oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

sta
sta
0 11.06.2016 13:13:58

OI 2016: Deljena mnenja o nevarnosti virusa zika

Le okoli 20 odstotkov okuženih razvije vročinsko bolezen z glavobolom in slabim počutjem. (Slika je arhivska.)
Arhiv
V Rio de Janeiru med letošnjimi olimpijskimi igrami pričakujejo pol milijona turistov.

Na brazilskem ministrstvu za zdravstvo, so se ozrli na situacijo z virusom zika, minister Ricardo Barros pa je zatrdil, da statistika kaže, da se bo z virusom med igrami okužil le en turist in da je vsa panika okrog virusa odveč.

Brazilci iz preventivnih razlogov nosečnicam odsvetujejo pot na igre, pa čeprav možnosti okužbe z virusom v Rio de Janeiru skorajda ni. Trditve so na ministrstvu oblikovali na osnovi raziskav mrzlice dengue, ki so jo preučevali v sklopu priprav na nogometno svetovno prvenstvo 2014, obe bolezni pa prenaša ista vrsta komarja.

V Braziliji prav tako mirijo, da je virus zika takorekoč nenevaren, saj so simptomi ob okužbi podobni kot pri prehladu ali gripi, drugače je le z nosečnicami, kjer virus lahko poškoduje še nerojeni plod, zato naj se te preventivno izognejo poti v največjo južnoameriško državo.


Na ministrstvu pravijo, da bo avgusta v Braziliji zima in komarji so takrat manj aktivni, kljub temu pa priporočajo uporabo repelentov in oblačil z dolgimi rokavi in hlačnicami, kar so splošni ukrepi na področjih, kjer so komarji.

Prav tako svetujejo zaščito pri spolnih odnosih, saj je zika prenosljiva tudi po tej poti, a zahteva po zaščiti v tem primeru je le del siceršnje življenjske preventive.

Odgovorni prav tako poudarjajo, da so ukrepi proti širjenju virusa v državi že prinesli prve uspehe in da se število okužb močno zmanjšuje. V februarju jih je bilo ob vrhuncu več kot 16.000, maja pa le še nekaj več kot 2000.

Mnenja o nevarnosti virusa pa ostajajo deljena. Maja je 150 znanstvenikov zahtevalo, da se igre preloži ali odpove, da bi na ta način preprečili globalno epidemijo z virusom zika, saj so znanstveniki prepričani, da bodo obiskovalci iger virus ob vrnitvi razširili po vsem svetu.

Članki iz rubrike