sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 09.12.2014 08:12:26

Športnik leta 2014: Ali obstaja dvom?

Grega Wernig
Danes bomo športni novinarji v Cankarjevem domu v Ljubljani razglasili najboljše športnike in športnice ter ekipe v Sloveniji za leto 2014.

Kot vedno se bodo po razglasitvi in podelitvi priznanj vneli pogovori o tem, koliko je kdo upravičen do priznanja.
Velikokrat je izjemno težko med seboj primerjati športne dosežke in jih potem vrednostno razvrstiti ter določiti zmagovalca. Ali sta dve olimpijski kolajni več ali manj od tega, da imajo na Jesenicah navijači priložnost videti Stanleyjev pokal? Ali je sedmo mesto na olimpijskih igrah, med smetano igralcev na ledu, več ali manj kot uvrstitev nogometnega kluba iz obubožane Slovenije v ligo vseh lig, ko te dobesedno gleda in spozna ves svet?

OKUSI SO PAČ RAZLIČNI
Takšne in drugačne dileme bodo obstajale vedno. Tako kot dvomi. Okusi so pač različni, tako kot smo različni ljudje, med katerimi vsakega, prav vsakega, pa naj si to prizna ali ne, s kotičkom svojega srca vedno vleče na neko stran. Pa s tem ni nič narobe. Šport je, tako kot vse stvari v življenju, tudi osebna in intimna stvar vsakega posameznika in tudi tako ga je treba jemati. V taki luči je treba vzeti tudi izbor najboljših športnikov, športnic in ekipe Slovenije v letu 2014.

Veliko je stvari, o katerih bi lahko govorili, o teh in onih kriterijih, o razširjenosti športa, o priljubljenosti športa, o osebnosti športnika, njegovi javni podobi, tudi o njegovem značaju ... In še in še in še in še ...


DEL VELIKE DRUŽINE
Nekaj pa moramo priznati – vsak športnik, športnica in ekipa se v svojem športu trudi po svojih najboljših močeh, daje vse od sebe, da preseže okvire povprečnosti. In v Sloveniji imamo izjemno srečo, da imamo neverjetno veliko število res vrhunskih športnikov in športnic, ki dosegajo uspehe, ki nam jih zavidajo mnogi. In vsi ti športniki so del velike družine, med seboj se vzpodbujajo in si čestitajo – smučarji nogometašem, skakalci plavalcem, košarkarji telovadcem, judoisti rokometašem ...

SPOŠTUJMO, KAR SMO IZBRALI
Prireditev Športnik leta je počasi in z veliko truda prerasla v osrednjo slovensko prireditev, na kateri se počasti del družbe, ki je zelo pomemben za narodovo samozavest. In imamo to, kar si zaslužimo, nič več in nič manj. Zato spoštujmo, kar smo izbrali. Ni nujno, da se strinjamo z izborom, ampak spoštujmo to, kar smo izbrali, saj je to naše. Naše. Kdo nas bo spoštoval, če ne bomo najprej spoštovali sebe in svojih?

DANES JE NJIHOV DAN
O tem, ali so priznanja razdeljena prav ali ne, se bomo pogovarjali v naslednjih dneh, danes pa počastimo najboljše, kar premoremo. Poleg znanstvenikov, umetnikov in nekaj uspešnih podjetnikov so športniki tisti, zaradi katerih smo najbolj ponosni, da smo Slovenci. Zaradi njih slovenska trobojnica plapola visoko na svetovnem zemljevidu. In danes je njihov dan.

Članki iz rubrike