultat nismo imeli. V četrtfinalu smo naleteli na vrhunsko reprezentanco Kanade, ki je bila zasluženo boljša."

Značke: dončić, sodniki

Članki iz rubrike