evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Andrej Miljković
Andrej Miljković
0 25.05.2015 07:55:21

Rimska poslastica: Več od tolažilne nagrade

Reuters
Kot edina v druščini največjih evropskih lig se italijanska serie A za to sezono še ni zaključila, in sicer bodo zadnji krog odigrali prihodnji konec tedna, še precej več zanimanja pa vlada za prav posebno nocojšnjo poslastico.

V vlogi zadnjega srečanja predzadnjega kroga bomo namreč videli veliki rimski derbi, ki za nameček neposredno odloča o uvrstitvi v elitno ligo prvakov.


Vse skupaj bi bilo še nekoliko bolj vroče, če bi v soboto Napoliju uspelo premagati razbremenjeni Juventus, kar je bilo glede na italijansko tradicijo podobnih tekem do neke mere mogoče pričakovati. Toda stara dama je na eni strani želela obdržati ekipo na visokih obratih v luči pričakovanja finala lige prvakov, na drugi strani pa je na zadnji domači tekmi želela počastiti bližajočo se 30. obletnico tragedije na stadionu Heysel.

Ekipa se je z zmago 3:1 odlično vključila v veličastno navijaško koreografijo, ki se je spomnila 39 žrtev (pozor, večinoma navijačev Juventusa, ne Liverpoola, kot vas je prepričeval komentator tekme na slovenski športni televiziji) bruseljske nesreče, Napoli je tako vknjižil ničlo in vsaj malo razbremenil rimska rivala.

Če bi ekipa izpod Vezuva vknjižila tri točke, bi se točkovno izenačila s tretjim Laziem in se povsem približala Romi, s čimer bi se moštvi iz večnega mesta znašli v položaju, v katerem bi v skrajnem primeru lahko ostali celo povsem brez uvrstitve v najbolj prestižno klubsko tekmovanje.

Tako pa bosta v naslednji sezoni himno lige prvakov zagotovo poslušali obe rimski ekipi, a današnji derbi še vedno odloča o zelo velikih stvareh. Predvsem o tem, kdo jo bo moral poslušati že v zaključnem krogu kvalifikacij in kdo bo s tem precej tvegal, da bi jo slišal le ob tej priložnosti.

Po še vedno precej novem sistemu so kvalifikacije za moštva iz največjih lig izjemno težke, tega se zelo dobro zavedajo tako pri Romi kot pri Laziu, njihov današnji obračun z začetkom ob 18. uri pa bo skrajno napet povsem v skladu s to izredno, morda celo ključno pomembnostjo.

Vroče je bilo že odštevanje pred tekmo, v katerem se kluba nikakor nista mogla dogovoriti okrog termina. Lazio je na vsak način želel ponedeljkovo srečanje, saj je sredi preteklega tedna igral pokalni finale, medtem ko je Roma vztrajala pri nedeljskem obračunu. Ta dvoboj so, kot je očitno, dobili sinje modri, ki pa morajo za preboj na tako zelo želeno drugo mesto v svojem terminu zdaj tudi zmagati.

Dobesedno zmagati, kajti ob že omenjeni točki razlike v korist Rome neodločen izid odgovarja sinovom volkulje, ki se morajo za praktično zagotovitev (spremembe v zadnjem krogu so malo verjetne) drugega mesta zgolj izogniti porazu. Kar pa bo za rumeno-rdeče zagotovo precejšen zalogaj. Ne le, da je Lazio v vlogi gostitelja in bo imel temu primerno večjo podporo navijačev, predvsem je Romin mestni tekmec v neprimerno boljši formi in zaradi tega velja za izrazitega favorita.

Pod vrh lestvice se je dvignil z odličnim spomladanskim delom sezone, ki ga lahko zdaj krona, medtem ko je Roma padala v vseh pogledih in ogrozila položaj, ki je bil še nedolgo tega skorajda samoumeven.

Le kako se bo znašla zdaj, ko ji resnično gori pod nogami? V vsakem primeru se obeta izjemna tekma, ki zaradi specifičnih okoliščin obema ekipama prinaša precej več kot zgolj tolažilno nagrado. Več od tega pa prinaša tudi italijanski in evropski javnosti, ki je v zaključku te sezone ostala brez neposrednih obračunov za naslove, pa tudi skoraj povsem brez podobnih srečanj.

Članki iz rubrike