zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 09.08.2015 11:43:03

Preveč dela? Prepustite ga nam

Grega Wernig
V sredo bo sestanek vodstva Košarkarske zveze in klubov prve lige, na katerem se bo odločalo o tekmovalnem formatu prve lige v naslednji sezoni in s tem povezanem najbolj vročem vprašanju: koliko ekip bo v njej igralo od začetka.

Sestanek na to temo je že bil pred slabim mesecem, a takrat brez sklepov. Neuradno naj bi glasovanje "zminirala" Krka, ker naj bi prepozno dobila vabilo oziroma obvestilo, da naj bi se odločalo tudi o številu klubov (od prvega kroga dalje). Zdaj je minilo nekaj časa in vsi klubi ter tudi zveza so imeli dovolj časa, da sprejmejo svoje stališče in ga v sredo predstavijo. Mi pa že komaj čakamo, da ga slišimo. Ni treba biti ravno Einstein za ugotovitev, da je zadnji mesec ali dva glavni akter vprašanja o sestavi lige Helios.

V Domžalah so že pred časom začeli glasno razmišljati o tem, da je slovenska liga potrebna reforme. Takrat z zavedanjem, da liga ABA zanje v naslednji sezoni ni dosegljiva in da si ob igranju v Fibinem novem evropskem pokalu želijo tudi močnega domačega prvenstva od prvega kroga dalje. Pri tem so imeli tudi podporo KZS oziroma predsednika Mateja Erjavca, ki naj bi prav tako zagrabil idejo o igranju vseh moštev, vključujoč Krko in Olimpijo (ter Tajfun), od samega začetka. Takrat so bili odnosi med Heliosom in KZS-jem (Erjavcem) še precej harmonični, vemo pa, da se je v zadnjem času, ta teden sploh, marsikaj spremenilo. Bi lahko to pomenilo tudi, da bo Erjavec spremenil svoje stališče?

NAŠI FANTJE ZA NAS NISO NAREDILI NIČESAR
Iz smeri Domžal je te dni nanj in njegove sodelavce na zvezi prišlo kar nekaj obtožb, vse se je seveda začelo (ali bi bilo bolje reči stopnjevalo) po tistem, ko je Helios ostal brez pokala Fiba Europe. Na zvezi so zapisali, da so za to, da Domžalčanov ne bo zraven, od Fibe izvedeli šele dan pred žrebom. V Heliosu pravijo, da so morali vedeti prej. "Na Fibi so nam dejali, da so imeli že prej dva tedna pogovore z vsemi zvezami zaradi težav s številom klubov. Ali naši dva tedna niso naredili ničesar ali pa so vedeli, pa nam niso povedali, ker so se želeli ponorčevati iz nas. Oboje pa je slabo," je slabe volje zaradi tega Gerald Martens, prvi mož – čeprav formalno ne – domžalskega kluba.

935-18-martens (obrez) nm
Nikola Miljković

Zvezi zameri, da je premalo storila za vključitev Heliosa, da je bila premalo odzivna. "Fiba ni ničesar naredila narobe. Težava je, da naši fantje niso ničesar naredili ne za nas ne za koga drugega. Zdaj nam bo Fiba morda pomagala, ker vedo, za kaj gre. Morda bomo imeli srečo, čeprav so za to majhne možnosti. Čutimo se osamljene, nihče nas ne zastopa. Niso nas podprli. Na zvezi so rekli, da so naredili vse, kar so lahko. Rekli so, da so poslali našo prijavo. A morda bi kdaj morali koga poklicati, povedati za težavo, če je ekip le 56. Niso poklicali na Fibo in jim dejali, naj nas sprejmejo, da smo veliko vložili v moštvo, da nas potrebujejo v slovenski košarki, ker smo lahko vzorčni model, kako delovati. Tega niso rekli. In Fiba bi pomagala, če bi vedela prej, tako pa so se čudili, zakaj nismo povedali prej," je neposreden in kritičen Avstrijec.

12 KLUBOV ABSOLUTNO PREVEČ
Slednji si zdaj, ko je njegov klub z vsemi (dragimi) okrepitvami obsojen le na slovensko sceno, še toliko bolj želi, da bi prišlo do sprememb v ligi. O teh je pred časom že govoril tudi za naš časnik, ko je dejal, da je treba ukrepati takoj. "Sem poslovnež, in če vidim, da gre nekaj zelo narobe, ne morem kar sedeti in gledati, ampak želim nekaj ukreniti. Zato sem pred mesecem, dvema vstal in krenil v akcijo za spremembe v ligi." Želi si, da bi imel (vsaj) pri tem tudi podporo krovne organizacije.


"V Heliosu ne delamo tega zaradi žalosti, ker nismo v Evropi, ampak zato, da sploh ostanemo tu. Nihče noče ničesar spremeniti, vsi samo gledajo, kako košarka v Sloveniji umira." In kaj bi Martens rad? To, da imajo vsi klubi v prvi ligi primerno visok proračun, da imajo primerne marketinške aktivnosti, da so dejavni na spletu, da dobro delajo v vseh mlajših kategorijah, da se za te in druge stvari postavijo merila. Kdor jih dosega, naj igra, drugi pač ne.

893-25-erjavec
KMA

Avstrijec je prepričan, da je 12 klubov absolutno preveč. "Manjša, a močnejša liga bi privabila televizijo, ta prej ali slej sponzorje, več bi bilo gledalcev. Imeli bi dobro ligo in čez nekaj let spet močno reprezentanco. Zdaj pa ... se lahko od tega poslovimo," je prepričan Heliosov (prvi) mož. In hoče, da se nekaj spremeni ter da pri tem aktivno vlogo prevzame zveza. "To je naloga KZS, ne pa le skrbeti za reprezentanco. Ničesar ne vlagajo v ligo, zato pa toliko več v državne selekcije, od mladih naprej. Vesel sem, da je tako, a brez lige ne bodo več imeli mladih. Njihova naloga je delati v dobro slovenske košarke, del nje pa smo tudi mi in naših 700 otrok v klubu ter tistih v Krki, Olimpiji, Tajfunu."

LOČITI KZS IN LIGO
Zvezi Martens ponuja tudi rešitev. "Če ima zveza preveč dela, naj ga prepusti drugim. Če sta Rašo Nesterović in Erjavec pametna, bi ločila ligo in zvezo, kot je to marsikje drugje, in v vodstvo lige postavila nove ljudi. Najboljši klubi bi tvorili osnovo, potem bi bilo zraven še nekaj ekip. Vsekakor pa manj moštev kot zdaj. Dvanajst klubov v prvi ligi je za Slovenijo preveč," je dejal Avstrijec, ki svoj idealen model vidi v ligi šesterice, največ osmerice.

Članki iz rubrike