bencin Svet24.si

Nič več spreminjanja cen bencina na 14 dni?

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Iztok Lukner
Iztok Lukner
0 09.07.2015 15:06:45

KOPER - VIKINGUR: Preslišati z višjim ciljem

Drago Wernig - TAKA
Čeprav nas od začetka državnega prvenstva loči še osem dni, je pred nogometaši Kopra že tretja uradna tekma v povsem enakem časovnem obdobju. Natrpan urnik se je začel prejšnji četrtek.

Takrat so v prvem krogu kvalifikacij za ligo Europa gostovali v Reykjaviku, kjer so se pomerili z Vikingurjem. Nadaljevanje je sledilo v nedeljo, ko so se na Bonifiki v superpokalu udarili z aktualnim državnim prvakom Mariborom, danes pa jih na njihovem igrišču čaka še druga polovica obračuna s četrtouvrščeno ekipo zadnjega islandskega prvenstva. Varovanci trenerja Rodolfa Vanolija so dve tretjini dela opravili z odliko in pričakovati je, da bodo tudi po koncu te predprvenstvene trilogije njihovi obrazi ostali nasmejani.

Iz dežele ognja in ledu so se prejšnji teden vrnili z lepo popotnico. Z zadetkom Mateja Pučka so z 1:0 premagali Vikingur. Poleg boja proti žilavemu tekmecu so imeli kanarčki v najsevernejši prestolnici na svetu nasprotnika tudi v vremenu. Medtem ko se je živo srebro v domovini povzpelo prek trideset stopinj Celzija, je bilo v času dvoboja na Islandiji veliko manj prijetnih deset stopinj, ki jih je spremljal še rahel dež. Tudi te stvari so pripomogle, da so uvodne minute srečanja pripadle domačinom. Koprčani so se hitro navadili na razmere, kmalu zagospodarili na igrišču, premoč pa kronali malo pred zadnjim sodnikovim žvižgom, ko so si prek Pučka zagotovili zmago.

HAJDUK JE ŽELJA NAVIJAČEV
Mnogi so prepričani, da v koprskem taboru po ugodnem rezultatu že razmišljajo o nasprotniku v drugem krogu kvalifikacij. Žreb je poskrbel za dodatno zanimivost. Utegnilo bi se zgoditi, da bodo rumeno-modri merili moči s splitskim Hajdukom. A trener Vanoli je dovolj izkušen, da se na tovrstne stvari ne ozira. "Gremo korak za korakom. V zadnjih dneh berem in poslušam, da mnogi okoli nas govorijo o dvoboju prihodnjega kroga s splitskim Hajdukom in o tem, kako bomo napolnili Bonifiko. Ampak takšno razmišljanje moramo nujno preslišati, enostavno moramo iti mimo tega. Popolnoma jasno je, da se moramo tekme lotiti maksimalno resno," je na to temo povedal italijanski strokovnjak, in še kako prav ima. Dvoboj Kopra in Hajduka je za zdaj samo velika želja navijačev, nobena od obeh ekip si sploh še ni zagotovila napredovanja. Res je, da sta si obe pred tednom priigrali prednost, a bosta morali to danes še potrditi. Naj spomnimo, Hajduk je na gostovanju pri estonskem Kalevu igral 1:1, skupno zmago pa bo lovil v Dugopolju, ker je njegov stadion Poljud zaseden.


CILJ JE KRISTALNO JASEN
Poleg rezultatske prednosti, ki si jo je slovenski pokalni zmagovalec priigral v Reykjaviku, je pred današnjim srečanjem pomembno še spoznanje, da so imeli Koprčani pretekli četrtek priložnost dobro spoznati svojega nasprotnika. Če je ta pred prvim srečanjem še veljal za popolno neznanko, je zdaj povsem drugače. V njihov prid govori tudi dejstvo, da so po zmagi na Islandiji premagali še Maribor, osvojili prvo lovoriko v sezoni, zato je vzdušje v moštvu na zelo visoki ravni. Povsem drugače je z Vikingurjem, ki mu prav nič ne gre po načrtih. V uvodnih desetih krogih domačega tekmovanja je vknjižil vsega dve zmagi, na slovensko Obali je prišel po seriji treh zaporednih porazov, v 180 minutah pa samo enkrat zadel nasprotno mrežo. Ne glede na vse našteto trener Vanoli ničesar ne prepušča naključju: "Naš pristop mora biti resen, denimo takšen, kot je bil na zadnji preizkušnji z Mariborom. Želeni cilj je dosegljiv samo na tak način. Igrati moramo taktično, disciplinirano, organizirano in agresivno. Niti po naključju si ne smemo privoščiti lahkomiselnosti, saj bi nas to lahko drago stalo. Cilj je kristalno jasen in ga ni treba dodatno poudarjati,« opozarja trener, ki je v isti sapi dodal: »Imamo dobro ekipo, ki je sposobna uresničitve višjih ciljev kot do zdaj, ampak moramo ostati ponižni in delati, garati."


NAJBOLJ SVEŽI IN PRIPRAVLJENI
Dvainpetdesetletni Italijan je prav gotovo naredil vse, da bi svoje razmišljanje uspel prenesti na fante, o tem, da še kako spoštuje nasprotnika, pričajo tudi naslednje besede: "Na prvi tekmi smo spoznali, da igramo proti organizirani ekipi. Islandski nogomet je v vzponu, kar še najbolj razkriva položaj njihove reprezentance v kvalifikacijah za nastop na Euru 2016," je spomnil na dogajanje v skupini A kvalifikacij za Euro, v kateri Islandci s petimi zmagami in porazom držijo prvo mesto na lestvici. Na vrh so se uspeli prebiti, kljub temu da v njihovi skupini igrajo še Čehi, Nizozemci in Turki, če omenimo samo tiste veliko višje rangirane reprezentance.

Jasno pa je, da je islandski klubski nogomet na nižji ravni od reprezentančnega, ampak previdnost ni odveč. Tega se zaveda tudi Damir Hadžić. "Znajo igrati nogomet, to je dejstvo, mogoče so malce slabši samo na taktičnem področju," je o nogometaših Vikingurja povedal postavni branilec, v nadaljevanju pa še nekoliko bolj podrobno označil tekmeca: "Najbolj so nevarni iz prekinitev, njihova igra se vrti okoli kapetana Igorja Taskovića, vse žoge pa gredo prek danskega ofenzivnega zveznega igralca Rolfa Tofta. Njima bo prav gotovo treba posvetiti največ pozornosti. Verjamem v naše napredovanje, saj rastemo iz tekme v tekmo." Z njim se strinja tudi 19-letni Marko Krivičić, ki na prvi tekmi sicer ni dobil priložnosti za igro. "Če bomo igrali tako kot proti Mariboru, se nimamo česa bati. Čeprav so Islandci spoštovanja vredna ekipa, jih lahko premagamo. Prepričan sem v naš uspeh," je dejal vezist, ki je s Koprom pred kratkim podpisal prvo profesionalno pogodbo.

Dobra novica je, da ima trener Vanoli za današnjo preizkušnjo na voljo vse igralce. Kot pravi sam, se bo o postavi, ki jo bo popeljal na zelenico koprskega stadiona, odločil v zadnjem hipu. "Pogovoril se bom s fanti in skušal ugotoviti, kdo je najbolje prestal napore minulih dni. Zaigrali bodo najbolj sveži in najbolje pripravljeni. V moštvu imamo 25 enakovrednih nogometašev, tako da težav s sestavo ekipe ne bom imel, le sladke skrbi."

Članki iz rubrike