Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

rb
rb
0 29.09.2016 13:33:06

Znani zmagovalci Red Bull Illume 2016

Jan Pirnat / Red Bull Illume
Znani zmagovalci največjega svetovnega fotografskega natečaja na temo akcijskih in pustolovskih športov. Med finalisti v Chicagu kar dva slovenska fotografa, Jan Pirnat in Samo Vidic.

Prišel je vrhunec dolgega čakanja za fotografe iz 120 držav, ki so na natečaj Red Bull Illume prijavili kar 34.624 fotografij. Več kot 5.645 fotografov, ki so s svojimi posnetki sodelovali na Red Bull Illume, največjem foto natečaju s področja akcijskih in pustolovskih športov, si je oddahnilo od čakanja. Včeraj je bila namreč razkrita skupna zmagovalka, prav tako 11 zmagovalk posameznih kategorij ter najboljših 55 fotografij na spektakularni podelitvi nagrad v Umetniškem inštitutu v Chicagu.

Fotografija športnika Senada Grosića, ki na BMX kolesu prečka most v Nemčiji, je prejela kar 53 glasov članov žirije in tako je nemški fotograf Lorenz Holder postal nesporni zmagovalec Red Bull Illume 2016. Poleg zmage v kategorijah »Masterpiece by Yodobashi« in »Playground«, je bil nemški fotograf okronan tudi za zmagovalca po izboru športnikov ter skupnega zmagovalca natečaja Red Bull Illume.

Lorenz Holder_skupni zmagovalec
Lorenz Holder / Red Bull Illume

Večer sta vodila znana televizijska osebnost Tina Dixon ter deskar na snegu Louie Vito. Sam dogodek je bil zelo poseben, saj je omenjeni prestižni natečaj praznoval letos svojo 10. obletnico. Udeležili se ga tako predstavniki podjetij Yodobashi, Sony, Broncolor in G-Technology kot tudi številni športniki, sodniki ter svetovni mediji.

Po slovesnem delu so se gostje sprehodili do trga Wrigley Square, kjer so se na osvetljenih panojih (2 x 2 metra) razkrile fotografije. Trg je tudi prva postaja razstavne turneje Red Bull Illume Exhibit Tour - osvetljene nočne razstave fotografij, ki bo v naslednjih dveh letih gostovala v številnih kulturnih središčih in na drugih priljubljenih točkah po vsem svetu. Na razstavi bo mogoče videti 55 najboljših fotografij iz vseh 11 kategorij, vključno s fotografijama Sama Vidica in Jana Pirnata. Samova fotografija je prišla med prvih pet v kategoriji »Wings«, Janova pa se je med najboljših pet uvrstila v kategoriji »Close Up«.

"Zelo sem srečen. To je najlepše darilo za rojstni dan!" je na družbenem omrežju Facebook zapisal Jan, ki je dan zatem praznoval svoj 23. rojstni dan.

Samo Vidic, stari maček in dobro uveljavljen fotograf v mednarodnem okolju, je povedal: "Po zmagi v kategoriji krila pred tremi leti sem seveda vesel, da sem zopet prišel v finale. Moram pa priznati, da je prisotno tudi malo grenkega priokusa. Vedel sem, da imam odlično fotografijo in sem potihoma računal tudi na zmago. Sem pa v polfinalu videl kar nekaj fotografij, ki so si po mojem mnenju zaslužile preboj v finale celo bolj kot nekatere, ki so kasneje slavile zmago. Vendar so za to sodniki, ki so izbrali in to je potrebno spoštovati. Vsem zmagovalcem iskreno čestitam!" 

Samo Vidic_kategorija Wings
Samo Vidic / Red Bull Illume

Razstava v Chicagu bo brezplačna in dostopna javnosti vsak večer do 9. oktobra 2016. Nato se bo turneja selila v Toronto, San Francisco in New York. Ostale destinacije bodo znane na redbullillume.com v kratkem.

Vse zmagovalne fotografije so na voljo na Red Bull Illume Media Room

O Red Bull Illume
Red Bull Illume je največji mednarodni fotografski natečaj na področju akcijskih in pustolovskih športov. Natečaj predstavlja najbolj kreativne in očarljive fotografije na svetu, s katerimi želi z umetniškim pristopom svet akcijskih športov približati ljudem. Red Bull Image Quest 2016 je po letih 2007, 2010 in 2013 že četrto tovrstno tekmovanje zapovrstjo. V letošnjem letu je novost kategorija mobilne fotografije.

Red Bull Image Quest 2016 je s sodelujočimi 5645 fotografi iz 120 držav dosegel rekordno število prijavljenih fotografij, t.j. 34.624. Ocenjevalna komisija, ki jo je sestavljalo 53 oblikovalcev fotografije, je na koncu izbrala 55 finalistk, 11 zmagovalk posamezne kategorije ter skupno zmagovalko. Vse finalne fotografije bodo v okviru edinstvene, osvetljene nočne razstave potovale po vsem svetu. Uradni partnerji v letu 2016 so japonski gigant za potrošniško elektroniko Sony, spletna trgovina Yodobashi, blagovna znamka zunanjih pomnilnikov G-Technology in strokovnjak za bliskavice Broncolor.

Značke: red-bull, fotografija

Članki iz rubrike