zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 12.08.2015 09:42:21

Miren poletni dan ali nas čakajo presečenja?

Nikola Miljković
Na Leskoškovi 12, kjer domuje naša krovna zveza, bo danes zelo živahno. Ne le, da se bodo tam spet zbrali reprezentanti in nato odšli v Podčetrtek, ob isti uri bo tam tudi začetek sestanka združenja prvoligašev in vodstva Košarkarske zveze. Tema pa slovenska liga v sezoni 2015/16.

Vemo, kaj lahko pričakujemo: še zadnji obupni poskus predstavnika Helios Sunsov, da prepriča prepričane. O čem? O tem, da bi vsi klubi v ligi igrali od začetka, torej tudi Krka, Tajfun in Union Olimpija. O tem, da je liga 12 preštevilna za Slovenijo in bi jo morali zmanjšati vsaj na deset moštev.

V tem drugem delu se z Domžalčani marsikdo, da ne rečemo kar večina, celo strinja, a je za letos vse že zamujeno. Če bi želeli imeti ligo 10 že v sezoni 2015/16, potem bi morali o tem razpravljati in sprejeti sklepe že zdavnaj, najpozneje takrat, ko so se na zvezi po sestopu Grosupeljčanov v drugo ligo, ker je za tekmovanje v prvi zmanjkalo denarja, odločili, da namesto njih povabijo v elito drugouvrščeno moštvo druge lige Lastovko.

Podarjenemu konju se ne gleda v zobe, so si najbrž mislili pri tem drugem domžalskem klubu, in privolili v to, da postanejo prvoligaš. Če danes vprašate njihove sosede iz Heliosa, bodo najbrž zaškrtali z zobmi zaradi te odločitve, ki je po njihovem mnenju eden tistih primerov, kakršnih ne bi smelo biti.

KAJ SE DOGAJA V ELEKTRI?
V Šoštanju so priprave na novo sezono začeli že prejšnji teden, sicer brez trenerja, saj Boštjan Kuhar, s katerim si v klubu želijo nadaljevati sodelovanje, še ni pristal na to. Za zdaj sta v tej vlogi domačina Dušan Maličević in Tomaž Herman. Kot so zapisali na spletni strani, cilji v novi sezoni ostajajo enaki kot v pretekli:
– dokončna finančna sanacija kluba,
– vključitev čim več mladih domačih igralcev v člansko moštvo,
– ostati stabilen prvoligaš.
Od lanske ekipe je večini igralcev potekla pogodba, veljavne pogodbe s klubom imajo še mladi reprezentanti Jan Kosi, Aldin Hasić in Urban Bukovič, ki bodo morali prevzeti veliko breme. Vodstvo si želi iz lanskega moštva zadržati še kakšnega domačega igralca, v okviru finančnih zmožnosti bodo kupovali novince.

Še ena stvar, ki jo bodo danes najbrž "servirali" ostalim, je namreč predlog za sprejetje določenih norm, ki bi jih morali izpolnjevati klubi, da bi lahko nastopali v prvi ligi. Če vprašate vodilne v Heliosu, takih, ki bi ustrezali njihovi predstavi slovenskega prvoligaša, ni prav veliko. Recimo šest, ali v najboljšem primeru osem. Lastovke gotovo ne štejejo mednje, tako kot ne Elektre, Hopsov in še koga, pri tem pa s prstom kažejo na prejšnjo sezono, ki jo je predčasno končal Maribor, težave pa so imeli tudi Hopsi, Elektra ...


LIGA DEVET V PRVEM DELU
V Heliosu so pri zvezi iskali podporo za svoje želje in predloge, a vprašanje, če bo prišlo do simbioze. Zveza oziroma predsednik Matej Erjavec sta pred časom še bila za to, da igrajo vsi klubi ves čas, a se je skladno z odnosi verjetno ohladila tudi volja za sodelovanje oziroma spremembe.

Da je njihov boj na jutrišnjem sestanku praktično že izgubljen, pa gotovo vedo tudi v Domžalah. Tudi njim mora biti jasno, da je igranje na treh frontah v tem trenutku za Olimpijo, Krko in Tajfun neizvedljivo, tudi če bi se liga jutri prepolovila. Tak ritem, ob ekipah, ki jih imajo na voljo v Ljubljani, Novem Mestu in Šentjurju, ni mogoč, razen seveda, če bi igrali določene tekme z mladinci. A v tem primeru ti seveda nihče ne garantira dobrega rezultata, posledično uvrstitve v ligo za prvaka. In jasno je, da se te igre ti trije klubi ne bodo šli.

KAJ PRAVIJO PRI HOPSIH?
Govorice o velikih finančnih težavah nam je direktor Matej Jelen pred dnevi zanikal. "Fantje imajo poravnane praktično vse obveznosti, enako velja za naše obveznosti do zveze. Tej dolgujemo še približno 10.000 evrov, ko to plačamo, bo vse urejeno," je zatrdil Jelen in dodal, da gredo Hopsi v novo sezono na polno. Na vprašanje, kakšna bo ekipa, je kot iz topa ustrelil: "Zelo dobra." Kdo jo bo sestavljal, kljub temu ni izdal oziroma mogel izdati, saj ta še ni sestavljena, prav tako še nima trenerja, Vlado Rizman, podobno kot Kuhar pri Elektri, še razmišlja o nadaljevanju sodelovanja.


Čeprav se je še pred časom zdelo, da bi utegnilo biti danes kar precej zanimivo, morda tudi vroče, se zdaj v nasprotju s tem zdi, da bo sestanek potekal precej mirno in tudi ne bo dolgo trajal. Klubi bodo potrdili dvanajsterico za naslednjo sezono, glasovanje oziroma razpravo o morebitnih spremembah pa prestavili na poznejši čas. Kar bo pomenilo, da bomo imeli v prvem delu sezone spet devet klubov v prvi ligi. Razen ...

Razen, če Erjavec ne bo presenetil in tudi danes zagovarjal idejo o udeležbi vseh od začetka lige, in razen, če ne bodo s čim novim presenetili v Heliosu. Recimo o tisti ideji, da bodo ustanovili svojo Alpe-Adria ligo in v domači ligi nastopali (tudi) z mladinci. Počakajmo do danes zvečer.

Članki iz rubrike