državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

ROBERT POGAČAR
ROBERT POGAČAR
0 24.09.2015 20:04:25

Janez Drvarič: Prehitri preskoki so lahko problematični

Grega Wernig
Nekdanji selektor slovenske reprezentance je košarkarsko še vedno aktiven v treh različnih vlogah.

Janez še vedno deluje v upravnem odboru Olimpije ter v vlogi predsednika komisije za košarko mladih v KZS in mednarodnega inštruktorj za trenerje v Fibi. Kot zagovornik mladih košarkarjev spada med tiste, ki so z veseljem pozdravili novo sestavo ekipe Uniona Olimpije in prihod Gašperja Potočnika za novega trenerja zmajev. Po njegovi oceni mladinski program ljubljanske ekipe dobro deluje že nekaj zadnjih let.

"Iz tega kadra se je razvilo že kar nekaj kakovostnih igralcev. Takšna usmeritev je zagotovo prava. Vedno pa je bil pri tem najtežji prehod iz mladinskega programa v članskega. Zdaj, ko smo s partnerskim klubom iz Škofje Loke našli neko vmesno stopničko, je ta prehod gotovo lažji. Fantje, ki so še zadnje leto mladinci, dobivajo prepotrebne izkušnje v članski konkurenci. Vseeno pa bo kljub temu treba imeti potrpljenje, saj se zelo vidnih rezultatov ne da narediti čez noč. Ti mladi morajo biti povezani s starejšimi in izkušenejšimi igralci."

 
MESIČEK LAHKO IGRA ZA ČLANE
Izmed novih mladih imen v prvi ekipi Olimpije je najbolj izpostavljen Blaž Mesiček, ki se omenja kot eden največjih talentov slovenske košarke. Dobro mnenje o njem ima tudi Drvarič: "Blaž je bil v drugi slovenski ligi že zelo uspešen in tudi vodilni strelec v tem tekmovanju. Spremljal sem ga tudi v mednarodnem merilu, na turnirju evrolige v Barceloni, kjer je bil izbran za najkoristnejšega igralca, in poleti na EP do 20 let, čeprav je star šele 18 let in bi lahko igral tudi v tej kategoriji. Skupaj z Aleksejem Nikolićem je bil v naši reprezentanci nosilni igralec z vidno vlogo v začetni peterki. Dal je pomemben prispevek k temu, da je reprezentanca ostala v A-diviziji. Verjamem, da bo dobival priložnosti tudi v Olimpijini članski ekipi, ki pa si jih bo seveda moral izboriti. Zanj je veliko priznanje tudi dejstvo, da so ga izbrali v all stars ekipo evropskih mladincev do 18 let za revialno tekmo pred zaključkom EP v Franciji. Vse to kaže, da ima talent, a ga bo treba še pretopiti v člansko konkurenco, kjer se zahtevnost precej poveča."

SLOVENCI PREMALO RASTEMO
Drugi talentirani mladenič, ki je bil letos že uvrščen v Olimpijino člansko ekipo, je Vlatko Čančar. Še en osemnajstletnik, ki igra na krilu, se je dokazoval tako v Škofji Loki kot v mladi reprezentanci, v Olimpijin mladinski pogon pa je prišel pred sezono 2013/14 iz koprskega Koša. Pri njem bo po Drvaričevi oceni potrebno nekaj več potrpljenja: "Vlatko je še v razvoju pridobivanja članskih izkušenj, čeprav je v Škofji Loki igral že lani. Usmeritev je, da se bo ta program tako nadaljeval tudi v novi sezoni. Postopnost razvoja je nujno potrebna, saj brez tega ne gre. Prehitri preskoki so lahko problematični." 

V slovenski košarki so največja težava centri, ki jih je že nekaj časa treba uvažati. Slovenskih fantov, ki bi v višino zrasli bistveno več kot dva metra, pač ni veliko. Da smo na tem področju že od nekdaj v primanjkljaju, pritrjuje tudi Janez Drvarič: "Visoki igralci, ki so se razvijali v Sloveniji, so res redka izjema. Več je tistih, ki kot mladi prihajajo k nam in nato dobijo slovensko državljanstvo. Takšen je bil v zadnjem obdobju Alen Omić."

 
REALU NE MOREMO KONKURIRATI
Pri Olimpiji je takšen primer 19-letni Srb Vasilije Vučetić, ki pa slovenskega državljanstva še nima, saj igra za srbsko mladinsko reprezentanco. "V skladu s predpisi Fibe mora igrati za Srbijo, potem pa je stvar kluba in njega samega, ali se bo kaj dogajalo glede pridobitve slovenskega državljanstva," o njem pravi Drvarič, ki se strinja, da nekateri tudi prehitro pobegnejo v tujino.

Vzorčen primer je Luka Dončić, ki ga je madridski Real v svoje vrste zvabil že pri rosnih 13 letih: "Gre seveda za izredno talentiranega in kakovostnega igralca, ki ga ob takšni ponudbi ni bilo mogoče zadržati. Igralci do 18. leta še nimajo profesionalnih pogodb. Neke vrste delovno pogodbo sicer lahko podpišejo že pri 15 letih, a ta za mednarodne prestope ne velja." 

Po dogovoru med starši in klubom je Luka takrat odšel v Madrid, kmalu za njim v Victorio pa še njegov vrstnik Jurij Macura. "Zlasti Španija po vsem svetu išče mlade in talentirane igralce, po sistemu, ki velja tudi v nogometu. Tja odhajajo vedno mlajši in tu je težko biti konkurenčen. Seveda so za mlade fante dobre razmere za razvoj tudi v Olimpiji - imajo dvorano z možnostjo treninga dvakrat dnevno, kvalitetne trenerje, kondicijske trenerje, fizioterapevte, sodeluje celo psiholog. Kdor ima ambicije in želje, jih v tem programu tudi ustvari. S ponudbo, kot jo je Luka dobil iz Madrida, se seveda ne moremo meriti, vsekakor pa računamo, da bo igral za slovensko reprezentanco. To poletje je zaradi velike obremenjenosti po dogovoru med KZS in Realom raje počival," o tem pravi Drvarič.

 
SLOVANA MU JE ŽAL
Dolgo je veljalo, da je bil zadnji, ki se je iz mladinske ekipe Olimpije prebil v člansko, Jaka Daneu, a po Drvaričevem mnenju ta podatek ne drži: "Mnogi nadarjeni igralci, ki so prišli iz Olimpijinega podmladka, kot sta bila Boisa in Stepania, so se najprej kalili kje drugje, večinoma v Slovanu, za katerega mi je res žal, da je skoraj bankrotiral. Potem ko so se tam izkazali, so priložnosti dočakali tudi v članski ekipi Olimpije." 

"Najtežje in skoraj nemogoče, razen če si res izjemen talent, je priti direktno iz mladinske v člansko ekipo, ki je takrat tekmovala v evroligi. Neka vmesna stopnička je tu nujno potrebna. Naš partnerski klub je zdaj Škofja Loka, ki se je prebila v prvo ligo, pri čemer je zelo pomembno, da je zdaj trener tisti, ki je v tesni povezavi z matičnim klubom. Vloga Aleksandra Sekulića bo tako še posebej pomembna. To prakso poznam tudi iz Italije, kjer imajo to povezavo ustvarjeno vsi njihovi najboljši klubi," je še pristavil izkušeni trenerski maček, ki je Olimpijo kot prvi trener prvič prevzel že daljnega leta 1982.

Članki iz rubrike