petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Tamara Pocak
Tamara Pocak
0 22.06.2015 23:30:16

Kdo je Astana? Prvošolček z velikimi cilji

vszi
Ko je ples kroglic v drugem krogu kvalifikacij lige prvakov Mariborčanom namenil kazahstanskega prvaka, so se vodilni možje v mariborskem prvoligašu upravičeno prijemali za glavo in poudarjali, da je v nogometnem pogledu vsekakor najtežji mogoči nasprotnik.

Čeprav se ob omembi mesta Astana marsikdo najprej spomni na izjemno uspešno kolesarsko ekipo, za katero trenutno vozi tudi Borut Božič, pa kazahstanski nogometni klub z velikimi koraki stopa tudi na nogometni zemljevid Evrope.

O kakšni bogati zgodovini v tem primeru ne moremo govoriti, saj je bil klub ustanovljen šele pred šestimi leti in bi bil, če ga primerjamo z življenjskim ciklom človeka, zdaj šele prvošolček, na drugi strani pa je Maribor s svojimi 55 leti v zrelih letih. Ob ustanovitvi močnega kluba, ki je državni projekt, so imeli vodilni možje jasno vizijo, tako kot njihovi kolesarski kolegi so se želeli uveljaviti v nogometnem svetu, za uresničitev svojih namenov pa imajo na voljo milijonska sredstva, s katerimi v svoje vrste vabijo kakovostne igralce.



Začeli so z mladimi biseri, kakršen je denimo nekdanji član Domžal Nemanja Maksimović, ki je s srbsko reprezentanco U-20 osvojil naslov svetovnega prvaka, in nogometaši iz vzhodne Evrope, toda njihove želje so neskončne, za nameček pa imajo za izpolnjevanje ciljev na voljo tudi vrhunsko infrastrukturo. Pika na i je sodoben stadion za 30 tisoč gledalcev s premično streho. S prvim naslovom kazahstanskega prvaka je klub naredil korak naprej, prav tako tudi s prvim nastopanjem v kvalifikacijah za ligo prvakov. V preteklih letih je Astana naskakovala nastop v skupinskem delu lige Europa, a neuspešno. Še najbliže je bila v pretekli sezoni, ko jo je v zadnjem krogu s skupnim izidom 7:0 izločil Villarreal Bojana Jokića.

V Astani se dobro zavedajo, da jih čaka zelo zahtevna naloga. "Maribor je bil favorit v žrebu in tudi v tem paru ima takšno vlogo. V pretekli sezoni je igral v skupinskem delu lige prvakov in se enakovredno boril s Chelseajem, Sportingom in Schalkejem. Morali bomo pokazati najboljšo igro in se dvigniti na raven tekmeca. To je nogomet, vse je mogoče," je žreb ocenil trener Stanimir Stoilov.

Članki iz rubrike