evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 29.01.2015 10:00:54

Človek za zahtevne naloge

Včerajšnji dan je bil za Slavišo Stojanovića zelo pester. Najprej je postal kandidat za novega selektorja Grčije, potem so iz Liersa kar malce presenetljivo sporočili, da ni več njihov trener. A prav slednje je še okrepilo govorice, da bi se Ljubljančan lahko preselil na jug Evrope, čeprav se na prvi pogled zgodba zdi skoraj nemogoča.

Grčija je v tem trenutku država tektonskih premikov. Pred nekaj dnevi je na predčasnih volitvah slavil šele 40-letni Aleksis Cipras, ki je tako postal najmlajši premier v zadnjih 150 letih. Ker je ateist, je prekinil tradicijo svojih predhodnikov in ni prisegel pred poglavarjem grške pravoslavne cerkve. Je tudi skrajni levičar, prepričljivo zmago na volitvah si je izboril tudi z obljubami o skrajno radikalnih, anarhističnih spremembah pri vodenju države.

Napovedal je ukinitev evra, konec varčevanja in tudi to, da se bo Grčija pod njegovim vodstvom požvižgala na kar 240 milijard evrov veliki dolg državam Evropske unije. Zdaj, ko je dejansko slavil, se je Cipras že malce umiril, vseeno pa bo zanimivo videti, kako bo ranjena in pri temeljih dodobra načeta Grčija delovala pod njegovim vodstvom.

833-3-stojanovic portret

SLAVIŠA STOJANOVIĆ
Datum rojstva: 6. december 1969
Kraj rojstva: Gornji Dejan (Srbija)
Nogometna kariera: Slovan (1989–94), Ljubljana (1994–95, 1996–97), Celje (1996), Vevče (1997–98)
Trenerska kariera: Slovan (1998–01), Livar (2001–02), Domžale (2002–08), Celje (2008–09), Združeni arabski emirati (pomočnik; 2009–11), Slovenija (2011–12), Crvena zvezda (2013–14), Lierse (2014–2015)
Uspehi: slovenski prvak z Domžalami (2006, 2007), srbski prvak s Crveno zvezdo (2014)

Glede na to, kako globoko je zabredla celotna država, so težave tamkajšnjega nogometa povsem logične. Številni klubi se utapljajo v dolgovih, korupcije kar mrgoli, nasilje je sestavni del nogometnih tekem, namesto zvenečih tujcev, ki so nekoč z veseljem odhajali v Grčijo, zdaj tja odhajajo le najbolj pogumni in najbolj optimistični. Denarja za plače pač ni in številni so namesto evrov dobili le prazne obljube.

Skupaj s klubskim nogometom klavrne čase preživlja tudi reprezentanca. Že res, da je slednja zaigrala na lanskem svetovnem prvenstvu in se v Braziliji prebila celo v osmino finala (tam jo je po enajstmetrovkah premagala Kostarika), toda to je bilo zgolj zatišje pred viharjem. Da prihajajo črni oblaki, je morda posumil tudi tedanji selektor Fernando Santos. Portugalec se je kljub dokaj uspešnim štirim letom na grški klopi poslovil, zveza pa je nato neuspešno snubila številne znane obraze – številnim preprosto ni niti najmanj dišalo, da bi odšli v obubožano državo.

Na koncu je ponudbo zveze sprejel Claudio Ranieri; zimzeleni popotnik, ki je v karieri služboval že marsikje. In bil marsikje uspešen, a se marsikje tudi močno opekel. Toda nikjer ni doživel takšnega pogroma kot ravno v Grčiji. Ne samo da grška zasedba pod njegovim vodstvom v uvodnih štirih tekmah kvalifikacij za Euro 2016 ni zmagala niti enkrat, še precej huje je, da je na domačih tleh doživela kar tri poraze in ob tem ni zabila nobenega gola.

833-3-ranieri

OSRAMOČEN IN PONIŽAN
Dobro, porazi so sestavni del nogometa, zgodi se. Tudi Grki so jih v svoji zgodovini doživeli nešteto. Ampak ne velikokrat proti takšnim nasprotnikom. Iz Aten so se zmagoslavno vrnili Romuni, Severni Irci in celo nogometaši Ferskih otokov! Po porazu z "ribiči" s severa Evrope so se grški mediji slikovito izrazili, da je bil to najtežji grški poraz po koncu vojne s Turki na začetku prejšnjega stoletja.

Takrat je generalpodpolkovnik grške vojske Georgios Hacianestis za poraz plačal s svojim življenjem, Ranierija tako kruta usoda kakopak ni dočakala. Je bilo pa takoj po koncu obračuna s Ferskimi otoki, ki so takrat prišli do svoje šele 20. zmage v zgodovini, kristalno jasno, da se italijanski veteran ne bo obdržal na klopi. Dobil je nogo, odšel je osramočen in ponižan.

Toda prave "muke" so se za grške nogometne veljake šele začele. Čeprav sta od famoznega poraza minila že več kot dva meseca, novega selektorja še vedno niso našli. Tamkajšnji mediji pravijo, da gre za večplastni problem: tujci se službe otepajo in zaradi finančne krize in zaradi prepada, v katerega je padla reprezentanca. Zaradi slednjega verjetno še toliko bolj.

Grki imajo po štirih tekmah le eno točko, za prvim mestom zaostajajo že devet, za drugim osem točk. Tretje, ki vodi v dodatne kvalifikacije, se zdi edina realna možnost, pa še to je precej oddaljeno: Madžarska ima šest točk več.

TO RES NI MAJHNA STVAR
No, prej ali slej bodo Grki že dobili novega selektorja. Za zdaj na klopi kot začasna rešitev sedi nekdanji vodja mlajših selekcij Kostas Canas, že v kratkem pa bi ga lahko zamenjal kar Slaviša Stojanović. Da, prav ste prebrali. Slaviša Stojanović. Tisti 45-letnik iz Ljubljane, ki je nekoč že služboval v reprezentančnem nogometu, a se na klopi Slovenije v letu dni kar precej opekel.

Nato je odšel v Beograd in s Crveno zvezdo osvojil naslov prvaka, si okrepil samozavest in si naredil najboljšo mogočo reklamo. Potem je z Liersom nekaj mesecev bil bitko za obstanek v prvi belgijski ligi, a je po seriji tekem brez zmage včeraj uradno postal nekdanji trener. Menda na njegovo pobudo, a uradna razlaga pravi, da so se razšli na sporazumen način, Belgijci so se Stojanoviću ne glede na vse zahvalili za sodelovanje.

"Človek za zahtevne naloge," so ga včeraj, še preden je zapustil Lierse, javnosti predstavili mediji v Grčiji in ob tem poudarili, da je lani s Crveno zvezdo po nemalo letih prekinil vladavino Partizana. Ker so Grki in Srbi precej povezani, to ni povsem nepomembno. To je Stojanovića v Grčiji vendarle predstavilo v malce drugačni, vsekakor boljši luči.

833-3-karagunis

Govorice o tem, da je na seznamu za grškega selektorja, so prišle tudi do Stojanovića. "Če je to res, sem počaščen," je za Srbijo Danas povedal nekdanji trener Domžal. "Ni majhna stvar, če te pokliče nekdanji prvak Evrope. Ampak morda bo vedel moj agent povedati kaj več o tem," je še dodal.

Sveže brezposelni Stojanović kakopak ni edini kandidat za prosto delovno mesto, v igri za selektorja Grčije naj bi bili tudi Gruzijec Temuri Kecbaja in Urugvajec Sergio Markarian ter domača strokovnjaka Takis Lemonis in Giorgios Donis. Vse je na seznam uvrstil tehnični direktor reprezentance Giorgos Karagunis, eden najboljših grških nogometašev vseh časov, zadnjo besedo o tem, kdo je najprimernejši kandidat za prevzem izbrane vrste, pa bodo kakopak imeli njegovi nadrejeni, vodilni možje tamkajšnje zveze.

Vsekakor pa bo zanimivo videti, kaj dejansko se je skrivalo za včerajšnjim Stojanovićevim slovesom od Liersa. Zgolj slabi rezultati? Ali pa morda dejansko ponudba od kje drugje?

Članki iz rubrike